Reţetă de ardei umpluţi cu orez: Cea mai simplă şi delicioasă mâncare pentru vară
Reţetă de ardei umpluţi cu orez: Rețeta de ardei umpluți este una dintre cele mai gustoase rețete pe care o pot prepara gospodinele. De asemenea, se poate face în mai multe moduri.
1. În primul rând ceapa trebuie curățată și spălată. Aceasta se va tăia solzişori şi se căleşte în uleiul de măsline. Adăugați morcovii şi căliți-i 2-3 minute în sucul propriu.
2. Orezul se spală în apă călduţă şi se pune peste ceapa călită. Trebuie amestecat, iar ulterior se va adăuga apă puţin câte puţin.
3. Se toacă verdeaţa mărunt, se adaugă în compoziţia de orez şi se condimentează cu sare şi piper, după gust.
4. Se umplu ardeii cu orez, se acoperă cu sucul de roşii, cu felii de roşii. Pasul următor este să presărați cimbru uscat şi măcinat şi se bagă totul în cuptor. Poftă bună!
Rețetă ardei umpluți cu orez
Ingrediente
10-12 ardei grași, de o mărime medie (8-10 cm. lungime)
700 de grame de carne tocată, eu folosesc în amestec, ½ de porc, ½ de vită, am folosit chiar și de pui sau curcan pt.
că, spre deosebire de sarmale, ardeii umpluți nu îmi plac grași
1-2 cepe (150 de grame)
½ de pahar de orez (75-80 ml, adică vreo 50 de grame) cu bobul rotund
½ de legătură de mărar
½ de legătură de pătrunjel
1 linguriță rasă de piper măcinat
1 linguriță de sare
1 linguriță paprika dulce sau iute (opțional, eu o pun pentru culoare și aromă)
250 de grame de roșii pasate sau 200 ml.
de bulion
1 linguriță de pastă de roșii
opțional: 1 ou întreg sau doar 1 gălbenuș dar merge chiar mai bine fără acesta
3 frunze de dafin
sos: 200 de ml. de bulion de roșii concentrat, 3 linguri de ulei, 2 linguri de făină, frunză de dafin, sare, piper, zahăr sau un îndulcitor
Mod de preparare
1. Primul pas este acela de scoatere a cotorului cu semințe din ardei.
2. Carnea tocată se pune într-un castron.
3. Se toacă ceapa mărunt și se adaugă peste carne. Se adaugă și orezul spălat și zvântat, sarea, piperul, paprika, pasta de roșii și verdețurile tocate.
4. Se amestecă toată compoziția până ce se ajunge la un amestec omogen.
5. Compoziția de carne și orez se îndeasă în ardeii umpluți, fară a-i umple însă complet Opțional, putem înfunda ardeii cu un „capac” dintr-o roșie mică.
6. Se aranjează ardeii într-o oală potrivită, cu deschizătura în sus. Separat, se dă în clocot cam 1 litru și jumate de apă. Când apa clocotește, se toarnă cu grijă deasupra ardeilor din oală, să fie apă doar atât cât să acopere ardeii. Se mai presară un strop de sare, se adaugă foile de dafin și se pune oala pe foc.
7. Va clocoti și se vă îngroșa imediat. Adaug bulionul (e bine să se folosească unul foarte concentrat) și amestec foarte bine, apoi adaug și frunza de dafin.
Se fierbe sosul 4-5 minute pe foc mic.
8. Când apa clocotește, se adaugă roșiile pasate sau bulionul. Se fierb ardeii la foc potrivit timp de 1 oră – 1 oră 1/2, suficient să se gătească și carnea și să fie fiert și orezul.
9. Pentru sos, într-o crăticioară încing uleiul și adaug făina. Amestecați rapid pentru ca uleiul să se înglobeze în făină, fară să se rumenească.