Close sidebar
Close sidebar

Românii, datori-vânduți. Fiecare cetățean, pus de Guvern să plătească 260 de euro în pandemie

Datoria externă a României a crescut cu încă 5 miliarde de euro în primele luni ale acestui an, pe fondul crizei fără precedent generate de pandemia de coronavirus. Dacă raportăm această creștere spectaculoasă a datoriei externe la populația țării, reiese că fiecare român este mai îndatorat cu 260 de euro decât era înainte de pandemia COVID-19.

R.I.,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Datoria externă totală a României a crescut la sfârşitul lunii mai cu 5,02 miliarde euro, la 110,89 miliarde euro, de la 105,87 miliarde euro la sfârşitul lui 2019, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR). O creștere de 5 miliarde de euro a datoriei externe a României în doar câteva luni aduce un împrumut de peste 260 de euro de căciulă pentru cei 19,2 milioane de români.

Citeste si: Al doilea val de coronavirus, mai ucigător decât primul! Avertismentul înfricoșător al cercetătorilor din UK

Conform datelor anunțate de Banca Națională, în perioada ianuarie – mai 2020, datoria externă totală a crescut cu 5,023 miliarde euro.

Datoria externă pe termen lung a însumat 77,63 miliarde euro la 31 mai 2020 (70% din totalul datoriei externe), în creştere cu 5,4% faţă de 31 decembrie 2019; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 mai 2020 nivelul de 33,266 miliarde euro (30% din totalul datoriei externe), în creştere cu 3,2% faţă de 31 decembrie 2019.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: VIDEO| O tornadă spectaculoasă, filmată în județul Prahova

Veste cumplită pentru economia României. Ies banii din țară

Datele publicate marți de BNR dezvăluie o altă situație fără precedent pentru economia României: dacă în anii trecuți investițiile străine au contribuit semnificativ la dezvoltarea economică locală, acum capitalul circulă în sens invers, pe fondul crizei generate de pandemie.

În primele cinci luni ale acestui an, au ieșit mai mulți bani din țară, către companiile-mamă, decât au intrat ca investiții din afară.

Citeste si: Gigi Becali, atac la Duckadam: A câștigat 300.000 euro "fără să lucreze"

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat o  valoare netă negativă  de 338 milioane de euro în primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu o valoare netă  pozitivă de 2,059 miliarde de euro  în perioada ianuarie- mai 2019, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

PSD iese la atac: România s-a împrumutat cu 1.000 de euro pe secundă

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a realizat recent un bilanț al guvernării liberale. Conform liderului social democrat, Ludovic Orban ar fi condus un Guvern care a pierdut circa 70 de miliarde de euro în ultimele 7 luni, la o rată de 10 miliarde pe lună. Conform președintelui PSD, românii ar plăti ”cea mai mare factură a incompetenței din istoria acestui stat.”

Citeste si: Klaus Iohannis a promulgat azi legea dată în starea de urgență. Ce se schimbă în relația cu statul

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Pentru a demonstra că atacul său nu este fundamental politic, liderul social democraților a realizat un bilanț total al eșecurilor economice liberale. Conform acestuia, România s-ar fi împrumutat la o rată de 1.000 de euro pe secundă de la preluarea guvernării de către PNL, ceea ce a adâncit datoria națională cu nu mai puțin de 18 miliarde de euro. De asemenea, banii din investiții străine în România au dispărut, pe măsură ce investitorii au fost descurajați de "politicile incoerente și de criza economică în care Palatul Victoria a adâncit România".

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI