Rețetă mucenici moldoveneşti sau cu zeamă pentru 9 martie 2020 - Cei 40 de mucenici
Rețetă mucenici. Mucenici moldovenești. Rețetă mucenici cu nucă. Mucenici cu zeamă. Iată cum se fac mucenicii pentru ziua de luni, 9 martie 2020, de sărbătoarea din calendarul ortodox numită Cei 40 de Mucenici!
Rețetă mucenici. Mucenici moldovenești. Rețetă mucenici cu nucă. Mucenici cu zeamă. Iată cum se fac mucenicii pentru ziua de luni, 9 martie 2020, de sărbătoarea din calendarul ortodox numită Cei 40 de Mucenici!
Rețetă mucenici. Mucenici moldovenești. Rețetă mucenici cu nucă. Mucenici cu zeamă. Vă prezentăm în acest articol:
- rețeta de mucenici moldovenești pufoși
- rețeta de mucenici cu zează
- tradițiile pentru 9 martie 2020 de sărbătoarea Cei 40 de Mucenici
Rețetă mucenici. Mucenici moldovenești. Rețetă mucenici cu nucă. Mucenici cu zeamă. Cei 49 de Mucenici
Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici.
Aceștia, soldaţi creştini ce făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei după ce au refuzat să se închine idolilor.
În ziua de 9 martie, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului.
Forma de 8 a mucenicilor reprezintă o stilizare a formei umane.
Având în vedere faptul că rețeta este una cu tentă religioasă, este recomandată ducerea la biserică a mucenicilor pentru sfințire, înainte de consumarea lor.
Mucenici moldovenești
În Moldova, mucenicii sunt copti din aluat extrem de asemanator celui de cozonac si apoi unsi cu miere si nuca. Reteta aceasta de mucenici moldovenesti de post pufosi și aromati e una extrem de simplă. Respectă pașii de mai jos.
Rețetă mucenici. Mucenici moldovenești. Rețetă mucenici cu nucă. Mucenici cu zeamă. Ingrediente
Pentru aluat
500 g făină
250-300 ml apă
25 g drojdie
1/2 linguriţă de sare
3-4 linguri ulei
1 lingurita zahăr
Rețetă mucenici. Mucenici moldovenești. Rețetă mucenici cu nucă. Mucenici cu zeamă. Pentru garnitură
Rețetă mucenici. Mucenici moldovenești. Rețetă mucenici cu nucă. Mucenici cu zeamă. Mod de preparare
Pentru aluat se prepara maiaua: se amesteca drojdia cu o linguriţa de zahar, o lingura de faina si puţina apa calda.
Se lasa 10 minute sa lucreze drojdia.
Apoi, maiaua se pune peste restul fainei, se adauga sarea, apa si uleiul. Se framânta pâna ce aluatul se poate desprinde de vas.
Aluatul trebuie sa fie usor moale si daca e prea tare se mai adauga apa calda si puţin ulei. Se lasa sa creasca 25 de minute, scrie retete.unica.ro
Apoi, aluatul se împarte în 12 bucaţi.
Din fiecare se lucreaza câte un sol care se împleteste sub forma cifrei opt. Se asaza în tava unsa cu puţina grasime vegetala si tapetata cu faina. Se coc 25 de minute.
Se ung cu miere si se presara cu nuca macinata, din belsug. Se lasa sa se înmoaie de la sirop si apoi sunt numai buni de servit.
Mucenici dobrogeni de post fierti cu zeama si nuca
Mucenicii cu zeama si nuca se mai numesc cu mucenici dobrogeni.
La 250 g mucenici se pun cam 2,5l apa la fiert.
Se da apa in clocot cu zahar sau miere dupa gust, zahar vanilat, esente dupa gustul fiecaruia, dupa care se adauga mucenicii cu mare atentie sa nu se rupa sau sa se lipeasca intre ei sau chiar de fundul oalei.
Se mai fierb la foc mic aprox 10- 15 minute dupa care se lasa sa se odihneasca putin cu capacul deasupra. Apoi,adaugati scortisoara si nuca dupa gust.
Rețetă mucenici. Mucenici moldovenești. Rețetă mucenici cu nucă. Mucenici cu zeamă. Ingrediente:
250 g mucenici uscati din comert
2 l apa
150 g zahar
150 g miez de nuca macinata
1 varf de lingurita de sare
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingurita esenta de rom
coaja rasa de la o lamaie mica
2 lingurite scortisoara pulbere
Rețetă mucenici. Mucenici moldovenești. Rețetă mucenici cu nucă. Mucenici cu zeamă. Mod de preparare:
Se pune la fiert apa cu sarea.
Cand incepe sa fiarba, se adauga mucenicii si se mai lasa pentru aproximativ 10 minute sau pana sunt fierti. (Atentie! Amesteca din cand in cand ca sa nu se lipeasca!)
Cand mucenicii sunt facuti, opreste focul, adauga esentele si coaja de lamaie. Poti adauga miezul de nuca macinat si scortisoara tot acum sau le poti adauga in farfurie, cand servesti.
Rețetă mucenici. Mucenici moldovenești. Rețetă mucenici cu nucă. Mucenici cu zeamă. Cei 40 de mucenici de la Sevastia- TRADIȚII. Sărbătoare 9 martie 2020
Cei 40 de mucenici de la Sevastia este o sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox.
Pe data de 9 martie, românii sărbătoresc cei 40 de Sfinţi mucenici din Sevastia. În această zi se respectă superstiţii şi obiceiuri vechi de sute de ani. Tot în această zi, se vor bea 44 de pahare cu vin roşu.
Rețetă mucenici. Mucenici moldovenești. Rețetă mucenici cu nucă. Mucenici cu zeamă. Înainte să moară, cei 40 de mucenici au fost supuşi la chinuri groaznice. Au fost obligaţi să stea într-un lac îngheţat, apoi li s-au zdrobit picioarele și au fost torturați până când au murit.
Rețetă mucenici. Mucenici moldovenești. Rețetă mucenici cu nucă. Mucenici cu zeamă. Cei 40 de mucenici de la Sevastia. Soldați creștini
Biserica ii praznuieste pe cei 40 de mucenici din Sevastia la data de 9 martie a fiecarui an.
Acestia erau soldati crestini, aflati in slujba imparatului Licinius.
Conform izvoarelor istorice, in anul 320, Agricolae, guveratorul Armeniei, afland despre credinta lor, le ordona sa isi renege credinta si sa se inchine idolilor.
Rețetă mucenici. Mucenici moldovenești. Rețetă mucenici cu nucă. Mucenici cu zeamă. Cei 40 de mucenici refuza sa faca acest lucru, astfel Agricolae decide sa ii intemniteze timp de 8 zile in care sa fie torturati prin lovirea cu pietre sau chiar sa fie ademeniti cu nenumarate daruri.
Rețetă mucenici. Mucenici moldovenești. Rețetă mucenici cu nucă. Mucenici cu zeamă. Condamnarea la moarte
Vazand faptul ca acestia nu sunt dispusi sa renunte la crestinism, Agricolae decide sa ii condamne la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. Dintre toti cei 40, unul a decis sa renunte la crestinism, insa in momentul in care a iesit din lac a murit pe loc.
Totusi, locul acestuia a fost luat de catre un soldat. Desi guvernatorul Agricolae spera ca acestia fie vor renunta la oranduielile lor crestine, fie vor muri aparandu-le, in decursul noptii in care mucenicii se aflau in lac, s-au petrecut minuni remarcabile: la inceput, apa lacului s-a incalzit, astfel topindu-se gheata iar apoi 40 de cununi stralucitoare s-au pogorat din Ceruri deasupra mucenicilor, scrie calendarulortodox.ro
Rețetă mucenici. Mucenici moldovenești. Rețetă mucenici cu nucă. Mucenici cu zeamă. La auzul acestor vesti, guvernatorul decide sa ii scoata din lac si sa le fie zdrobite fluierele picioarelor, iar apoi sa fie lasati sa isi dea duhul. Dupa moartea acestora, trupurile lor au fost arse iar cenusa a fost aruncata in lac. Moastele acestora se pot gasi in diverse biserici apartinand spatiului ortodox.
Rețetă mucenici. Mucenici moldovenești. Rețetă mucenici cu nucă. Mucenici cu zeamă. Cei 40 de mucenici sunt:
Acacius,
Aetius,
Aglaius
Alexandru
Angius
Atanasie
Candid
Chiril
Chirio
Chudion
Claudiu
Dometian
Domnos
Ecditius
Eunoicus
Euthychius
Flaviu
Gaius
Gorgonius
Helianus
Heraclius
Hesychius
Ioan
Ilie
Leonte
Lysimachus
Meliton
Nicolae
Philoctimon
Priscus
Sacerdon
Severian
Sisinius
Smaragdus
Teofil
Theodulus
Valeriu
Valens
Vivianus
Xantheas
Începutul anului agricol
Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia, sarbatorita de catre Biserica Ortodoxa pe 9 martie, se suprapunea cu inceperea anului agricol, astfel generand o sarbatoare traditionala romaneasca, cunoscuta sub numele de Mucenici sau Macinici.
Rețetă mucenici. Mucenici moldovenești. Rețetă mucenici cu nucă. Mucenici cu zeamă. In popor, aceasta zi reprezinta sfarsitul zilelor babelor, astfel incepand zilele mosilor. Romanii obisnuiesc ca in aceasta zi sa faca o serie de ritualuri pentru alungarea precum: lovirea pamantului cu maiuri sau bate, jocul copiilor peste foc, sau prin rostirea de descantece pentru venirea caldurii.
Mai mult decat atat, in zonele rurale se obisnuieste ca pe data de 9 martie a fiecarui an, cei care lucreaza pamantul sa scoata plugul la arat. Odata trecut prin foc de catre fierarul satului, plugul era curatat si purificat. Mai apoi, plugarii incheiau intelegeri pentru a se ajuta reciproc la arat, iar dis de dimineata plugul era scos in fata casei. Sarbatorirea Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia, la 9 martie, reprezinta si inceputul ciclului de primavara.
Rețetă mucenici. Mucenici moldovenești. Rețetă mucenici cu nucă. Mucenici cu zeamă. Tradiții de 9 martie
Potrivit tradiţiei, în ziua de 9 martie, gospodinele prepară mucenicii. Aceştia pot fi pregătiţi ca o prăjitură cu miez de nucă şi miere sau un aluat în forma cifrei opt, fiert în apă cu mirodenii şi nucă.
Mucenicii se împart la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte.
Cerurile se deschid
Rețetă mucenici. Mucenici moldovenești. Rețetă mucenici cu nucă. Mucenici cu zeamă. . Se mai spune că, în acesată zi, poarta cerului se deschide şi moşii se întorc între cei din care s-au ridicat. Situarea acestei sărbători în preajma echinocţiului nu este întâmplătoare, pentru că, în viziunea populară, trecerea între cele două lumi se poate face numai urmând drumul Soarelui.
Tradiţia spune că, pe 9 martie, an de an, bărbaţii trebuie să bea 44 de pahare cu vin roşu. Vinul simbolizează sângele vărsat de Sfintii 40 de mucenici. Dacă nu poţi bea 44 de pahare cu vin, încearcă 44 de pahare mai mici, dar tot cu vin.
În această zi, în multe părți ale lumii creștine au loc ritualuri de alungare a gerului.
Rețetă mucenici. Mucenici moldovenești. Rețetă mucenici cu nucă. Mucenici cu zeamă. Tot în 9 martie se încheie perioada cunoscută ca „zilele babelor” şi începe săptămâna moşilor
Praznicul Moşilor de iarnă este întotdeauna în sâmbăta ce precede săptămâna albă sau a brânzei, o etapă pregătitoare pentru începerea Postului Mare, când credincioşii au dezlegare să consume lapte, brânză, peşte, ouă, bucate de culoare albă sau care conţin ingrediente de aceeaşi culoare, conform alba24.ro.
Odată cu Moşii de iarnă, începe etapa celor şapte sâmbete dedicate celor răposaţi întru Domnul, etapă care se încheie cu Sâmbăta lui Lazăr, prăznuită înainte de Săptămâna Mare, Săptămâna Patimilor lui Iisus.
La sărbătoarea Moşilor de Iarnă se face pomenirea moşilor şi strămoşilor cei mai îndepărtaţi din neam, de la care se ştiu multe lucruri privind tradiţiile şi obiceiurile religioase, transmise de ei din generaţie în generaţie. Începând cu sâmbăta Moşilor de Iarnă şi pe parcursul celor care urmează, până la Sâmbăta lui Lazăr, chipurile celor dragi comemoraţi în acest interval revin în viaţa credincioşilor cu cele mai frumoase amintiri.
Cei 40 de mucenici 2020. Sărbătoare 9 martie 2020. Sfinții 40 de mucenici tradiții. Cei 40 de mucenici de la Sevastia. „La aceste comemorări, ne întoarcem în timp şi retrăim momentele plăcute alături de rudele şi de prietenii noştri mutaţi la viaţa de Dincolo”, spune părintele Constantin Stoica.
Ca la orice praznic de pomenire, cele mai importante de Moşi sunt coliva, un colac, o sticlă de vin, pomelnicul şi lumânările. După posibilităţi, fiecare credincios poate să mai ducă la biserică, spre pomenire, şi alte bucate preferate de cei pe care îi comemorează.