Romania, in topul tarilor cu cele mai multe operatii estetice! Peste 77.000 de interventii de infrumusetare, doar in 2017
Duminica, de la ora 17:30, emisiunea “Asta-i Romania!” aduce in atentia telespectatorilor un subiect delicat si important, in egala masura, pentru romani; operatiile estetice si riscurile la care sunt expusi cetatenii.
Scandalul medicilor falsi, declansat odata cu demascarea italianului Matteo Politi, acuzat ca a practicat illegal medicina in Romania, scoate la iveala hibe vechi ale sistemul medical romanesc. Piata operatiilor estetice care a luat proportii uriase in ultima vreme, este acum disecata de catre autoritati.
Cazul italianului Mateo Politi a fost scanteia care a aprins scandalul. Autoritatile au pornit tavalugul controalelor in toate spitalele, cabinetele medicale si de chirurgie plastic, din tara.
Este vorba despre o industrie extrem de profitabila, de aproape 100 de milioane de euro, anual, acum controversata si blamata.
“Matteo Politi activa de multa vreme ca medic, care facea plastii cutanate pe teritoriul Romaniei; avem de a face cu un escroc international cu o <cariera impresionanta>. A avut o cariera in a insela in Italia, a fost medic de garda, cardiolog, la o clinica de recuperare dupa transplant cardiac, in Nordul Italiei; a avut activitate bogata si in Anglia si Spania.
El a si predat la o scoala tehnica si cursuri de masterat si a fost formator de chirurgie plastica. (…) Cand l-am cunoscut, dupa prima jumatate de minut, l-am intrebat daca are aviz de practica”, spune Dr. Dana Jianu, Centrul Medical ProEstetica.
Pentru ca imaginea conteaza si vinde, tinerele apeleaza tot mai des la astfel de interventii. Numai in 2017, in Romania s-au facut peste 77 de mii de interventii de infrumusetare. Cu ajutorul unei seringi si a unor substante minune, in numai cateva minute, chiar si un medic stomatolog poate schimba fizionomia unui pacient, desi legea ii interzice acest lucru.
Romania este in topul tarilor cu cele mai multe operatii estetice la mia de locuitori. Ba mai mult, strainii vin la noi atrasi de preturile mici. Insa tocmai aceasta cerere foarte ridicata de pe piata a facut ca acest domeniu sa scape de sub control.
“Am vrut sa ma operez in Elvetia, iar m-ar fi costat acolo 25.000 de Euro, in Israel 15.000
de euro, iar in Romania m-a costat 5000 de euro. Este o diferenta foarte mare! Eu cred ca la noi, in Romania, este o adevarata industrie, si aici cred ca sunt copile incurajate de mici sa si faca aceste interventii”, spune Vica Blochina.
In acest peisaj, cu operatii mai mult sau mai putin reusite, cu medici fara diploma, la Ministerul Sanatatii se dezbate serios cine are voie sa faca, pana la urma, interventii de chirurgie plastica. In timp ce Directia de Sanatate Publica analizeaza amanuntit dosarele medicilor angajati in toate clinicile din tara, stomatologii cer sa aiba dreptul sa faca injectii cu acid hialuronic sau botox.
Cum a fost posibil ca un om fara niciun fel de pregatire medicala, asemeni italianului Matteo Politi, sa intre in sala de operatii si prin mainile sale sa treaca zeci de paciente? Care
este parerea, referitor la acest aspect, a Doctorului Radu Jercan, membru fondator în Societatea Romana de Chirurgie Estetica, dar si ce spune Ministerului Sanatatii, aflati duminica aceasta, de la ora 17:30, la “Asta-i Romania!”, la Kanal D.