Close sidebar
Close sidebar

Rolul păpușilor Barbie în explorarea Lunii: ”Am reușit să o întoarcem efectiv pe Barbie la 360 de grade”

Păpușile Barbie îmbrăcate în costume spațiale i-au ajutat pe oamenii de știință să rezolve problema prafului lunar.

Stefania Pavel,

Păpușile Barbie îmbrăcate în costume spațiale i-au ajutat pe oamenii de știință să rezolve problema prafului lunar.

[Sursa foto: BBC]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În filmul Barbie 2023 Greta Gerwig apare ca președinte al SUA, fizician laureat al Premiului Nobel, judecător la Curtea Supremă și chiar sirenă. Filmul reflectă numeroasele roluri pe care păpușa le-a avut de-a lungul deceniilor. Unul dintre cele mai interesante roluri este însă cel de exploratoare spațială. În anii '60, Astronaut Barbie transporta copii în aventuri spațiale chiar înainte ca astronauții Nasa să facă primii pași pe Lună și cu 13 ani înainte ca Nasa să accepte femei astronaut în programul lor, informează BBC.

Cum ajută păpușa Barbie cercetătorii?

Acum, Barbie a ajutat la explorarea spațială pe bune. În cadrul unor experimente recente, oamenii de știință au folosit păpușile pentru a testa metodele de îndepărtare a prafului de pe Lună de pe costumele spațiale.

Purtând un costum spațial personalizat, Barbie a fost acoperită cu cenușă vulcanică de către o echipă de la Universitatea de Stat din Washington și pulverizată cu azot lichid. Aceștia au descoperit că această tehnică este mai eficientă decât metodele de curățare anterioare.

Citește și: Vietman a interzis difuzarea comediei americane "Barbie". Filmul trebuia lansat pe 21 iulie în cinematografe

În cadrul unor experimente recente, oamenii de știință au folosit păpușile pentru a testa metodele de îndepărtare a prafului de pe Lună.

[Sursa foto: BBC]

Wells și colegii săi au decis să testeze modele la scară pentru a se asigura că spray-ul de azot lichid funcționează.

[Sursa foto: BBC]

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Praful lunar este "omniprezent, abraziv și încărcat electric", potrivit lui Ian Wells, un cercetător absolvent al Universității de Stat din Washington, care a vorbit în cadrul emisiunii Unexpected Elements de la BBC World Service.

Aceste particule microscopice "enervant de lipicioase" se lipesc static de costumele spațiale ale astronauților și sunt greu de curățat. În timpul misiunilor Apollo, astronauții nu au reușit să îndepărteze praful cu ajutorul perilor standard, ceea ce a dus la deteriorarea garniturilor de pe costumele lor spațiale.

"Dacă există suficient praf pe garnituri, sau dacă apare suficientă abraziune, atunci acele garnituri nu se vor așeza corect... fie vei avea o scurgere, fie nu se va etanșa deloc", a declarat ulterior Wells pentru BBC Future. Dincolo de deteriorarea costumelor, praful lunar poate provoca leziuni grave la nivelul plămânilor dacă este inhalat, Wells comparându-l cu "a respira fibră de sticlă măcinată". După ce a turnat niște resturi de azot lichid pe podea, Wells și-a dat seama că orice praf era preluat și deplasat spre cel mai de jos punct al suprafeței. "Știam că este vorba de efectul Leidenfrost, dar nu știam de ce se ridica praful", a declarat el pentru BBC Future. 

Cum a fost numită Barbie după studiu?

"Praful lunar adevărat este de fapt ilegal de deținut", a spus Wells. "Stimulentul nostru a fost de fapt cenușă de la erupția Muntelui St Helens și am descoperit că are proprietăți foarte asemănătoare pentru ceea ce testam". Studiul, publicat în Acta Astronautica, a raportat o eliminare de 97% și 98,4% din masă atunci când a fost testat în mediul ambiant și, respectiv, în mediul vidat. În urma succesului inițial al experimentelor, Wells și colegii săi au decis să testeze modele la scară pentru a se asigura că spray-ul de azot lichid funcționează. Era timpul ca Barbie să îmbrace din nou un costum spațial.

Citește și: Actorul principal din "Singur Acasă 3", de nerecunoscut după ce a renunțat la filme și face muncă de birou

Echipa de la Universitatea de Stat din Washington a numit-o pe Barbie "Rosie", după figura americană Rosie the Riveter, care a reprezentat femeile care au acceptat locuri de muncă în fabrici.

[Sursa foto: BBC]

"Am îmbrăcat-o pe această Barbie în costumul ei, am acoperit-o cu praf și apoi am folosit o bară de pulverizare și am reușit să o întoarcem efectiv pe Barbie la 360 de grade, așa cum ar face un astronaut într-un spațiu de aerisire", a declarat Wells pentru Unexpected Elemtents. "Am avut o îndepărtare foarte mare și, de asemenea, important... daune minime asupra costumului spațial", a explicat Wells.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Potrivit lui Wells, echipa de la Universitatea de Stat din Washington a numit-o pe Barbie "Rosie", după figura americană Rosie the Riveter, care a reprezentat femeile care au acceptat locuri de muncă în fabrici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI