Summit-ul NATO are ca scop clarificarea relației cu Ucraina. NATO va clarifica prin stabilirea clară a relațiilor cu Ucraina și răspunsul pe care îl va trimite Rusiei. Rusia a atacat Ucraina, în urmă cu peste 500 de zile, și de atunci, desfășoară la granițele Uniunii Europene cel mai mare război din ultimii 80 de ani.

Rusia nu a atacat țările membre NATO, dar a atacat Ucraina, aflată la graniță cu țările aliate.

Rusia nu a atacat țările membre NATO, dar a atacat Ucraina, aflată la graniță cu țările aliate.

[Sursa foto: Twitter- NATO]

Ucraina vrea să adere la NATO

La începutul războiului, luptele Ucrainei nu s-au dat doar pe front împotriva Rusiei, ci au existat și din punt de vedere diplomatic, încercând să convingă occidentalii să îi aprobe cererea de a adera NATO.

Scopul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, fondată în 1949, a fost de a apăra teritoriile aliate de posibilele atacuri sovietice. Rusia nu a atacat țările membre NATO, dar a atacat Ucraina, aflată la graniță cu țările aliate.

 

În aceste condiții, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dorește să adere la NATO pentru a înlătura pericolul rusesc de pe teritoriul ucrainean.

Zelenski va participa la SUMMIT-ul NATO și se pare că doreşte să se alăture Alianței după terminarea războiului cu Ucraina, iar până atunci să obțină garanții de securitate din partea NATO.

Aderarea Ucrainei la NATO se pare că este susținută de președintele lituanian Gitanas Nausėda, care a declarat că Ucraina merită să fie membră NATO.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

"Se luptă eroic cu monstrul rusesc de aproape un an şi jumătate. Trebuie să evităm ca aderarea Ucrainei să devină doar un orizont. Cu cât mergi mai mult spre el, cu atât este mai departe", a explicat Nauseda despre Ucraina.

Citește și: Şase persoane au fost ucise într-o explozie la o fabrică din Rusia

Există un plan de aderare

Pentru a adera o nouă țară în NATO, trebuie să se realizeze un plan de aderare, care să fie acceptat de cei 31 de membri NATO.

În ceea ce privește situația aderării Ucrainei la NATO, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că a prezentat un pachet care include eliminarea cerinţei unui Plan de acţiune pentru aderare (MAP).

MAP reprezintă o listă de obiective politice, economice şi militare statele din Europa de Est trebuie să le îndeplinească înainte de a adera la NATO.

"Sunt absolut sigur că vom avea unitate şi un mesaj puternic privind Ucraina", a menționat Stoltenberg reporterilor de la Vilnius.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, a scris într-o postare pe Twitter despre existența unui acord între aliaţi pentru a renunţa la MAP în cazul aderării Ucrainei la NATO.

 

"Este, de asemenea, cel mai bun moment pentru a oferi claritate cu privire la invitaţia adresată Ucrainei de a deveni membră", a declarat Dmitro Kuleba.

Citește și: VIDEO- Atac cu drone asupra Moscovei. Aeroportul Vnukovo a fost închis, iar avioanele redirecționate


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si