In articol:
- Consiliul JAI stabilește azi dacă România intră în Schengen sau nu
- Ce state a fost au fost împotriva aderării României la spațiul Schengen
Spațiul Schengen este una dintre cele mai importante realizări ale proiectului european. Acesta a început în 1985 ca proiect interguvernamental între cinci țări ale UE – Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg – și s-a extins treptat pentru a deveni cel mai mare spațiu de liberă circulație
Apartenența la un spațiu fără controale la frontierele interne înseamnă că țările nu efectuează verificări la frontierele lor interne, cu excepția cazurilor unor amenințări specifice. De asemenea, efectuează controale armonizate la frontierele lor externe, pe baza unor criterii clar definite.
Consiliul JAI stabilește azi dacă România intră în Schengen sau nu
Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) s-a reunit la Bruxelles, joi, 8 decembrie 2022.
Citește și: Intră sau nu România în Spațiul Schengen? Tot ce trebuie să știi despre decizia anului 2022
Discuțiile din Consiliul JAI au luat în vedere și un scenariu de aprobare a unui calendar al aderării României la Schengen în cursul anului 2023 (martie pentru transportul aerian și octombrie pentru transportul terestru.)
Ce state a fost au fost împotriva aderării României la spațiul Schengen
În ședința referitoare la extinderea spațiului schengen, a fost vot negativ pentru România și Bulgaria. Atât Austria, cât și Olanda au votat împotriva aderării țării noastre la spațiul de liberă circulație.
Doar Croația a primit un vot unanim de aderare la spațiul Schengen.
În Consiliul JAI de joi, 8 decembrie, Austria și-a menținut opoziția și a votat împotriva aderării României la Schengen, la fel ca Olanda, care a susținut că este în favoarea primirii României în Schengen, dar se opune intrării Bulgariei, iar votul a fost la pachet.