Ce este "richesiunea" care lovește giganții Google, Microsoft, Facebook și Amazon. Concedieri masive chiar acum
O așa-numită „richesiune” lovește companiile bogate din sectorul tehnologic, cu afaceri de miliarde de dolari. Cel mai recent anunț de concedieri în masă vine de compania-mamă a Google, iar recesiunea globală este la orizont.
Author: Sorin Negru vineri 20 ianuarie 2023 , 14:44
Compania-mamă a Google, Alphabet, a anunțat că elimină 12.000 de locuri de muncă în ultima rundă sălbatică de disponibilizări care a cuprins sectorul tehnologic, potrivit Daily Mail.
Sundar Pichai, CEO-ul Alphabet, a declarat că pierderile afectează echipele din întreaga companie, inclusiv recrutarea și unele funcții corporative, precum și unele echipe de inginerie și produse.
Concedierea în masă vine la doar câteva zile după ce rivalul Microsoft Corp a anunțat că va concedia 10.000 de angajați, iar Amazon a început să-și concedieze cei 18.000 de lucrători, în timp ce „richesiunea” zguduie cele mai mari firme din lume.
Furtună în sectorul tehnologiei. Concedieri masive
În ultimele săptămâni, nume mari din sectorul tehnologiei au anunţat restructurări de personal. Microsoft, Amazon şi Salesforce au precizat, la începutul acestei luni, că vor concedia între 8.000
și 18.000 de salariaţi.
Meta, firma mamă a Facebook şi Instagram, a lansat şi ea un plan de restructurări vizând 11.000 de posturi în luna noiembrie 2022.
În cazul Microsoft, grupul a mai demarat două programe de restructurări, unul în luna iulie 2022 care a vizat mai puţin de 1% din efective iar cel de-al doilea în octombrie şi care a vizitat mai puţin de 1.000
de persoane. În paralel Microsoft, care numără acum 221.000 de angajaţi, a angajat aproximativ 75.000 de persoane începând din 2019.
Microsoft renunță la peste 10.000 de oameni
Grupul american Microsoft Corp. a anunţat miercuri că intenţionează să concedieze aproximativ 10.000 de angajaţi până la finele lunii martie, dând o nouă lovitură sectorului tehnologiei care a fost afectat de mai multe planuri ample de restructurări.
"Este vorba de mai puţin de 5% din numărul nostru total de angajaţi...Este important de menţionat că, deşi eliminăm posturi în unele zone, vom continua să facem angajări în zonele strategice", a precizat directorul general Satya Nadella într-un email trimis angajaţilor.
Producătorul de software a subliniat că aceste restructurări se vor traduce printr-o lovitură de 1,2 miliarde de dolari care va fi inclusă în bilanţul financiar pe trimestrul al doilea.
Microsoft urmează să dea publicităţii rezultatele pe trimestrul al doilea în data de 24 ianuarie iar analiştii se aşteaptă ca grupul să anunţe o majorare a cifrei de afaceri cu doar 2,7% în ritm anual, un ritm foarte mic pentru un gigant din sectorul informatic obişnuit cu creşteri de două cifre.
Elon Musk, cea mai mare pierdere de avere din istorie
Nimeni nu a pierdut vreodată mai mulţi bani ca Elon Musk, averea antreprenorului în vârstă de 51 de ani înregistrând o pierdere fără precedent de 200 de miliarde de dolari din noiembrie 2021, potrivit
Bloomberg Billionaires Index.
Se pare că averea acestuia era de 340 de miliarde de dolari în urmă cu 14 luni. Ea este evaluată acum la 137 de miliarde de dolari, ceea ce l-a costat distincţia de cel mai bogat om din lume. Acest titlu îi revine acum preşedintelui brandului francez de lifestyle LVMH, Bernard Arnault, care are o avere de 162 de miliarde de dolari.
Forbes l-a detronat pe Elon Musk de pe primul loc în clasamentul miliardarilor în luna decembrie.
Musk, care deţine compania de maşini electrice Tesla şi compania de aeronautică SpaceX, a achiziţionat în octombrie platforma de socializare Twitter pentru 44 de miliarde de dolari, moment care a coincis cu o depreciere continuă a valorii acţiunilor Tesla, despre care unii acţionari nu cred că este o coincidenţă.
Elon Musk a dat startul concedierilor în sectorul tehnologic imediat după cumpărarea Twitter.