Reacția Ministrului Agriculturii, după ce fermierii și transportatorii au paralizat mai multe orașe: ”Guvernul României a suportat 50% din consumul de motorină”
Fermierii și transportatorii au luat cu asalt mai multe orașe din țară, cu utilajele. Ei au mai multe nemulțumiri și spun că nimeni nu-i bagă în seamă.
Author: Stefania Pavel miercuri 10 ianuarie 2024 , 14:45
Mii de fermieri și transportatori au început un protest miercuri, 11 ianuarie, din cauza mai multor nemulțumiri. Aceștia spun că neplata subvențiilor, prețul motorinei, sau noile legi nu îi avantajează, ba chiar înrăutățesc situația din sectorul agricol.
Orașe întregi blocate din cauza protestului
Deja pe Centura Capitalei nu se mai circulă, deoarece protestatarii și-au adus cu ei camioanele. Sunt foarte supărați și chiar amenință decidenții că vor continua să protesteze în continuare, până când le sunt ascultate doleanțele.
Și pe E83 este un haos total, iar în orașe precum Botoșani, Bacău, Iași, Vaslui, Buzău, dar și în alte zone din țară, fermierii scandează diferite sloganuri.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a explicat la Antena 3 CNN, că majoritatea fermierilor din România sunt în formă asociativă, dar până în prezent, nicio formă asociativă nu a transmis revendicări la Ministerul Agriculturii în legătură cu acest protest.
Ce le-a transmis Ministrul Agriculturii fermierilor români?
El a spus că va discuta telefonic cu fermieri și vor încerca să găsească împreună niște soluții la revendicările pe care le au. Totodată, el a spus că deja statul a oferit câteva beneficii transportatorilor și fermierilor, și va continua să-i susțină și în anul în curs.
"Legat de acest protest la care s-au afiliat și câțiva fermieri, vreau să spun că majoritatea fermierilor din România sunt în formă asociativă. Este vorba de 9 milioane de hectare care sunt în forma asociativă. În momentul de față, toate formele asociative nu au venit cu revendicări la ministerul Agriculturii. De aceea am luat decizia de a discuta telefonic cu formele asociative, iar până vineri să ne trimită revendicările pe care le solicită pe partea de agricultură.
Nu vorbim aici de transportatori. Așa cum știm, în 2023, Ministerul Agriculturii și Guvernul României a suportat 50% din consumul de motorină”, a explicat Florin Barbu.
Tot Ministrul Agriculturii a spus că în 2024, 20% reprezentând acciza, este suportată de Ministerul Agriculturii și de Guvernul României.
Totodată, fermierii ar fi deja sprijiniți cu 2% din PIB-ul României pentru a veni cu o formă de sprijin grandios, și prin cei 100 de euro pe hectar pentru culturile din toamna anului 2023.
”În acest moment formele asociative din agricultură nu-și asumă acest protest spontan. Pe de altă parte, nu au ajuns revendicări către Ministerul Agriculturii", a mai spus Florin Barbu, potrivit sursei menționate mai sus.