Close sidebar
Close sidebar

Referendumul din Macedonia a luat sfarsit. In ciuda unui absenteism puternic, tabara "da" a obtinut o victorie zdrobitoare

Tabara "da" a obtinut o victorie zdrobitoare, duminica, in referendumul marcat de un puternic absenteism, organizat pentru ca macedonenii sa se pronunte asupra schimbarii numelui tarii cu scopul de a se reconcilia cu Grecia si a se ancora in Europa, relateaza AFP.

C.I.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

90,72% dintre alegatorii care au participat la scrutinul consultativ au aprobat noua denumire de "Republica Macedonia de Nord" a micului stat din Balcani, potrivit rezultatelor anuntate de Comisia Electorale dupa numararea a aproape jumatate din sufragii (43,57%) din sufragii, iar 6,26% au votat impotriva.

"Cred ca imensa majoritate a cetatenilor care au votat au ales calea europeana", a declarat anterior, intr-o conferinta de presa, premierul social-democrat Zoran Zaev.

El nu a evocat insa absenteismul puternic- doua treimi dintre alegatori nu s-au prezentat la vot cu o jumatate de ora inainte de inchiderea sectiilor de votare, potrivit ultimului bilant furnizat de Comisia Electorala.

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Arheologii au găsit cocaină în creiere mumificate ale unor italieni: Drogul a ajuns în Europa cu 200 de ani mai devreme decât se credea- antena3.ro

Zoran Zaev a parut ca vrea sa-si contracareze astfel, din scurt, opozitia, care ar putea ataca legitimitatea scrutinului, insistând asupra acestui punct.

El a declarat ca spera ca deputatii opozitiei de drepta (VMRO-DPMNE) "sa respecte vointa democratica a cetatenilor" si sa ratifice ratifice in Parlament acordul. Altfel, el a anuntat ca va organiza "alegeri parlamentare anticipate".

In vederea acestei ratificari cu o majoritate de doua treimi, Zoran Zaev si aliatii sai din partide ale minoritatii albaneze (20 pâna la 25% din cei 2,1 milioane de locitori ai acestei tari majoritar slave) au nevoie

de voturile a aproximativ zece deputati de dreapta.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI