In articol:
În capitala Tunisiei, termometrele au arătat 48 de grade Celsius marţi la prânz, cea mai ridicată temperatură înregistrată de la recordul de 46,8 de grade Celsius din 1982. Temperaturile au urcat cu 9-15 grade Celsius peste normele sezoniere, în special în nord şi centru-est, potrivit Institutului menţionat, care prognozează o "scădere treptată" a temperaturilor începând de joi.
Citeste si: VIDEO| Incendiu mistuitor de vegetație în Mehedinți. Mai multe case, făcute scrum
Recorduri de temperatură au fost înregistrate duminică şi în sudul ţării, unde temperaturile au ajuns la 48,5 grade Celsius, potrivit Agerpres.
Pe pagina sa oficială de Facebook, Ministerul Sănătăţii a sfătuit cetăţenii să nu iasă afară la cele mai călduroase ore şi să se hidrateze constant.
Citeste si: Imagini apocaliptice din Grecia. Incendiile devastatoare continuă cu 55 de focare active
Citeste si: Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie- wowbiz.ro
La rândul său, Ministerul Agriculturii a încurajat crescătorii de animale şi fermierii să ia măsuri de precauţie pentru a limita impactul valului de căldură, în special asupra păsărilor şi a culturilor.
Incendii în Algeria
În Algeria vecină, canicula a alimentat circa 50 de incendii de luni seară, care au făcut mai multe victime.
Cel puţin şapte persoane şi-au pierdut viaţa în Algeria în incendiile forestiere care se extind în această ţară din nordul Africii, a precizat marţi autoritatea de apărare civilă, potrivit DPA.
Conform postului public de radio, câteva locuinţe au fost distruse în totalitate, iar publicaţia al-Bilad a relatat că şcolile din provincia Tizi Ouzou adăpostesc rezidenţi evacuaţi în urma incendiilor.
Provincia Tizi Ouzou este localizată la circa 150 de kilometri est de capitala Alger.
Dezastre naturale fără precedent, anunțate de un raport ONU
Un raport publicat luni de experții ONU în domeniul climei anunță "cod roșu" de dezastre naturale fără precedent, efecte mai severe şi mai rapide ale schimbărilor climatice decât se credea până acum.
Constatările şocante ale experţilor în domeniul climei din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (Intergovernmental Panel on Climate Change- IPCC), prezentate într-un raport dat luni publicităţii, sunt avertismente care dau fiori: oamenii sunt ''indiscutabil'' responsabili pentru dereglările climatice şi nu au altă soluţie în afara reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră dacă vor să limiteze efectele negative.
Citeste si: Alertă de furtuni puternice în România. S-au înregistrat zeci de apeluri la 112
Deşi temperaturile planetare au crescut până în prezent cu +1,1 grade Celsius, omenirea poate constata cu propriii ochi efecte deja în acţiune. Cu atât mai mult vara aceasta, odată cu incendiile care devastează vestul Statelor Unite, Grecia şi Turcia, inundaţiile produse în Germania sau China sau temperaturile care au ajuns până la 50 de grade Celsius în Canada.