VIDEO- Reuniune NATO la Villnius, Lituania. Se va decide relația din viitor dintre Alianță și Ucraina
Marți și miercuri, la Villnius, în Lituania, va avea loc o reuniune a liderilor NATO, pentru a decide ce relație va exista între Alianță și Ucraina, țară europeană aflată în război cu Rusia.
La începutul războiului, luptele Ucrainei nu s-au dat doar pe front împotriva Rusiei, ci au existat și din punt de vedere diplomatic, încercând să convingă occidentalii să îi aprobe cererea de a adera NATO.
Scopul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, fondată în 1949, a fost de a apăra teritoriile aliate de posibilele atacuri sovietice. Rusia nu a atacat țările membre NATO, dar a atacat Ucraina, aflată la graniță cu țările aliate.
NATO Leaders are meeting address the most pressing challenges facing the Alliance, further strengthen NATO's deterrence and defence and bring Ukraine closer to the Alliance #NATOSummit
În aceste condiții, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dorește să adere la NATO pentru a înlătura pericolul rusesc de pe teritoriul ucrainean.
Zelenski va participa la SUMMIT-ul NATO și se pare că doreşte să se alăture Alianței după terminarea războiului cu Ucraina, iar până atunci să obțină garanții de securitate din partea NATO.
Aderarea Ucrainei la NATO se pare că este susținută de președintele lituanian Gitanas Nausėda, care a declarat că Ucraina merită să fie membră NATO.
"Se luptă eroic cu monstrul rusesc de aproape un an şi jumătate. Trebuie să evităm ca aderarea Ucrainei să devină doar un orizont. Cu cât mergi mai mult spre el, cu atât este mai departe", a explicat Nauseda despre Ucraina.
Pentru a adera o nouă țară în NATO, trebuie să se realizeze un plan de aderare, care să fie acceptat de cei 31 de membri NATO.
În ceea ce privește situația aderării Ucrainei la NATO, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că a prezentat un pachet care include eliminarea cerinţei unui Plan de acţiune pentru aderare (MAP).
MAP reprezintă o listă de obiective politice, economice şi militare statele din Europa de Est trebuie să le îndeplinească înainte de a adera la NATO.
"Sunt absolut sigur că vom avea unitate şi un mesaj puternic privind Ucraina", a menționat Stoltenberg reporterilor de la Vilnius.
Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, a scris într-o postare pe Twitter despre existența unui acord între aliaţi pentru a renunţa la MAP în cazul aderării Ucrainei la NATO.
Following intensive talks, NATO allies have reached consensus on removing MAP from Ukraine's path to membership. I welcome this long-awaited decision that shortens our path to NATO. It is also the best moment to offer clarity on the invitation to Ukraine to become member.
"Este, de asemenea, cel mai bun moment pentru a oferi claritate cu privire la invitaţia adresată Ucrainei de a deveni membră", a declarat Dmitro Kuleba.