Sezonul estival pe litoralul nordic al Mării Negre începe între 1 și 15 iunie, a declarat Dimitar Dimitrov, președintele Asociației Filialei de Hoteluri și Restaurante din nord-estul Bulgariei, potrivit Stiri Diaspora.

Cei mai mulți ospătari și-au schimbat locul de muncă fie au părăsit țara

"Chiar și la începutul sezonului, problema lipsei forței de muncă rămâne. Ar trebui să subliniez aici că acest lucru este valabil pentru toate profesiile din industrie- de la muncitori generaliști, la valet, la bucătari etc.

Problema s-a agravat în cei doi ani de pandemie, în care lucrătorii din ramură au lucrat doar 5-6 luni din 24. În căutarea unui mijloc de trai și a unor condiții mai bune, o mare parte a personalului de serviciu s-a recalificat sau a părăsit țara, orientându-se spre piețele de muncă din străinătate",  a explicat Dimitrov conform  24Chasa.bg.

În prezent, numărul de muncitori necesari în regiune este de aproximativ 560, dar în urmă cu zece zile era de 1.600.

În prezent, numărul de muncitori necesari în regiune este de aproximativ 560, dar în urmă cu zece zile era de 1.600.

[Sursa foto: PixaBay]


În prezent, numărul de muncitori necesari în regiune este de aproximativ 560, dar în urmă cu zece zile era de 1.600.

Citește și: Bugetarii care vor primi doar 100 de lei din voucherele de vacanță

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

"Multe dintre șantiere așteaptă lucrători din străinătate- din Kârgâzstan, Ucraina.

Problema este că aceștia primesc vize pentru trei luni, nu există timp pentru instruire. Am alertat Ministerul Turismului, am informații că se lucrează la această problemă- vizele ar trebui să fie de cel puțin 5 luni",  a adăugat Dimitrov.

Patronii se bazează pe elevii școlii profesionale

"Ne bazăm pe elevii care absolvă școala profesională de turism din Dobrich, dar majoritatea își continuă studiile și aproximativ 20% dintre ei rămân pe piața locală, ceea ce este extrem de insuficient",

a adăugat Dimitrov.

Salariile din industrie sunt diferite și depind de postul ocupat, a adăugat el. Salariile pentru spălătorii de vase, personalul de curățenie și alte categorii de personal cu calificare redusă sunt în jur de 1.200-1.300 BGN brut și ajung la 3.000 BGN sau mai mult pentru bucătari și alte posturi. Există, de asemenea, indemnizații pentru transport și hrană.

Litoralul bulgăresc este pregătit să-și primească turiștii.

Litoralul bulgăresc este pregătit să-și primească turiștii.

[Sursa foto: PixaBay]


Acesta este motivul pentru care, în această vară, aproximativ 80 de roboți vor face parte din personalul de serviciu din restaurantele de pe coasta de nord.  "Vorbim de roboți chelneri care vorbesc limba engleză, iau comenzi, servesc. Vor fi astfel de astfel de persoane în timpul sezonului în Balchik, Kranevo și în alte părți", a declarat Dimitrov.

Citește și: TOP 3 cele mai bune cafele de origine pe care sa le comercializezi în cafeneaua ta

Citeste si: Cristina Șișcanu, la cumpărături în Italia! Cât a dat vedeta pe o rochie dintr-un magazin de lux: „A avut reducere de 150 de euro.”- kfetele.ro

Citeste si: Ce ar fi făcut, de fapt, iubitul Mariei Diana în timp ce tânăra de 19 era atacată de urs: ”Totul s-a derulat în direct”- radioimpuls.ro

Turiștii străini așteptați pe litoralul nordic al Mării Negre în sezonul următor sunt în mod tradițional din România, Germania, Polonia- se înregistrează o ușoară creștere, Cehia, alte țări europene, precum și Turcia.

"Rezervările pentru Bulgaria în zona Constanța-Tulcea, România, merg foarte bine.

În această regiune locuiesc peste 4,5 milioane de persoane. Turiștii români preferă să vină în Bulgaria cu pachete de weekend- pentru 3-4 zile", a declarat Dimitrov, aflat în vizită în această parte a României pentru întâlniri cu turoperatori și agenții de turism.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si