In articol:
Rețetă cozonac de Paște 2023. Cozonacul se numără printre cele mai căutate produse pentru masa de Paște. Dacă vă doriți să îi preparați în casă, mai jos vă prezentăm o rețetă absolut delicioasă de cozonac pufos!
Ingrediente pentru cozonac
6 gălbenușuri
1 kg faină
18 g sare
200 g zahăr
500 ml lapte
coajă rasă de lămâie și portocală
1 lingura esență vanilie
90 ml ulei
Citește și: Ce semnificație are Pasca de Paște. Credincioșii o pregătesc în ajun de Înviere!
Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro
1 ou pt uns
Ingrediente pentru umplutură
150 ml lapte
50 g zahăr
300 g ciocolată amăruie
400 g nucă tocată grosier
stafide sau rahat (după preferințe)
Ingrediente pentru decor:
semințe de susan
Mod de preparare. Cum frământăm cozonacul?
Primul pas în pregătirea cozonacilor este acela de a cerne făina în vasul în care urmează să pregătim aluatul. Peste făină vom turna sare și zahăr și le vom amesteca. Urmează să încălzim laptele, iar în el vom pune coaja de citrice, esență de vanilie și gălbenușuri.
Le vom omogeniza, iar peste ele adăugăm drojdia. Lichidul pe care îl obținem îl turnăm în făină și începem frământatul.
În primă fază vom obține un aluat destul de lipicios. Prin adăugarea uleiului vom obține un aluat care se va desprinde ușor de mâini.
Este foarte important ca uleiul să îl adaugăm trepat. Din cei 90 ml de ulei la frământat folosim doar 70 de ml, restul îl folosim când vom modela cozonacii, ungem blatul de lucru cu el.
Pentru a frământa aluatul, ne trebuie în jur de 20 de minute. Aluatul îl vom modela sub formă de bile și îl lăsăm la odihnit aproximativ 10 minute, acoperit cu folie alimentară.
Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro
Următorul pas este acela de a lua două tăvi pe care le vom acoperi cu hârtie de copt. Aluatul îl punem pe blatul de lucru uns cu ulei și îl vom împărți în patru părți.
Ulterior vom întinde fiecare parte sub formă de foaie dreptunghiulară pe care întindem un sfert din crema de ciocolată.
Vom presăra nuci, stafide și rahat. Vom rula foaia și o lăsăm deoparte. În acest fel vom proceda și cu restul de aluat.
Împletim câte două bucăți și le punem în tăvi. Deasupra stropim cu puțină apă și băgăm tăvile într-o pungă mare de plastic pe care o legăm bine la gură.
Vom lăsa cozonacii la dospit până își vor dubla volumul. După ce au dospit, îi vom unge cu ou și decorăm cu susan.
Coacerea cozonacului:
Îi bagăm la cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru aproximativ 45-50 de minute.
Aceștia trebuie să fie rumeni și să treacă testul scobitorii.
Citește și: Trei rețete de prăjituri perfecte pentru Paște. Delicioase și simplu de făcut!