Close sidebar
Close sidebar

Romania a cumparat avioane de lupta care nu se mai fabrica de 20 de ani! Armata a inlocuit actualele MiG-uri 21 LanceR vechi de aproape 50 de ani cu F-16 de 35 de ani platind 700 mil. euro

Armata Romana a achizitionat 12 avioane de lupta F-16 din Portugalia, produse in urma cu 35 de ani. Acestea vor inlocui treptat actualele MiG-uri 21 LanceR, vechi de peste 54 de ani, printr-un program in care Romania a investit pana acum 700 mil. euro.

,


DISTRIBUIE
acest articol

Potrivit zf.ro, avioanele au costat 120 de milioane de euro, iar restul cheltuielilor au fost de ordin logistic. Cele 12 avioane cumparate de Romania au 4.000 de ore de zbor. De precizat este si faptul ca avioanele, F16 A/B Block 15 nu se mai fabrica de 20 de ani.

Aeronavele F-16 cumparate de România sunt fabricate intre anii 1981 si 1983 si au parcurs programe succesive de modernizare, ajungând la varianta F-16 MLU M5.2. Resursa medie de zbor ramasa este de 4.500 de ore, diferind de la o aeronava la alta. Pentru un ritm de zbor de circa 200 ore pe an, avioanele pot fi mentinute in serviciu aproximativ 20 de ani. Resursa tehnica a acestor aeronave poate fi prelungita de la 8.000 pâna la 10.800 de ore de zbor, potrivit unui anunt al MAPN.

In prezent, noua piloti romani si 75 de tehnicieni sunt pregatiti in Portugalia cu privire la folosirea avionaleor F-16.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, a declarat pe 7 octombrie, la Fetesti, ca România a facut o alegere buna atunci când a decis achizitionarea celor 12 avioane de lupta F-16.

”Nu am niciun fel de indoiala ca România a facut cea mai buna optiune mergând pe acest tip de achiztie a acestor aparate F16, aparate moderne, performante, aduse la zi(...) nu am niciun fel de indoiala ca prin ceea ce am inceput sa oreluam si sa operam din capabilitatea e F16 este o capabilitate cu adevarat critica ce va duce la intarirea capacitatii de aparare

a României”, a spus Motoc, in cadrul unei conferinte de presa.

In prezent, spatiul aerian al Romaniei este aparat de aeronave supersonice de tip Mig-21 LancerR, de fabricatie sovietica, modernizate in colaborare cu o firma israeliana incepand cu 1995. Fortele Aeriene Romane mai detin avioane de antrenament subsonice IAR-99 Soim si Iak-52, ambele de fabricatie romaneasca, avioane de transport C-27J Spartan- de fabricatie italieneasca, C-130 Hercules- de fabricatie americana.

Armata Romana mai are elicoptere IAR-330 Puma si varianta modernizata IAR-330 Puma SOCAT, precum si IAR-316 Alouette. Toate aceste elicoptere sunt de fabricatie romaneasca, produse sub licenta franceza.

Analiza completa pe  zf.ro.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI