Acum, căminul insalubru unde, pe vremuri, se auzea răcnind vreun sergent ”deschiloțarea”, este un cămin, reabilitat, în care își duc traiul câteva zeci de familii.

Citeste si: VIDEO| Un bătrân a fost "uitat" în blocul morții din Timișoara: "Nu am știut nimic, am adormit la televizor"

Citeste si: VIDEO| Continuă bâlbâiala autorităţilor în cazul deratizărilor criminale din Timişoara: Locatarii evacuați din nou din blocurile toxice

Citeste si: Patronul firmei care a făcut deratizarea şi dezinsecţia în blocul unde au murit trei oameni a fost arestat preventiv

”Oamenii sunt mai săraci pe aici, dar să știți că sunt săritori”, ne spune, de introducere, femeia care vinde la un magazin din apropiere. ”Sunt discreți, mai sunt scandaluri, dar rare. Sunt săraci, unii sunt mai înceți și la mine, dar nu sunt oameni răi și nu sunt hoți”, mai spune ea.

Doar că blocul, unul dintre multele din zona Căminului Studențesc din Timișoara și care au fost ocupate de oameni cu posibilități materiale reduse a apărut la toate știrile. Și-a câștiogat și renumele de ”blocul morții”, după ce, din cauza unei deratizări, au murit trei oameni, o femeie, copilul ei și un bebeluș de doar 10 zile. Asta spun știrile, dar, din păcare, realitatea este mult, mult mai cruntă.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Planta aromatică apreciată de români ca și condiment, care trăiește mai mult decât omul: Specialist BRGV: „Este antiinflamator”- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Cu lacrimi în ochi, vânzătoarea vorbește cu noi despre tragedia de acum 10 zile. ”Oamenii de aici nu au vrut niciodată să se audă de ei, preferă să trăiască în liniște, să meargă la muncă și, seara, să mai bea o bere la colț. Vor liniște… Iar acum au parte doar de lacrimi. Vă dați seama, am avut un șoc când am aflat ce s-a întâmplat…”, ne spune femeia. O și cunoștea pe sărmana mamă care, alături de copilul ei de trei ani, a murit, la spital.

”Fusese vai și amar de ea, boschetară… Școală puțină, dar știa ce înseamnă să fie om, nu avea datorii, nu bea, nu făcea prostii. Totul i se datora copilului ăluia, Darius, o minunăție de copil. Trăia pentru el, îl iubea ca pe ochii din cap, ar fi făcut orice pentru el. Vă zic, așa mamă nu am văzut niciodată”, ne spune vânzătoarea în timp ce mai servește un client, doi… ”Uite-l pe domnul ăsta… e și el afectat, nu se mișcă de aici, toți stau cât pot pe aici, se ajută între ei”, ne spune indicând un bărbat mic de înălțime, dar solid, cu o privire care spune că ar prefera să fie lăsat în pace.

Revine la noi și la discuția despre femeia care a murit. ”Era săracă, dar ea nu manca ca să aibă el tot ce ii trebuie... Nu îi refuza nimic, era speranța ei ca lumea se va schimba. Ne spunea ca Darius va reuși să schimbe lumea, că va uita de sărăcie, că va fi un băiat extraordinar și chiar era... Adică, vă zic sincer, când am aflat că a murit și Darius și mama lui, am plâns. Micuțul era exact cu zicea ea că este: era vesel, plin de viață, deștept de mă minunam când îl vedeam. Vă zic, ne lăsa mască cu felul lui de a fi, râdea și se juca, dar vorbea bine, era o plăcere...”, ne-a mai spus vânzâtoarea, iar ochii chiar i s-au umezit.

 

E sau nu e vina autorităților? Nimeni nu știe...

 

Citeste si: Ce se schimbă în privința pensionarilor cu venit mic sau mediu? Ajutoarele nu întârzie să apară!- kfetele.ro

Citeste si: Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Una dintre pasagere, despre momentele de panică trăite la bord: "S-a și văzut fumul. Alergau prin avion și nu știau ce se întâmplă"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un milionar american și-a cumpărat o casă la malul mării. A locuit o săptămână în ea, apoi a demolat-o- antena3.ro

Revolta ei însă abia pornește. Este convinsă că, pentru că acolo locuiesc oameni săraci, autoritățile nu dau doi bani pe ei. ”Vă spun eu sigur, când a aflat ca a murit, nu a mai avut motiv sa trăiască... Autoritățile i-au omorât, Darius, băiețelul ei era viu, era cel mai bun copil de aici, iar ea când și-a dat seama că el nu mai e, a cedat lupta... Se ridicase dintr-o viață în care a fost boschetară pentru copil, ce o mai putea să o facă să mai reziste, când micuțul nu mai era? Adică, să fim serioși, ce au făcut autoritățile, cum s-a ajuns ca unul cu o firmă, înțeleg că și fără autorizații, vine și dă aici, cică deratizează, omoară trei oameni... Și lumea mergea la spital de sâmbătă (16 noiembrie, n. red) și nimeni nu s-a prins că sunt otrăviți? Pai să i-o zică lu` mutu`, nu mie... Ăia sunt oameni cu școală, dar nu i-a interesat de săracii de aici”, ne-a mai spus, cu obidă, femeia.

 

”Blocul Morții” din Timișoara! Trei oameni uciși de deratizare

Ioan Sorin Buță, patronul firmei Bistim Dera care a efectuat lucrări de deratizare și dezinsecție, a fost arestat pentru 30 de zile. Doi copii au murit, de asemenea mama unuia dintre ei, iar tatăl este internat la Terapie Intensivă, în timp ce alți adulți și copii sunt internați în spitale.

Autoritățile timișorene se bâlbâie când sunt întrebate cine ar fi trebuit să verifice dacă firma de dezinsecție și deratizare care a ucis trei oameni funcționa legal. Reprezentanta DSP susține că instituția pe care o reprezintă nu e abilitată neaparat în acest sens, și, mai mult, că nu a verificat niciodată firma. ”Din informațiile pe care le dețin, Direcția de Sănătate Publică Timiș nu a verificat niciodată această unitate”, spun cei de la DSP pentru presa locală. Potrivit șefel Direcției Sanitar Veterinare Timiș, Cristina Popa, compania avea autorizație de funcționare de la momentul înființării, dar apoi s-a descoperit că adresa de funcționare era diferită de cea din autorizare, iar  avizul dat inițial nu mai era valabil de drept. Nici șefa DSV nu a putut explica, în cadrul conferinței de presă organizată la Prefectura Timiș, cine ar fi trebuit să avizeze și să verifice firma pentru folosirea substanței din clasa de toxicitate T+. ”În laboratorul nostru au fost analizate probe recoltate din blocul în care s-au înregistrat cele 3 decese. Au fost detectate urme de fosfuri metalice, nu știm exact dacă de zinc sau aluminiu, dar concentrația este peste limita normală, este în concentrație letală”, a afirmat Cristina Popa, conform presei locale.

Cu toate acestea, nici acum, în Blocul Morții de pe strada Miorița, lucrurile nu sunt clare, iar locatarii nu au, sau cel puțin nu toți, acces în cămăruțele pe care le numesc ”acasă”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si