Close sidebar
Close sidebar

România va beneficia de fonduri nerambursabile de 502 milioane euro prin granturile SEE şi Norvegiene

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, şi secretarul de stat din ministerul norvegian al Afacerilor Externe, Elsbeth Tronstad, au semnat, joi, Memorandumurile de Înţelegere prin care România va beneficia de fonduri nerambursabile în valoare de 502 milioane de euro, prin intermediului granturilor SEE (Spaţiul Economic European) şi Norvegiene din exerciţiul financiar 2014 – 2021.

,


DISTRIBUIE
acest articol

”Este un moment foarte important pentru Ministerul Fondurilor Europene şi pentru mine personal, pentru că atunci când mi-am preluat mandatul mi-am propus să avem nişte negocieri de substanţă şi în acelaşi timp rapide şi cred că am reuşit. România este prima ţară care semnează Memorandumurile de Înţelegere pentru perioada de alocare 2014- 2021 al acestor granturi şi am stabilit şi nişte precedente pentru aceste negocieri cu alte ţări şi asistăm la o creştere semnificativă a valorii acestor granturi de la 306 milioane de euro în perioada precedentă la 502 milioane de euro acum ”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

El a precizat că a fost un efort important atât din partea noastră cât şi a partenerilor norvegieni.

”Am derulat aceste negocieri timp de 4 luni, din iunie, şi s-au încheiat în septembrie, ceea ce lasă mai mult timp pentru pregătirea şi implementarea proiectelor din această nouă perioadă ”, a arătat Ghinea.

Totodată, el a explicat că Memorandumurile semnate joi prevăd alocările financiare şi Programele specifice, urmând ca detaliile să fie stabilite în perioada imediat următoare.



”Ca o regulă generală, a crescut, bineînţeles, alocarea financiară pe toate programele, dat fiind că a crescut alocarea financiară globală, dar salut în mod deosebit interesul sporit pentru zona socială, de combatere a sărăciei care merge în direcţia priorităţilor acestui Guvern pentru zona de dezvoltare a societăţii civile şi a justiţiei”, a arătat Ghinea.

Potrivit noilor acorduri, se va avea în vedere finanţarea unor domenii precum: dezvoltarea locală şi combaterea sărăciei, îmbunătăţirea situaţiei romilor, sănătate publică, inovare, mediu de afaceri şi IMM-uri, sectorul ONG, cercetare şi educaţie, eficienţă energetică, energie regenerabilă şi mediu, patrimoniu
şi schimb cultural, justiţie, servicii corecţionale şi afaceri interne.

Cele două acorduri încheiate joi prevăd atât cadrul instituţional de gestionare, cât şi programele stabilite, cu obiectivele principale, alocarea financiară, domeniile speciale de interes. Granturile SEE şi Norvegiene reprezintă contribuţia Islandei, Principatului Liechtenstein şi Regatului Norvegiei la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi consolidarea relaţiilor bilaterale între statele beneficiare şi cele donatoare. În cadrul perioadei de programare 2009- 2014, România beneficiază, până în 2017, de o alocare de 306 milioane de euro, ce sprijină proiecte în domenii precum: sănătatea publică, copii şi tineri în situaţii
de risc, patrimoniu cultural, cercetare şi burse, sectorul ONG, reducerea sărăciei, justiţie şi afaceri interne, protecţia mediului etc. Rata de absorbţie pe aceste fonduri era, la 1 august 2016, de 68%. Începând cu 13 octombrie 2016, România va implementa cadrul financiar 2014- 2021 al acestor fonduri, cu o alocare totală de 502,5 milioane de euro. Prin intermediul Granturilor SEE, proiectele derulate vor primi finanţare în valoare de 275,2 milioane de euro, în timp ce prin Granturile Norvegiene există fonduri de 227,3 milioane de euro.

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Astronauții rămași blocați în spațiu până anul viitor vor vota plutind, de pe orbita Pământului, la alegerile prezidențiale americane- antena3.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI