Close sidebar
Close sidebar

Un român a revenit în țară după 18 ani de stat în Spania. A înființat o orezărie împreună cu trei spanioli

Un român s-a întors pe meleaguri românești după ce a locuit 18 ani în Spania. El a venit alături de trei spanioli și au înființat împreună o orezărie.

Georgiana Balaban,

Ion Chindea a revenit în România pentru a-și deschide o afacere de succes.

[Sursa foto: Observator News]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Orezul românesc  a devenit din ce în ce mai rar în țara noastră. Mulți agricultori au renunțat la culturi din cauza secetei și a costurilor ridicate de irigare. Totuși, există și câteva excepții remarcabile. Una dintre acestea e reprezentată de Ion Chindea, un fermier din Dolj, care a investit milioane de euro în această afacere, împreună cu investitori străini.

Citește și: Povestea unui om sărac din Filiași care trăiește din monede de 50 de bani pe care le adună din cărucioarele supermarketurilor

Ion a revenit în țara sa după 18 ani. A locuit în Spania și a studiat metodele complexe de cultivare a orezului – o cultură în care țara noastră concura, înainte de 1989, cu cei mai mari producători din Europa, relatează Observator.

Cine este Ion Chindea

Ion Chindea este un român născut și crescut în județul Harghita, la Cheile Bicazului. A renunțat la Spania după 18 ani de stat acolo și a adus după el și trei spanioli. Acești fermieri spanioli au în tradiția de familie cultura de orez. Românul a știut exact unde să-i aducă pe spanioli pentru a-și investi banii și energia. Au venit cu toții în Rojiște, județul Dolj.

Este o localitate mică, dar care înainte de ’89, se vorbea de ea, la capitolul agricultură performantă aici fiind o plantație de orez. Tradiția a reînviat acum, la Rojiște și acest lucru i se datorează lui Ion Chindea.

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Tragedia umană în coloniile de pe groapa de gunoi: Poveștile sfâșietoare ale celor condamnați să trăiască în Pata-Rât, ghetoul de la marginea Clujului

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

„Am venit împreună cu acești spanioli, care sunt cultivatori de orez din tată-n fiu, care au trăit în cultura de orez, au stat cu picioarele în apă. În urmă cu cinci ani am început să căutăm teren în România. Acum trei ani am găsit această fermă, am preluat-o și încercăm să ducem proiectul nostru mai departe, așa cum l-am creionat noi.

Am venit să muncim, să rămână ceva după noi. Să fie bine și pentru noi, dar și pentru țară. Nu o facem doar pentru noi, o facem și pentru imaginea României. O țară care înainte, pe timpul lui Ceaușescu era cel mai mare producător de orez din Europa. Acum, în urma unei întâlniri cu domnul ministru, am înțeles că se produce orez pe câteva mii de hectare, ceea ce este rușinos. O țară cu soluri atât de bune, o țară cu pământuri atât de roditoare, o țară cu un patrimoniu atât de complex…”, a declarat Ion Chindea.

Pentru a cultiva orez trebuie să ai o sursă de apă constantă și atenție permanentă. „Dacă nu ești atent o oră, poți pierde câteva hectare. Care sunt riscurile? În primul rând, dăunătorii care trăiesc în apă. Apa fiind foarte poluată, trebuie monitorizată constant”, explică fermierul.

Chindea, împreună cu investitorii spanioli, a investit milioane de euro în amenajarea terenului, construirea de diguri și achiziționarea de utilaje. Acum, el îngrijește 240 de hectare de orez, un efort financiar susținut printr-o asociere cu alți trei agricultori spanioli. Recolta se culege în octombrie, cu un randament de cel puțin 5 tone la hectar. Însă, deoarece prețul intern abia acoperă costurile de producție, orezul este exportat.

Deși România are un potențial imens, produce foarte puțin orez. Doar 6.000 de hectare mai sunt cultivate cu această cereală, față de o suprafață de 6 ori mai mare înainte de anii ’90.

Citește și: Căpșunele BIO, afacere de succes

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Conform datelor statistice, un român consumă în medie 4 kilograme de orez pe an, ceea ce înseamnă un consum național de peste 75.000 de tone. Cu toate acestea, România produce doar 20% din orezul pe care îl consumă populația. Acest lucru înseamnă că majoritatea orezului pe care îl mâncăm este importat.

Eforturile lui Ion Chindea de a revitaliza producția de orez în România sunt esențiale nu doar pentru economie, dar și pentru a menține tradițiile agricole ale țării. Cu un teren fertil, o expertiză acumulată și determinare, fermierul doljean ar putea să aducă schimbarea necesară în acest sector.

Citește și: Uite cum faci o afacere cu închiriere de scule electrice

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI