În discursul său de Anul Nou din 2023, Xi Jinping a spus că "reunificarea" Chinei cu Taiwanul este inevitabilă şi că oamenii din ambele părţi "ar trebui să fie legaţi de un simţ comun al unui scop şi să împărtăşească gloria reîmprospătării naţiunii chineze".

China, inspirată de modelul rusesc?

Beijingul şi-a intensificat presiunea militară în apropierea Taiwanului în ultimele luni, trimiţând nave şi avioane aproape zilnic în apele şi spaţiul aerian din jurul insulei, în ceea ce oficialii taiwanezi au identificat un efort de a "normaliza" prezenţa militară a Chinei.

Citește și: "Neo-nazismul va fi înfrânt!" Vladimir Putin a primit urări de Anul Nou de la dictatorii din Coreea de Nord și China

China priveşte Taiwanul guvernat democratic drept propriul său teritoriu. Guvernul de la Taipei respinge însă pretenţiile Beijingului şi susţine că numai cetăţenii din Taiwan îşi pot decide viitorul şi că autorităţile chineze ar trebui să le respecte alegerea.

"Oamenii de cele două părţi ale Strâmtorii Taiwan sunt o singură familie. Nimeni nu poate reteza legăturile noastre de familie şi nimeni nu poate opri trendul istoric al unificării naţionale", a spus Xi Jinping într-un discurs televizat de televiziunea naţională chineză CCTV.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Top 15 destinații ieftine din Europa pentru vacanțele din 2025- antena3.ro

Citeste si: Sebastian Stan a câștigat Globul de Aur cu „A Different Man”. Cuvinte emoționante pentru țara noastră: „România, te iubesc!"- stirileprotv.ro

Xi Jinping și Vladimir Putin 

Xi Jinping și Vladimir Putin 

[Sursa foto: Profimedia]

Tensiunile au rămas mari de-a lungul anului în Strâmtoarea Taiwan, în special după ce Lai Ching-te, considerat "separatist" de Beijing, a devenit ultimul preşedinte al insulei în mai.

Anterior în cursul lunii, China a masat importante forţe navale în jurul Taiwanului şi în Marea Chinei de Est şi Marea Chinei de Sud după ce Lai Ching-te a efectuat o oprire în Hawaii şi pe teritoriul american Guam, în timpul unei deplasări în Pacific criticate de Beijin.

China, care nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul său, a efectuat două runde de manevre în jurul insulei în acest an, afirmând că au fost avertismente împotriva unor "acte separatiste" şi s-a angajat să întreprindă noi acţiuni dacă va fi necesar.

Vânzările de arme americane spre Taiwan, permise de aşa-numitul Taiwan Relations Act, au continuat de asemenea să tensioneze relaţiile Beijingului cu Washingtonului, potrivit Agerpres.

China a avertizat în permanenţă SUA în privinţa oricăror legături militare cu Taiwanul şi a adoptat sancţiuni împotriva furnizorilor de arme şi a managerilor lor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si