Cancerul de colon este considerat boala secolului. Acest tip de cancer afectează colonul, iar în cazul în care nu este descoperit la timp poate fi mortal.
În urma unor ample studii, specialiștii au descoperit că două lucruri cresc semnificativ probabilitatea declanșării acestei boli crunte.
Stresul și munca pe timpul nopții, cauze care pot declanșa apariția cancerului de colon
În cadrul conferinței United European Gastroenterology (UEG) Week 2024, desfășurat la Viena, în Austria, au fost prezentate legătura dintre stres și munca pe timpul nopții și declanșarea cancerului de colon.
Specialiștii au realizat un studiu pe șoareci, iar la finalul cercetărilor s-a ajuns la concluzia că stresul provocat de munca pe timpul nopții distruge microbionul din interiorul intestinului, fapt care conduce treptat la apariția cancerului de colon.
Citește și: O tânără și-a ucis părinții cu sânge rece și i-a ascuns în casă timp de 4 ani. Motivul pentru crima care a șocat o țară întreagă este uluitor
Stresul este considerat un factor criminal. Studiul pe șoareci, realizat de cercetătorii din America și China, a presupus ca animalele să fie împărțite în două grupe. Una dintre grupele de șoareci a fost expusă la stres cronic, prin tot felul de restricții, iar cealaltă nu a fost supusă la nimic.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Rezultatele au arătat că la grupul de șoareci afectați de stres cronic prezentau o rată mai mare de risc pentru dezvoltarea de tumori ale intestinului gros, față de șoarecii care nu au trăit în condiții de stres.
Am făcut o transplantare a microbiotei fecale și am descoperit că microbiota din fecalele de șoarecii stresați promovează progresul cancerului de colon, au precizat cercetătorii din China pentru medicalnewstoday.com.
Citește și: NU mai arunca la gunoi cojile de usturoi sau ceapă! Cum le poți folosi: 10 idei geniale
Un alt studiu realizat pe șoareci a scos la iveală și faptul că munca pe timpul nopții crește riscul apariției cancerului de colon.
Șoarecii cărora li s-a întrerupt ritmul de cicluri circadiene, adică perioada normală de somn, pentru a presta diferite activități erau predispuși la cancer, spre deosebire de șoarecii care au avut ciclurile circadiene desfășurate în mod normal.
Cred că tulburarea somnului și tulburările hormonale afectează grav acele mecanisme de supresie a cancerului. Turele de noapte sunt acceptate ca fiind carcinogene, au declarat cercetătorii americani.