Rodia, izvor de sănătate pură. Beneficiile fructului minune
Rodia devine din ce in ce unul dintre cele mai populare fructe alese de persoanele care își doresc să aibă un stil de viață sănătos. Nu multă lume cunoaște însă efectele miraculoase ale consumului de rodii.
Rodia, cunoscută şi sub denumirea de"fructul dragostei" sau "fructul vieţii", conţine de trei ori mai mulţi antioxidanţi decât vinul roşu sau ceaiul verde.
Este o sursă importantă de vitamina C (un antioxidant natural), magneziu, potasiu şi cupr. Pe măsură ce studiile continuă să descopere tot mai multe beneficii pentru sănătate, devine tot mai clar de ce rodiile sunt atât de apreciate pentru propietăţile lor extraordinare.
Iată 5 moduri în care rodiile îţi pot îmbunătăţi starea de sănătate.
1. Rodia este o susă extraordinară de antioxidanţi puternici
Rodiile conţin antocianine şi flavonoizi care le dau culoare roşu intens şi luptă împotriva aterosclerozei, o cauză a bolilor de inimă.
Punicalagina, un antioxidant foarte puternic este responsabilă de jumătate dintre efectele antioxidante ale rodiei. Pe lânge efecte antioxidante, antocianinele au efecte analgezice, iar punicalagina are propietăţi citotoxice.
2. Susţin un organism sănătos
Se tot vorbeşte despre super alimente, dar şi super-fructele sunt în vogă (în aceeaşi categorie intră fructele de goji sau acai), rodia fiind unul dintre cele mai bogate în antioxidanţi şi elemente antiinflamatoare, care susţin un organism sănătos.
Studiile arată că persoanele care mănâncă rodii sau iau un supliment pe bază de extract de rodie prezintă un nivel scăzut al 8 – Oxo – DG, un compus biochimic eliberat în urma procesului de oxidare (baza îmbătrânirii şi degradării ţesuturilor).
Persoanele care prezintă un nivel ridicat al acestui biomarker suferă des de slăbiciune musculară, problem ale ficatului, îmbătrânirea premature a pielii şi încetinirea funcţiilor creierului. Cu cât nivelul acestui biomarker este mai scăzut, cu atât celulele şi ţesuturile sunt mai sănătoase.
Punicalagina are un rol direct în ceea ce priveşte sănătatea inimii şi a sistemului vascular deoarece previne depunerile de pe artere. Un studiu a arătat că persoanele care au băut 30 de ml de suc de rodie zilnic timp de un an de zile au înregistrat scăderi ale tensiunii arteriale cu 12%, în timp ce de aterom s-a redus cu
până la 50%. De asemenea, rodiile cresc nivelul colesterolului bun (HDL) şi îl reduc pe cel rău (LDL). Consumul constant de rodie împiedică depunerile de colesterol de pe artere.
4. Protejează împotriva formării de produşi de glicare avansată (AGE)
Produşii de glicare avansată (AGE) se formează când glucoza se intersectează cu proteinele, cauzând întărirea acestora. Astfel, se formează ridurile. Daunele cauzate de AGE nu sunt doar de natură cosmetică. Aceştia au un rol important şi în apariţia unor boli precum diabetul de tip 2, Alzheimer, cataractă, leziuni renale sau boli de inimă. Nenumărate studii susţin că rodiile sunt un mod natural de prevenţie împotriva acestor boli.
5. Îmbunătăţesc starea de spirit
Studiile arată că rodiile sunt de ajutor nu numai la nivel celular, ci şi în ceea ce priveşte sănătatea emoţionala şi mintală. Persoanele care au consumat în mod constat suc de rodii şi-au îmbunătăţit starea de spirit, iar stările de anxietate s-au ameliorat.
Seminţele de rodie sunt o gustare delicioasă şi hrănitoare, în timp ce sucul de rodie este o sursă grozavă de antioxidanţi şi nutrienţi, fără fibre. Poate fi consumată ca atare, sub formă de suc, smoothie sau încorporat în alt piure de fructe. Extractul de rodie din suplimente oferă o doză concentrată de antioxidanţi, de multe ori în combinaţie cu alte plante.
Rodia. Cum alegem rodia?
După ce este culeasă, rodia nu se mai coace. Aşa că, o rodie coaptă o recunoaşteţi după culoare. Aceasta trebuie să fie roşu-purpuriu, coaja trebuie să fie fără zgârieturi. Fructul poate fi păstrat în aceleaşi condiţii ca şi merele.
Consumarea sucului de rodie poate avea un impact foarte mare asupra sănătăţii tale, îmbunătăţind activitatea aparatului cardio-vascular şi reducând riscul de inflamaţii sau cancer.
Studiile de laborator au arătat că proprietăţiile acestui suc pot îmbunătăţii considerabil sănătatea inimii, păstrând flexibilitatea arterelor principale şi reducând inflamaţiile la nivelul vaselor de sânge şi prevenind acumularea plăcii bacteriene.
Alte studii arată că sucul de rodie poate chiar să inducă apoptoza – proces prin care celulele canceroase se auto-distrug.
Tot sucul de rodie, luptă şi împotriva sindromului metabolic – o combinaţie de afecţiuni medicale care creşte riscul de a dezvolta boli cardiovasculare şi diabet. Cercetările au scos la iveală că rodiile ajută la reglarea glicemiei şi luptă împotriva inflamaţiei şi a altor factori asociaţi sindromului metabolic.
De asemenea, tot datorită conţinutului uriaş de antioxidanţi, o doză zilnică de rodie poate încetini procesul de îmbătrânire al ADN-ului.
Fiind bogate în polifenoli, susbstanţe care pot anihila procesul biochimic asociat alergiilor, rodiile luptă şi împotriva acestor neplăceri, provocate de substanţe din aer sau de anumite tipuri de alimente.
Rodia. Beneficiile sucului de rodie pentru bărbaţi
Băieţi! Pentru „o seară pe cinste” apelaţi la...sucul de rodie!
Da, este adevărat! Cercetările arată că acest suc-minune acţionează ca Viagra naturală! Un studiu cu privire la efectele pe termen lung ale sucului de rodie realizat în 2005, a arătat că disfuncţia erectilă este strâns legată de radicalii liberi. Sucul de rodie, bogat în antioxidanţi luptă împotriva acestora şi, prin urmare, împotriva acestei disfuncţii erectile.
De asemenea, studiile au arătat că un pahar de suc de rodie pe zi poate încetini drastic dezvoltarea cancerului de prostată.
Are un efect pozitiv în cazul femeilor însărcinate, fiind o sursă bogată de vitamine şi minerale, incusiv acid folic, care este o componentă vitală a dietei în timpul sarcinii! Proprietăţiile anti-inflamatorii ajută, de asemenea, la păstrarea unei circulaţii bune a sângelui, care ajută la dezvoltarea sănătoasă a bebeluşului. Totodată, conţinutul de potasiu din rodie, ajută la calmarea durerilor de picioare cu care se confruntă majoritatea femeilor însărcinate.