Vaccinurile covid-19 aprobate de Guvernul României sunt: Pfizer, Moderna, Astrazeneca și Johnson and Johnson. Majoritatea persoanelor vaccinate au primit serul Pfizer sau Moderna. Vaccinurile Astrazeneca și Johnson and Johnson au ajuns mai târziu, pe teritoriul țării. Documentează-te asupra reacțiilor adverse pe care le poți întâmpina dacă te vaccinezi. Reacțiile sunt diferite în funcție de organism.

Reacții adverse vaccin COVID-19 de la Pfizer

Dacă te-ai vaccinat cu serul Pfizer, și nu numai, poți înregistra reacții adverse.

Vaccinul Comirnaty, adică Pfizer Australia Pty Ltd, nu conține un alt virus și nu vă poate da coronavirus. Pfizer conține codul genetic pentru o parte importantă a virusului SARS-COV-2 numit proteina spike.

După vaccinare organismul face copii ale proteinei spike, iar sistemul imunitar va învăţa să recunoască şi să lupte împotriva virusului SARS-COV-2.

Reacțiile adverse la care te poți aștepta sunt: durere sau umflătură la locul injectării; oboseală; durere de cap; dureri musculare; frisoane; temperatură; dureri articulare.

Mai sunt și reacțiile adverse rar întâlnite, precum: roșeață la locul injectării; greață; ganglioni limfatici măriți; senzație de rău; durere la nivelul membrelor; insomnie; roșeață la locul injectării.

Cele mai dure reații adverse, pot fi: reacţia alergică severă (anafilaxie) și căderea facială temporară unilaterală (numită și paralizia lui Bell).

Oamenii care reacţii alergice grave sunt rugați să sune la 000. Numai dacă prezentați simptome severe, cum ar fi dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, bătăi rapide ale inimii sau prăbușiri.

Citeste si: Până când te poți înscrie pentru a primi vaccinul COVID-19. Ce este lista de așteptare și cum funcționează?

Reacții adverse vaccin COVID-19 de la Moderna

Un alt ser în lupta cu virusul Covid-19 este vaccinul Moderna. Moderna este administrat sub formă a două injecții a câte 0,5 ml. Cea de-a doua doză se face la 28 de zile distanță.

„În timpul şi după fiecare injecţie cu vaccin, medicul dumneavoastră, farmacistul sau asistenta medicală vă va supraveghea timp de aproximativ 15 minute, pentru a observa dacă prezentaţi o reacţie alergică”, scrie în prospect.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

După primirea serului Moderna poți înregistra reacții adverse precum: senzaţie de leşin sau stare de confuzie, modificări ale ritmului bătăilor inimii, dificultăţi la respiraţie, respiraţie şuierătoare, umflare a buzelor, feţei sau gâtului, urticarie sau erupţie pe piele, greaţă şi vărsături sau durere de stomac.

Citeste si: Românii renunță la vaccinarea cu serul AstraZeneca. S-au înregistrat peste 7.000 de anulări

Reacții adverse vaccin COVID-19 de la Astrazeneca

Vaccinul AstraZeneca este cel mai controversat ser în lupta cu virusul Sars-Cov-2. Reacțiile adverse ale acestui vaccin au fost asociate cu decese severe din întreaga lume.

reactii adverse vaccinuri
Reacții adverse după serul Pfizer.[Sursa foto: PixaBay]

Printre cele mai întâlnite reacții adverse după imunizarea cu AstraZeneca Oxford avem: scăderea apetitului de mâncare, dureri de cap, ameţeală, somnolenţă, greaţă, vomitături, diaree, iritaţii, durere şi roşeaţă la locul de injecţie, vânătaie la locul infecţiei, frisoane, febră, hiperhidroza, mâncărime, artralgie, mialgie.

Anumite studii arată că acest vaccin ar funcționa foarte bine la adulții în vârstă.

Reacții adverse vaccin COVID-19 de la Johnson and Johnson

Cel mai nou vaccin în lupta cu virusul Sars-Cov-2, din România, este Johnson and Johnson. Serul va ajunge în țară la mijlocul lunii aprilie.

Serul Janssen, cunoscut în opinia publică drept Johnson and Johnson, este dezvoltat de o companie americană. Vaccinul se adresează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani și se injectează cu o singură doză de 0,5 ml. Serul se face doar prin injecție intramusculară.

Johnson & Johnson utilizează un adenovirus inofensiv, care nu se poate înmulți (replica) în organismul uman. Tehnologia bazată pe adenovirusuri prelucrate pentru a nu se replica este cercetată de mult timp. Compania americană a fabricat și un vaccin similar, împotriva bolii Ebola, și a fost aprobat pentru a fi utilizat din anul 2019.

Citeste si: Organizația Mondială a Sănătății dă undă verde pentru vaccinul Johnson&Johnson

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

În cazul vaccinului de la Johnson & Johnson se folosește un adenovirus denumit Adenovirusul 26, care a fost modificat pentru a conține informația necesară producerii proteinei spike, cea care se găsește pe suprafața virusului SARS-CoV-2.

Vaccinul de la Johnson&Johnson are o eficacitate 67%, după cum au spus producătorii în urma studiilor clinice. Spre comparație, vaccinul de la AstraZeneca are o eficacitate de 60%, cel de la Pfizer de 95%, iar Moderna de 94,1%.

Cele mai întâlnitea reacții adverse au fost: durerea la nivelul locului de injectare; cefalee; oboseală; milagie și greață.

Unii vaccinați, în jur de 9%, au prezentat și febră mai mare de 38,0°C. Cadrele medicale recomandă monitorizarea atentă, timp de cel puţin 15 minute după vaccinare.

Persoanele vaccinate cu orice ser împotriva COVID-19 pot prezenta și stări de anxietate, reacții vasovagale (sincopă), hiperventilație sau reacții asociate stresului, ca răspuns psihogen la administrarea injecţiei cu acul.

Citeste si: Anunț de ultimă oră! Studiile au arătat că vaccinul AstraZeneca are o eficiență redusă la 76%. Ce spune compania despre această scădere


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si