Vremea împarte România în două! În timp ce canicula continuă să fie copleșitoare în anumite zone, alte județe se confruntă cu furtuni dezlănțuite în acest weekend, care este caracterizat de condițiile meteo extreme.

Meteorologii au emis mai multe alerte de tip cod galben și portocaliu care vizează majoritatea județelor din țară. În timp ce unele dintre aceste avertizări sunt pentru temperaturile ridicate, altele sunt pentru ploile răvășitoare.

Citește și: Stațiunea de la Marea Mediterană care îi amendează pe turiștii străini pentru prosopul pus pe plajă

România, sub mai multe alerte meteo

Meteorologii au emis un cod galben pentru temperaturi ridicate și disconfort termic ridicat, care vizează Oltenia, Muntenia și Dobrogea. Avertizarea este în vigoare pe parcursul zilei de sâmbătă, 20 iulie.

Valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 34...37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

În același timp, valabil tot pe întregul zilei de sâmbătă, meteorologii au emis și o avertizare de tip cod portocaliu pentru caniculă în județele Dolj, Olt și Teleorman.

Valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi în general de 37...38

de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Nașul Cristian Țânțăreanu, declarații neașteptate despre Anca Țurcașiu! Motivul pentru care nu a mers la botezul nepoatei artistei! Ce relație există acum între ei, de fapt?: „N-am treabă cu...”- wowbiz.ro

Citeste si: Românul desemnat „cel mai frumos bărbat din Germania” a ieșit din închisoare. Este considerat pericol public și monitorizat permanent- antena3.ro

furtuni, canicula, cod portocaliu, cod galben

Pe de altă parte, meteorologii au emis și avertizări pentru ploi torențiale și instabilitate atmosferică accentuată. Codul galben intră în vigoare sâmbătă, 20 iulie, la ora 13:00 și este valabil până duminică, 21 iulie, la ora 10:00.

Treptat, în Banat, sudul Crișanei, Oltenia, Transilvania și local în Maramureș și în Muntenia vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse cu caracter torențial, intensificări ale vântului și pe arii restrânse vijelii (rafale de 50...70 km/h), grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Tot sâmbătă, la ora 15:00, intră în vigoare și o atenționare de tip cod portocaliu pentru cantități însemnate de apă. Este valabilă până duminică, la ora 03:00.

În sudul Banatului, nord-vestul Olteniei și în sud-vestul Transilvaniei, vor fi perioade cu averse torențiale intensificări ale vântului și pe arii restrânse vijelii (rafale de 70...90 km/h), grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp (1...3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp și pe arii restrânse de peste 50...70 l/mp.

Citeste si: Cum s-a raportat Oana Radu la relații, în ciuda complexelor pe care le avea în trecut. “Bărbații au început să mă vadă atunci când eu am început să mă văd.”- kfetele.ro

Citeste si: Visul Mariei Constantin, distrus în copilărie: „Profesoara mea m-a forțat să renunț la pian”- radioimpuls.ro

Citeste si: Fiica fostului președinte Zuma se căsătorește cu un bărbat care mai are 11 soții acasă și este rege în Eswatini - antena3.ro

furtuni, canicula, cod portocaliu, cod galben

Pentru duminică, 21 iulie, a fost emis și un cod galben pentru temperaturi ridicate. În centrul și estul Munteniei, precum și în Dobrogea continentală, valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 34...36 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Citește și: Plajele din România, împânzite de straturi imense de alge! De ce țara noastră este mai afectată decât Bulgaria sau Turcia: „Este normal”

furtuni, canicula, cod portocaliu, cod galben


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si