Ce se intampla in adaposturile publice finantate de primarii este un film de groaza. Mii de animale isi asteapta sfarsitul in conditii inimaginabile. Am fost sa vedem cu ochii nostri si camera pornita dar si cu legea in mana si sa va aratam ce se intampla in interior!

"Va dau voie sa vizitati dar nu va dau voie sa filmati pana nu va da de acolo.

Haideti sa va arat legea ca se pare ca dumneavoastra nu prea o cunoasteti. Dumneavoastra ce functie aveti aici in adapost? Raspund de padoc….

Dupa cateva momente dam citire legii.

"…Articolul 6 alineatul 5. Vizitatorii au dreptul sa fotografieze si sa filmeze cainii din adaposturile publice. In caz ca ni se interzice primiti amenda intre 2000 si 5000 de lei. Da! La revedere, drum bun, atunci! Hai sa filmam!...

Medicul veterinar, unde e?  Vedeti ca aici e un caine muscat de cap. Are o rana veche acolo. L-a tratat cineva? Niciun raspuns…


Mergem mai departe si in fata ochilor ne apare mancarea pe care aceste animale o primesc de la autoritati.

"….Vai de mine! Se vede, nu? Ala e! Uitati doamna picioare de porc aici. Poftim? Picioare de porc… Mancare! Asa se da de mancare in adapostul public.
Da! Uitati-va la ala! Uitati-va ce slabi sunt!


Continuam sa filmam si in celelalte custi… Raspunzatorul de padoc este bombardat cu telefoane si directive. Doar doar ne va putea intimida in vreun fel…

"Uite, la padoc! Filmeaza, te rog osul ala de acolo! Dar nu aici, va rog! Vrea sa filmeze in padoc, nu vrea sa asculte…Nu vrea sa inteleaga. Pai, avem legea in mana nu trebuie sa ascultam de nimic.
Nu ati primit nicio aprobare de la primarie. Nu trebuie aprobare. Deci ala este un picior de porc putrezit. Iti dai seama ca e plin de boli la cum arata. S-a inverzit acolo carnea aia…."


Deodata ceva ne atrage atentia.

"O carcasa! Tot asa, cadavru! Auziti, domnu!...N-aude!..."


"…Ia fii atent acum! Hai sa vedem ce pune in roaba ca nu are pe unde sa iasa."

Ingrijitorii sunt trimisi sa stearga urmele. In cateva minute strang lesurile de pe jos si le pun intr-un sac de plastic.

Se pun pe treaba!  Ia uite ce e acolo! Ce a aia? Stai ca desfacem sacul acum, nicio problmema. Asta mananca cainii de aici si te miri de ce se imbolnavesc de jigodie, de raie de toate bolile.

"Sa vad ce e acolo! Stati un pic, stati un pic sa vad ce e acolo! Manusi aveti? Asa cu mainile goale? Vedeti ca riscati sa va imbolnaviti"


"Deci, asta e mancarea cainilor din adapost! Din adapostul platit din bani publici. Si ce mai e aici?..."


In timp ce il asteptam pe medicul veterinar pentru a ne explica mai bine ce se intampla avem parte de imagini cumplite cu caini cuprinsi de raie si alte boli si de care nimeni nu se ocupa.

"Aoleu, saracul de el! Uite ala care da sa intre in cotet taraie blana.
Uita-te la el. Cred ca il omoara sa vedeti. Ced ca nu l-a vazut. Pai cainele ala e asa de cel putin o luna doua. Da!"

"Uitati-va cum arata cainii in adapostul public platit din bani publici…"

"Ce boala are ala care se scarpina? Raie, ce sa aiba? Raie! Am inteles!"


Adapostul nu are in dotare sala de chirurgie si sterilizare asa cum prevede legea iar puii sunt lasati de izbeliste printre cainii maturi si bolnavi.

"Cum poti sa lasi catelul ala acolo, mai? Uita-te la el, e cat un ghem. Unde o fi mama lui? Poate sa-l manance un caine mai mare"

Nici macar apa pe care sunt nevoite sa o bea bietele suflete nu arata mai bine.

"Apa, ati vazut-o? Asa beau cainii apa! E potabila apa asta de aici?"

"Va intreb pe dumneavoasra ca sunteti raspunzator aici! Dumneata ai bea asa ceva? E potabila? Cine eutanasiaza cainii aici? Doamna Herescu? Ma auziti? E potabila apa aia de acolo? Apa e potabila?  Bai, Fane! V-am zis sa spalati trocile. Uite, vezi ca unu de acolo a ramas fara apa! Pune-i apa! Dar asta e potabila in momentul de fata? Apa de acolo e potabila? Imi spuneti si mie daca e potabila? Spuneti! E potabila sau nu? Este ca uite, nu aduc din balta. Am furtunul intins. Aduceti-mi o cana si dati-mi sa beau! Dati-mi mie sa beau! Haideti, domnule… Sunt doar niste caini!"


Aceste lucruri trebuie semnalate imediat  la Directia Sanitar Veterinara. Institutia care ar trebui sa supravegheze buna functionare a acestui adapost. Asa ca sunam la politia animalelor pentru a le solicita ajutorul.

"Sunteti la adapostul de la Baicoi, am inteles. Asa! Si avem nevoie de la Politia Animalelor. Cine vine aici de la Politia animalelor? Dumneavoastra sunteti de la… Cine sunteti? Daniel Nicolaina de la Stirile Kanal D. A, bun bine perfect. Imi place! Am onoarea!"


Intre timp apare si doamna Herescu. Cea care poarta cu mandrie titlul de medic veterinar al acestui adapost

"Daniel Nicolaina ma numesc. De la Stirile Kanal D sunt! Poftiti in…. Pai poftiti dumneavostra aici. Nu! Haideti dumnevoastra! Haideti sa va arat ce sa intampla in adapost… Ati vizitat? Da! Foarte bine. Atunci dumneavoastra puteti sa… Ce se intampla? Nu stiti ce se intampla? Este foarte bine ce este? Este foarte bine! Bun! Dumneavoastra sunteti in masura sa… Eu sunt in masura sa intru aici in programul… Sunteti in masura sa luati masuri in sensul sa facet ice vreti dumneavoastra, sesizari… Ati vazut. Ati filmat. Si mai stam ca e program de vizita. Putem sa mai stam. Dar va rog frumos. Ce faceti? Dar va rog frumos. Deci, nu aici! Pai daca ma rugati  dumneavoastra frumos e altceva. Eu am venit cu legea in mana. Puteti sa ma rugati frumos. Sa citim legea! Haideti sa va arat ce se intampla aici in adapostul pe care dumneavoastra il gestionati. Deci, haideti sa citim legea. Pai haideti! Vreti sa o citim? Atunci haideti sa dam telefon la Politie. Haideti, haideti! Mai bine. Oricum urma sa fac eu asta!Mai bine ca sunati dumneavoastra…"


Imediat,  la ordinul doamnei Herescu, adapostul se transforma brusc intr-o fortareata. Nimeni nu mai are voie sa intre in ciuda programului de vizita stabilit prin lege.


"Asteptati sa vina doamna doctor si vorbiti cu ea! Nu mai astept! Daca eu am lasat-o asa… Pana acum ati fost. Pana acum am facut ce am vrut noi. Ia ziceti. Ati filmat pana acum, va rog frumos. Eu deschid poarta. E ce deschideti poarta? Ati filmat aveti ce va trebuie, gata! Pai, mai vreau. Nu se mai poate. Mai vreau dovezi.  E in interes public. Sunt bani publici adapost public…."

"Dumneavoastra sunteti platita din bani publici? Da sau nu?"

"Da! Asta e problema mea!"

"Cum adica e problema dumneavoastra?"

"In fata dumneavoastra eu n-am ce sa raspund. Haideti sa va arat. O televiziune vine, vede ia proba si face materialul. Mai departe faceti sesizari. O televiziune… Eu nu sunt o televiziune! Eu sunt si un cetatean caruia ii pasa de banul public. Iar eu merg pana in panzele albe! Nu vin doar sa fac un reportaj ca sa iasa bine la rating. Eu vin sa se rezolve ceva. Va rog! Sa vada si oamenii din tara asta ca se poate"


Amabilitatea din birou dispare brusc atunci cand vrem sa intram in adapost. Usile raman tot inchise.

"Deci, nu mai dati voie. Vizita s-a facut. Nu exista nu mai dati voie. Vreti sa va arat ca intru? Ia uitati! Ma duc cu legea in mana, da? Ia sa vedem, ia opriti-ma cu legea in mana, ia fii atent…

Opriti-ma cu legea in mana. Ia, puteti? Ia sa vedem? Vorbesc sa vina vina dansa. Va rog frumos. Deci nu… Altceva nu gresesc decat sa vina dansa. Stiu! Dumneavoastra sunteti subordonat dansei. Eu sunt cu legea in mana iar dumneaei este subordonata legii. Dar dansa sa vina cu dumneavoastra. Va rog frumos. Pai ma rugati dar eu nu fac ce ma rugati eu fac ce e legal. Va cred dar nu vreau sa am probleme din cauza dumneavoastra. Pai nu aveti dumneavoastra. Sigur nu o sa aveti probleme…


Luati piciorul de acolo ca nu are nicio…Asteapta! 5minute…Dar de ce nu chemam Politia?  Ia stai ma ca sunam la 112. E program de vizita e adapost public. Avem voie sa intram. Deci cu legea in mana nu se poate. 112! Auziti ca a spus ca nu mai aveti voie. Gata! 112! 112, ce urgenta aveti! Alo!...

Medicul veterinar impreuna cu subordonatii sai fac tot posibilul sa ne interzica ceea ce legea ne permite si trag in continuare de timp. Intre timp vine si Politia iar doamna veterinar are brusc alta varianta.

"Deci, accesul nu a fost interzis!"

"Nu ne lasa sa intram. Iar Politia nu are ce sa faca! Asta e tara in care traim, fratilor! Politia nu vrea sa faca! Nu ca n-are ce sa faca. Asta e tara in care traim! Deci dumneavoastra ati fost. Dar sunt in continuare doamna. Si atunci? Si pot sa ma mai duc daca vreau. La ce bun? Cum la ce bun doamna? Este un interes public. Vreau sa arat oamenilor. Pai daca ati fost ati vazut ati filmat. Dar vreau sa mai filmez ca nu am terminat. Pai mie mi-ati spus ca ati terminat! Cand am spus eu ca am terminat?


Dupa scurt timp isi fac aparitia si cei de la DSV Prahova iar dumnealor ne permit sa intram in adapost. Atitudinea insa ne lasa din nou cu gura cascata!

"Chemati un ingrijotor sa scoata cainele ala de acolo ca vrea domnul inspector sa-l vada. Deci, ce vrei dumneavoastra? Care caine sa-l scoata? Curge blana dupa el, pur si simplu! Si de ce sa faca asta? Ca sa-l vedeti!

"Da! Nici oamenii nu arata toti bine!"

Continuam sa le artam barbaria care se afla chiar sub nasul lor insa totul pare doar un vis urat din care nu ne mai putem trezi!

Stiti ce este acela de acolo de jos? Un pui mort? Sau nu e mort? Uitati-va putin ca e sub nasul dumneavoastra! Uitati-va acolo! Domnule, noi nu suntem paznici aici! Facem o constatare! Haideti sa terminam… Nu ma plimbati de colo, colo. Incredibil! Dumneavoastra aveti impresia ca sta cineva… Nu e vina noastra. Noi suntem niste agenti constatatori ai DSVSA Prahova….

Iata si concluzia din raspunsul pe care l-am primit in scris de la DSVSA Prahova:

" Nu au fost identificate abateri de la prevederile legale care sa impuna suspendarea temporata/interzicerea activitatii Adapostului din Baicoi si nici actionarea contraventionala!

Mai mult, autoritatile de control sustin ca atat bucatile de animale date ca hrana cainilor sunt conforme cu prevederile europene iar  cainii din adapost aveau o stare de intretinere buna cu exceptia unuia.

Iata si ce spune legea:

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro


Adapostul trebuie sa fie dotat cu sala de chirurgie

Doar ca in incinta acestui adapost nu exista asa ceva!

Hrana trebuie sa fie mereu proaspata!


Deci zilnic se face chestia asta? Zilnic se da de consum. Zilnic! Pai e permis de lege! Poate fi o asta…poate fi un salam. In putrefactive? Nu in putrefactive. Nu e ra nimic in putrefactie. De unde stiti? Pentru ca n-am vazut!

Pardoselile trebuie sa fie din ciment  care poate fi usor dezinfectat.

Vasele de apa sa fie curatate si dezinfectate zilnic!

Mamele care alapteaza vor fi cazate impreuna cu puii


Oricat ne-am chinuit sa-I convingem pe reprezentantii DSV sa se uite la animalele suferinde nu am reusit. Ordinele doamnei veterinar Herescu sunt clare iar toata lumea se supune.

Desi la fata locului au venit mai multe echipaje de politie si jandarmi nimeni nu a miscat un deget.

Echipaje de politie, jandarmi, controale de la DSV. Nimeni nu vrea sa deschida tarcul sa vada ce e acolo. Si eu acum zic: Domnule Ministru, domnule Presedinte al Romaniei! Dumneavoastra vedeti ce se intampla cu banii publici

La doua zile dupa aceasta filmare ne-am intors in adapostul public. Am gasit 24 de caini morti. Vedeti continuarea lunea viitoare la Salvam suflete!

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si