Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania de 15 ani, a spus despre Marzanati că „a contribuit la toate momentele importante ale băncii, iar deciziile comune au transformat Banca Transilvania în una dintre cele mai mari bănci din România, au schimbat configuraţia sistemului bancar şi s-au răsfrânt în mod pozitiv asupra echipei din punctul de vedere al motivării şi recunoaşterii perfor­manţelor acesteia“.

Roberto Marzanati a fost între 1993 şi 2010 consultant senior la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, iar din 2001 a devenit vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania.


Potrivit zf.ro, Roberto Marzanati a fost trimis de BERD- unul dintre cei mai mari creditori ai României- să-i supravegheze noua investiţie: achiziţia a 15% din Banca Transilvania, pentru care plătise 6,2 mil. dolari, bani destul de mulţi la vremea respectivă. Atunci Banca Tran­sil­vania, care nici nu era în top 10, fusese evaluată la 41 mil. dolari.

De la 41 de milioane de dolari, valoarea băncii ajunsese în 2007, în perioada de boom, la aproape 2 miliarde de euro, Banca Tran­silvania fiind pe toate listele ca ţintă de achi­ziţii. În toamna lui 2008 totul s-a schimbat peste noap­te, iar de la o strategie de creştere banca a fost nevoită să treacă la o strategie de criză. Marzanati a susţinut din umbră deciziile conducerii executive de a trece criza (în toamna lui 2008, într-o discreţie de­plină, banca a fost nevoită să ceară ajutorul BNR pen­tru a nu intra în criză de lichiditate şi a nu i se închide uşile de către ce­le­lalte bănci, atunci când nimeni nu avea încredere în nimeni) şi mai ales de a profita de ea atunci când a fost momentul.
Peste ani, Ciorcilă a spus că atunci, la începutul crizei, a luat decizia să crească pentru a supravieţui, în condiţiile în care trendul celorlalte bănci era de a-şi re­duce creditarea. Marzanati, ca repre­zen­tant al ce­lui mai mare ac­ţio­nar al băncii, a sus­ţi­nut această strategie ce pă­rea sinucigaşă atunci când toată lu­mea fugea de bănci şi nimeni nu ştia ce se află în bilanţul lor.

Citeste mai mult aici

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un avion a cerut aterizarea de urgență în România. După ce a zburat în cerc deasupra judeţului Vâlcea, a aterizat pe Otopeni- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si