Dorul de familie, neajunsurile si zilele epuizante de munca le pot face pe femei sa dezvolte "Sindromul Italia". Cum se manifesta aceasta afectiune si cum poate fi tratata, vedeti acum.

Victima: Nu dormeam zi si noapte, era prea greu de lucrat acolo.

Sa ingrijesti batrani in Italia nu e deloc usor.

O spun, cu un gol in suflet,  femeile care si-au parasit  familiile si au muncit pana la epuizare in casele strainilor. Totul, pentru a trimite bani in tara.  Desi au luptat pentru un trai mai bun, experientele cu care s-au intors in Romania le-a traumatizat pe viata. Depresia acestor romance  a fost numita de specialisti "Sindromul Italia".

Victima: Si dorul de casa,  si singuratatea. Este foarte greu sa nu iesi deloc, sa n-ai liber, sa n-ai intimitatea ta, sa n-ai camera ta, sa dormi cu batrana, sa stai in camera cu batrana, sa urle fiul sau.

O alta femeie povesteste ca a avut grija, in Italia, de 11 batrani de-a lungul anilor. Cel mai mare vis era sa-si poata intretine cei 7 copii.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Victima: Cel mai mic, dupa vreo un an, doi, imi cerea niste lucruri pe care nu-mi permiteam sa i le iau si imi spunea: "Cum, sunteti in Italia si tu si fratele meu si nu puteti sa-mi trimiteti si mie un laptop, ceva?" Dupa aia a venit si el acolo si a inteles cum se duc banii, cum se fac banii.

Din 3000 de femei care se interneaza an de an la Institutul Socola cu stari depresive, 5 la suta au simptomele "sindromului italia``:

Nichita Petronela medic primar psihiatru: Primele simptome sunt insomnia, dispozitia trista, depresiva. Sunt paciente care vin si cu halucinatii vizuale, auditive si cu ganduri suicidale.

Pentru a studia in profunzime aceasta noua afectiune ce le macina pe romancele plecate in strainatate, specialistii de la Universitatea din Udine, Italia, au venit la Iasi.

Donatella COZZI, antropolog cultural universitatea din Udine: Este vorba de o piata a muncii privata care le face pe femei fragile.

Michaela Marchetti, antropolog universitatea din Udine: In munca de ingrijire, de asistenta personala sunt conditii de munca dificile, din cauza unei serii de caracteristici specifice: munca in interiorul unei familii, ingrijirea unei persoane bolnave.

Medicii spun ca  primele simptome ale acestui tip de depresie sunt doar fizice si nu par sa aiba vreo legatura cu o afectiune psihica.

Apar dureri de spate, de maini sau de picioare, tulburari de somn sau modificari de apetit. Femeile care se trateaza, in prezent, de sindromul italia primesc tratament medicamentos si fac psihoterapie.

 


Abonează-te pe


TAGURI
Life
Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si