Close sidebar
Close sidebar

România, cele mai mari scumpiri din Europa 7 luni la rând. Ce urmează?

Cu toate că rata inflației din România a scăzut în septembrie la cel mai mic nivel din ultimii trei ani, țara noastră continuă să fie campioana scumpirilor în Europa. Potrivit celui mai recent raport statistic Eurostat, prețurile din România continuă să crească cel mai mult la nivel european, situație care se menține de 7 luni!

Sorin Negru,

România, cele mai mari scumpiri din Europa 7 luni la rând. Ce urmează?

[Sursa foto: Pexels.com ]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

România conduce de lapte luni în clasamentul negru al ratelor inflațiilor din Uniunea Europeana. Suntem, din nou, țara cu cea mai mare inflație din Europa, potrivit Eurostat, deși politicienii de la București se laudă cu datele statistice locale.

Citește și: Veste bună înainte de alegeri: galopul scumpirilor a intrat în "viteza a patra", după ce ne-am obișnuit cu turații și mai mari. Ce previziune face BNR

România continuă să fie liderul scumpirilor în UE, cu o creștere anuală a preturilor de 4,8%, potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat.

Pe următoarele locuri se află Belgia (4,3%, rata inflației din septembrie), Polonia (4,2%) și Olanda (3,3%).

La capătul opus al clasamentului, se află Irlanda (cu 0,0% rata inflației), Lituania (0,4% rata inflației), Slovenia și Italia (0,7%).

Cele mai mari scumpiri și ieftiniri din ultima lună, în România

Dintre alimente, cele mai mari creșteri de pret an la an au fost la legume şi conserve de legume, de 13%, urmate de conserve de fructe, cu 9,8%, şi fructe proaspete 7%.

De asemenea, vinul s-a scumpit cu 8,2% şi berea cu 7,6%.

Citeste si: Alin Oprea își schimbă testamentul: Totul îi va reveni Medanei, după scandalul cu fosta soție. Ce parte din avere le rămâne copiilor- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Un bărbat s-a trezit pe masa de operație în timp ce medicii îi recoltau inima pentru transplant. „S-a zbătut pe masă”- antena3.ro

În schimb, făina şi mălaiul s-au ieftinit cu 12-13%, untul cu 10%, iar zahărul şi uleiul cu 5-6%, potrivit Ziarului Financiar.

La capitolul servicii, cea mai mare creştere apare la servicii poştale, de 17,8%, şi bilete de avion, 17,1%, urmate de apă, canal şi salubritate, cu 12,5%, şi servicii medicale şi de igienă, care s-au scumpit cu circa 10%.

Tot cu 10% au crescut şi prețurile din restaurante.

Dintre mărfurile nealimentare, detergenții s-au scumpit cel mai mult fată de toamna trecută, cu 14,7%, tutunul şi tigările cu 10%, iar cosmeticele şi articolele de igienă cu 8,6%.

România, cele mai mari scumpiri din Europa 7 luni la rând. Ce urmează?

[Sursa foto: Pexels.com]

Ce previziuni face BNR cu privire la rata inflației

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a publicat vineri, 11 octombrie, un raport privind rata inflației în care arată că traiectoria de scădere a inflației va fi mai ridicată decât cea evidențiată în prognoza anterioară.

Citeste si: Oana Roman, postare neașteptată pe rețelele de socializare! Vedeta a vorbit despre pensia alimentară a fiicei ei: „Prima lună când primim, de bună voie, pensia alimentară.”- kfetele.ro

Citeste si: Theo Rose dezvăluie prețul exact! Cât a costat, de fapt, rochia de mireasă:"Nu aveam nevoie de așa ceva, nu mi-a trebuit"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un bărbat s-a trezit pe masa de operație în timp ce medicii îi recoltau inima pentru transplant. „S-a zbătut pe masă”- antena3.ro

"În ceea ce privește perspectiva apropiată, membrii Consiliului au remarcat că, potrivit noilor date și evaluări, rata anuală a inflației va scădea până la finele anului curent pe o traiectorie fluctuantă și mai ridicată decât cea evidențiată în prognoza pe termen mediu din luna august, care cobora la 4,0 la sută în decembrie 2024, la 3,4 la sută la finele anului 2025 și la 3,2 la sută în iunie 2026", se arată în comunicatul BNR.

BNR remarcă incertitudini însemnate legate de modificările legislative, precum și de traiectoriei viitoare a cotației țițeiului, în contextul tensiunilor geopolitice.

"Influențe inflaționiste suplimentare vor veni și de pe segmentul produselor de tutun, în condițiile majorării neașteptate a prețurilor acestora în perioada recentă, în timp ce dinamica prețului combustibililor va rămâne probabil mai puțin inflaționistă în următoarele luni decât s-a anticipat în august", consideră experții Băncii Naționale.

România, cele mai mari scumpiri din Europa 7 luni la rând. Ce urmează?

[Sursa foto: Pexels.com]

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI