ERTE, cunoscut sub niumele de dosarul de reglementare temporară a forței de muncă, este o reglementare pe care autoritățile spaniole declară că au impus-o pentru flexibilizarea muncii și care permite angajatorului să reducă sau să suspende contractele de muncă.

Întoarcerea în țară a românilor plecați în Spania la muncă a devenit ceva cu totul normal în ultimii ani. În anul 2012, cetățenii români ilustarau cea mai numeroasă comunitate de străini din Spania.

Tot în acea vreme, pe meleagurile spaniole erau înregistrați 833.764 de români, chiar dacă, în mod neoficial, numărul cetățenilor de origine română depășea un milion, mulți dintre aceștia lucrând la negru.

Citeste si: Alex este în comă de șase luni. Tânărul a fost bătut de 20 de persoane, iar acum familia se roagă pentru o minune

ERTE îi determină pe români să se întoarcă acasă

Începând cu același an, populația de români a început să scadă constant. La momentul actual, potriv datelor oficiale, doar 556.204 români ar mai locui în Spania. O scădere de aproape 300 de mii de rezidenți, în raport cu perioada din urmă cu 10 ani.

,,Trăim aici, dar cu toții avem o ancoră în România. Dacă vreau să mă întorc? Da, mereu. Sunt aici de 20 de ani, însă mă gândesc la asta, deși, cine știe, poate voi trăi aici toată viața", declară Ica Tomi, șafa Salva, asociație româno-spaniolă cu sediul în Vallecas.

Organizația sa ajută familiile cele mai nevoiașe, în special de etnie romă, care au fost puternic lovite de criza coronavirusului.

,,Încercăm să-i ajutăm pe toți cei care ne intră pe ușă", adaugă Ica, indicând cu entuziasm spre sala unde sunt expuse din când în când lucrări ale artiștilor români, și unde pot fi văzute costume tradiționale din țara natală.

,,Încercăm să păstrăm cultura românească.

Este important să știi de unde vii, unde îți sunt rădăcinile, te ajută ca om. Ne este dor de casele, de obiceiurile noastre", precizează aceasta.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Ședință CNSU pentru modificarea condițiilor de carantină și renunțarea la lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat-surse

"Românii vor condiții mai bune, nu vor să mai stea la comun cu necunoscuți"

Scăderea comunității de români a devenit vizibilă în mai multe sectoare economice, cum ar fi domeniul construcțiilor sau cel agricol, unde românii sunt foarte apreciați.

Antonio M. se ocupă cu conducerea unei companii de legume-fructe poziționată în nordul Spaniei și duce lipsa forței de muncă din România pentru campaniile de recolat, care, de regulă, durează trei luni. Firma acestuia lucrează cu o agenție de plasare a forței de muncă din România. 

,,Asigurăm chiar acum autobuze pentru 120 de oameni care spun că vin și, până la urmă, vin doar 90", spune acesta.

Asemănător multor companii din sector, firma lui Antonio suplinește deficitul de muncitori din România cu lucrători din țările sub-sahariene, din Maroc sau din zonele rurale din Ecuador și Columbia, trecute recent de guvernul spaniol pe lista cu state de unde se poate importa forță de muncă. Totuși, acești muncitori nu sunt la fel de buni ca românii, recunoaște Antonio.

Firma lui Antonio plătește 1.500 de euro brut pe lună. Săptămâna de lucru are cinci zile și jumătate de muncă, iar programul de lucru este între 8 și 10 ore pe zi. Muncitorii au cazare în dormitoare comune.

,,Sunt aceleași condiții ca și pentru localnici, dar românii nu mai vin ca înainte. Ei câștigă în prezent mai bine în țara lor(...) și cer condiții de muncă mai bune. Nu mai vor să împartă locuințele cu oameni pe care nu-i cunosc", spune managerul spaniol.

Citeste si: Cel puţin 18 morţi în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren în statul Sao Paulo

PIB-ul s-a dublat în România, dar curentul electric e scump ca în Spania

Datele macroeconomice confirmă faptul că economia României este pe un trend ascendent. În prezent, rata șomajului este la 6,4%, la mai puțin de jumătate față de Spania (13,33%). 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

În plus, în ultimii 10 ani Produsul Intern Brut per capita a urcat de la 4.260 de euro la 8.830 de euro, adică mai mult decât dublu. În Spania, PIB-ul per capita este mult mai mare, dar avansul său a fost foarte firav în perioada corespunzătoare, de la 21.460 la 22.350 euro.

În construcții, salariul minim este în jur de 600 de euro brut pe lună, dar trebuie menționat că acest salariu trebuie coroborat cu costul vieții în România, atrage atenția Ica Tomi. "Salarii au crescut, dar dintr-un salariu normal, în prezent, nu-ți rămâne suficient ca să trăiești. De exemplu, pentru electricitate plătești la fel ca în Spania", spune ea.

Există, pe de altă parte, o parte importantă a comunității românești care a ales să rămână în Spania.

Este vorba de copiii de români născuți în Spania, care au studiat aici iar acum sunt profesioniști în Medicină, Drept sau Informatică, printre altele. Această a doua generație își asumă deja cultura spaniolă ca și cultură proprie. Se simt și sunt spanioli, notează  El Periodico de Espania.

Citeste si: VIDEO| Un bărbat s-a aruncat de la etajul 20 al hotelului Intercontinental din București. Ce a spus în mesajul de adio


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si