Mii de fermieri și transportatori au început un protest miercuri, 11 ianuarie, din cauza mai multor nemulțumiri. Aceștia spun că neplata subvențiilor, prețul motorinei, sau noile legi nu îi avantajează, ba chiar înrăutățesc situația din sectorul agricol.

Orașe întregi blocate din cauza protestului

Deja pe Centura Capitalei nu se mai circulă, deoarece protestatarii și-au adus cu ei camioanele. Sunt foarte supărați și chiar amenință decidenții că vor continua să protesteze în continuare, până când le sunt ascultate doleanțele.

Și pe E83 este un haos total, iar în orașe precum Botoșani, Bacău, Iași, Vaslui, Buzău, dar și în alte zone din țară, fermierii scandează diferite sloganuri.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a explicat la Antena 3 CNN, că majoritatea fermierilor din România sunt în formă asociativă, dar până în prezent, nicio formă asociativă nu a transmis revendicări la Ministerul Agriculturii în legătură cu acest protest.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: Exclusiv! Un nou loc de joacă a fost inagurat la Spitalul Louis Țurcanu din Timișoara! Proiectul a fost creat de un tânăr abandonat

Ce le-a transmis Ministrul Agriculturii fermierilor români?

El a spus că va discuta telefonic cu fermieri și vor încerca să găsească împreună niște soluții la revendicările pe care le au. Totodată, el a spus că deja statul a oferit câteva beneficii transportatorilor și fermierilor, și va continua să-i susțină și în anul în curs.

"Legat de acest protest la care s-au afiliat și câțiva fermieri, vreau să spun că majoritatea fermierilor din România sunt în formă asociativă. Este vorba de 9 milioane de hectare care sunt în forma asociativă. În momentul de față, toate formele asociative nu au venit cu revendicări la ministerul Agriculturii. De aceea am luat decizia de a discuta telefonic cu formele asociative, iar până vineri să ne trimită revendicările pe care le solicită pe partea de agricultură. Nu vorbim aici de transportatori. Așa cum știm, în 2023, Ministerul Agriculturii și Guvernul României a suportat 50% din consumul de motorină”, a explicat Florin Barbu.

Citește și: Exclusiv! Fermierii români blochează Capitala. Ei își doresc fapte și nu doar promisiuni deșarte: ”Clasa politică să fie solidară cu domeniile care încă mai au o șansă în țara asta”

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Tot Ministrul Agriculturii a spus că în 2024, 20% reprezentând acciza, este suportată de Ministerul Agriculturii și de Guvernul României. Totodată, fermierii ar fi deja sprijiniți cu 2% din PIB-ul României pentru a veni cu o formă de sprijin grandios, și prin cei 100 de euro pe hectar pentru culturile din toamna anului 2023.

”În acest moment formele asociative din agricultură nu-și asumă acest protest spontan. Pe de altă parte, nu au ajuns revendicări către Ministerul Agriculturii", a mai spus Florin Barbu, potrivit sursei menționate mai sus.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si