Drobul de miel este un preparat traditional romanesc, fiind una dintre mancarurile specifice mesei de Paste. Ingredientele principale sunt maruntaiele de miel (ficat, plamani, splina, inima si rinichi), verdeturi (ceapa verde, marar, patrunjel, usturoi, leustean), oua (crude si fierte), paine inmuiata in apa sau lapte.
Ingrediente:
1 kg maruntaie de miel- ficat, plamani, inima, rinichi, splina
2 cepe mari
6 oua mari
3 legaturi de ceapa verde, tocate maruntel
3 legaturi usturoi verde, maruntit
1 prapur de miel
2 legaturi patrunjel, maruntit
2 legaturi marar, maruntit
sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Se spala organele si apoi se pun la fiert. Dupa ce sunt fierte, se dau prin masina de tocat.
Maruntaiele fierte si tocate sunt amestecate cu celelalte ingrediente (verdeturi) si condimente (sare, piper). Prapurul mielului este asezat intr-o tava, peste care se pune amestecul de carne.
Drobul de miel este unul dintre cele mai apreciate mancaruri traditionale, existand o serie de variatii ale retetei.
In mod traditional, pregatindu-se pentru sarbatorile pascale, credinciosii ortodocsi jertfesc un miel ce simbolizeaza jertfa lui Hristos pentru mantuirea neamului omenesc. Din acesta sunt realizate o multitudine de preparate ce vor fi servite de intreaga familie, alaturi de oua rosii si pasca cu branza.