Iată mai multe rețete de post simple, rapide și delicioase!

Sarmale de post cu orez

Ingrediente

  •  200 g orez
  •  3-4 linguri ulei
  •  1 ceapă
  •  2 morcovi
  •  2 gogoşari sau ardei graşi
  •  1 legatura pătrunjel şi mărar
  •  1 varză murată
  •  2 linguri suc de roşii
  •  sare
  •  piper măcinat
  •  piper boabe

Mod de preparare

Începe prin a spala foarte bine orezul. Varza murata se desface în foi, se spală şi se lasă la scurs. Într-o tigaie încinsă cu ulei se călesc, 1 – 2 minute, ceapa tocată mărunt şi orezul. Morcovii se taie cubuleţe şi se pun în compoziţia de orez. Se stinge cu puţină apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit 5 minute.

Adaugati gogoşarii tăiaţi cubuleţe şi miezul de varză tocat mărunt. Se amestecă uşor şi se condimentează cu sare, piper şi verdeaţă. Sarmalele pot fi facute si cu varza cruda, insa nu au aceeasi savoare ca cele cu varza acra

După care, se umplu foile de varză cu câte o lingură din compoziţia de orez, apoi se rulează şi se pun într-o oală unsă cu ulei, cu un strat de varză tocată pe fund. Se adaugă câteva boabe de piper, puţin ulei, sucul de roşii şi apă, până la nivelul sarmalelor.

Se fierb la foc mic, 70 – 75 minute.

Citeste si: Ridiche neagră cu miere: Reţeta care susţine sistemul imunitar pe timp de iarnă

Ciulama de post cu ciuperci

Ingrediente

  • 1 kg ciuperci
  • 1 ceapa
  • 1 morcov mic
  • 1-2 catei de usturoi (optional)
  • 3-4 linguri ulei
  • sare, piper, nucsoara
  • marar si patrunjel proaspat
  • 1 lingura de faina

Mod de prepaprare

Puneți într-o cratita uleiul, ceapa taiata marunt, morcovul ras si 50 ml de apa si se lasa la inabusit, la foc mic, pana scade apa. Se adauga acum ciupercile, daca sunt mai mari se taie felii, jumatati, in 4, cum preferati, iar daca sunt micute, se pot lasa intregi.

Apoi se presara sare si se pune capacul si se lasa sa se inabuse la foc mic. De la sare, ciupercile isi lasa zeama, deci nu mai e nevoie sa se adauge apa.

Astfel, când ati vazut că scazut apa, gustati ciupercile si daca vreti sa fie mai patrunse, mai adaugati putina apa (cam 50 ml) si lasati la fel, acoperit si la foc mic, sa se mai inabuse.

Amestecați o lingura de faina cu 100 ml de apa si se toarna peste ciuperci. Acum se adauga piper, nucsoara si usturoi pisat marunt. Se amesteca si se lasa sa dea in clocot, apoi se opreste imediat focul. Se presara verdeata taiata fin.

Se serveste calda sau rece, cu verdeata tocata deasupra, se poate servi cu mamaliguta calda sau paine proaspata, daca nu sunteti la dieta.

Reţete de post rapide

Cartofi țărănești

Ingrediente

1 kg cartofi
1 ceapa mare (cca 150 gr)
1 lingurita rasa piper (1/2 lingurita daca nu ii doriti foarte picanti)
2 lingurite rase boia dulce
1 lingurita sare
9 linguri ulei

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

Citeste si: Sarmale de post mănăstireşti: Reţeta specială pentru Postul Crăciunului

Mod de preparare

Mai intai, puneti la fiert cartofii in coaja. Sunt fierti cand furculita intra usor in ei. Se pot fierbe si in oala cu presiune, vor fierbe mai repede. Se scurg de apa, se lasa la racit si se curata de coaja. Cartofii se taie cubulete mai mici, de aprox 1.5- 2 cm.  

Apoi, ceapa tocata marunt se pune la prajit in uleiul incins intr-o tigaie larga. Cand ceapa e moale se adauga condimentele, se amesteca rapid.

Adaugati cartofii cubulete, iar cu o lingura lata se amesteca usor, mai mult intorcandu-i de jos in sus ca sa nu se striveasca.
Se verifica de sare si se servesc decorati cu patrunjel sau cu iaurt.

Supă de legume fără carne

Ingrediente

  •  2 morcovi
  •  2 cepe
  •  1păstârnac
  •  1 țelină
  •  pentru găluște: 4 linguri de făină, 4 linguri de griș, 1 lingură amidon, 1 ceapă tocată mărunt
  •  sare, boia și piper, după gust
  •  1 legătură pătrunjel

Mod de preparare

Mai intai, taie mărunt ceapa, morcovul, păstârnacul, țelina (pe ultimele 3 le poți da pe răzătoare chiar, dacă îți e mai ușor). Asezonează cu sare, piper și boia și lasă la călit într-o oală înaltă, până se înmoaie. Adaugă peste 2 litri de apă. Lasă la fiert 10-15 minute.

Mai apoi, ocupă-te de găluște cu gris. Combină făina cu grișul, amidonul și ceapa tocată mărunt de tot cu puțină apă călduță, până obții o pastă omogenă. De îndată ce s-a format pasta, formează găluștele cu lingura și pune-le imediat în oală, la fiert. 

Le poti lasa 5-10 minute la fiert, apoi se oprește focul. Adaugă pătrunjelul tocat, pune capacul și lasă să mai stea 5 minute.

Mazăre de post- reţeta simplă

Ingrediente

  • 800 g mazare
  • 2 cepe 
  • 1 morcov mare 
  • 1 cartof 
  • 1 catel de usturoi 
  • 2 conserve rosii in bulion putin ulei o legatura marar 
  • 1/2 lingurita tarhon uscat sare piper

Mod de preparare

Mai intai, ceapa se taie cat mai marunt si se caleste in 1-2 linguri de ulei. Cand ceapa devine translucida, adauga morcovul dat pe razatoarea mica si cartoful taiat cubulete.

Poti sa adaugi 2 cani de apa, iar dupa poti pune capacul cratitei pentru 15 minute. Lasa mancarea de mazare la fiert pana cand bobul de mazare se inmoaie, iar cartoful poate fi patruns cu furculita.

Apoi se adauga cele 2 conserve de rosii in bulion si usturoiul maruntit, amesteca bine si lasa mancarea de mazare sa scada pana cand sosul e potrivit ca si consistenta.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro

S epune si mararul tocat si tarhonul uscat, apoi lasa mancarea sa se odihneasca pentru 10 minute cu capac, inainte de a o servi.

Pilaf cu ciuperci de post

Igrediente

  • 400 g de orez (noi am folosit 300 g de orez alb și 100 g de orez roșu);
  • 1 kg de ciuperci (noi am folosit ciuperci Champignon);
  • 2 cepe;
  • 2 morcovi;
  • o căpățână mică de usturoi (sau după gust);
  • sare, piper negru măcinat 
  • foi de dafin 
  • condimente pentru pilaf, curcuma, paprica, chimion 
  • merișoare uscate, optional

Citeste si: Ghebe la borcan pentru iarnă. 3 rețete de ciuperci murate pe care să le încerci

Spălați foarte bine orezul și puneți-l într-un vas adânc. Acoperiți-l cu apă clocotită. Lăsați-l să se opărească sub capac, cât timp pregătiți celelalte ingrediente. Tăiați ciupercile mari în sferturi.

Apoi, încingeți puțin ulei într-o tigaie mare. Adăugați ciupercile pregătite. Prăjiți-le până se va evapora tot lichidul din tigaie și ele se vor rumeni frumos. 

Ceapa trebuie taiata în jumătăți de semilună. Prăjiți-o într-o cantitate mică de ulei, până se va rumeni. Transferați-o într-un bol curat, străduindu-vă să lăsați cât mai mult ulei în tigaie.

Morcovul se da prin răzătoarea si se adauga în tigaia, în care s-a prăjit ceapa și căliți-l până se va înmuia puțin și va fi semipreparat. Apoi, scurgeți toată apa din vasul, în care s-a opărit orezul. Veți observa că el s-a umflat și s-a preparat parțial.

Puneți orezul în tuci sau wok. Adăugați condimentele uscate și merișoarele. Adăugați legumele și ciupercile prăjite. Mai apoi adăugati o foaie de dafin și usturoiul.

Clocotiți apa și turnați-o într-un bol. Sărați-o după gust. Apoi turnați-o peste orez, astfel încât să-l depășiți cu 2-2.5 cm. Mai adaugati apa daca este necesar. Poftă bună!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si