Close sidebar
Close sidebar

Reteta cu care iti vei cuceri invitatii! Iata cum se prepara cel mai gustos gulas secuiesc

In Ardeal i se mai spune si varza secuiasca sau toros si e nelipsit de la pomana porcului, cand gospodinele o prepara din varza acra marunta sau taiata fasii si carne proaspata de porc, musai cu un pic de grasime.

G. S.,


DISTRIBUIE
acest articol

Székelygulyás, in romaneste gulas secuiesc, nu are nimic de-a face nici cu un gulas si nici cu secuii, ci cu o intamplare din Budapesta anului 1846 care ii are protagonisti pe poetul si revolutionarul maghiar Petőfi Sándor si pe prietenul sau, seful Arhivelor Nationale Székely József.

Cei doi au intrat intr-un mic restaurant din capitala Ungariei. Era deja tarziu, mancarea se cam terminase, iar chelnerul le-a spus mai are doar ceva rest de tocanita de porc si dintr-o fiertura de varza acra. infometat fiind, Székely i-a spus sa le amestece si sa le-o aduca.

Trebuia sa fie gustoasa mancarea caci, dupa acel episod, Petőfi a devenit client fidel, cerand numai gulasul lui Székely, motiv pentru care a si fost introdus in scurt timp in meniu sub numele de székelygulyás, iar reteta a devenit, cu trecerea timpului, cunoscuta aat in Ungaria, cat si in Ardeal.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Ingrediente pentru 4 persoane:

- 1 kilogram de carne de porc, coaste sau piept
- 250-300 grame de afumatura (optional)
- 1 kilogram de varza murata
- 2 linguri de untura sau 2-3 linguri de ulei
- 2 cepe medii rosii
- 2-3 catei de usturoi
- 2 foi de dafin
- 1-2 lingurite de boia de ardei rosu, cimbru uscat si chimen macinat,
- piper,

sare dupa gust

Varza marunta se lasa la scurs iar daca e prea sarata se spala sub un jet de apa dupa care se pune la calit, intr-o cratita cu o lingura de untura, amestecand din cand in cand, ca nu cumva sa se prinda, iar apoi adaugand si cate un strop de apa, pana cand devine moale, dar nu terciuita.

Intr-o alta oala, tot intr-o lingura de untura, se pune la rumenit carnea taiata in bucati sanatoase si afumatura la care se adauga apoi ceapa, ca sa se caleasca, si in final usturoiul, boiaua, condimentele, care

se sting imediat cu o cana-doua de apa, se acopera si se lasa sa fiarba la foc mic. Cand si varza si carnea au fiert, se amesteca si se mai lasa pe aragaz cat sa dea in clocot, iar aromele sa se intrepatrunda. Se serveste cu smantana si ardei iute.

Sursa: Adevarul

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI