Aproape 70 la sută din alimente vin de la străini spun specialiștii din industrie. Grav este că și unele produse vândute ca fiind românești sunt, de fapt, tot importuri.

Mâncăm doar de peste hotare

Considerată cândva grânarul Europei, acum țara noastră a ajuns să importe aproape tot ce se găsește în magazine.

Într-una dintre cele mai mari piețe de pește, de pildă, bibanul și dorada vin din Grecia, iar macroul și somonul din Norvegia.

„Ca altădată nu se mai găsește. Foarte mult din import și noi nu avem nevoie, avem peștele nostru, de ce să nu dăm de muncă la oamenii noștri?”, se întreabă o femeie.

Citește și: Românii au ajuns să se îndatoreze pentru a-și cumpăra ceea ce doresc. Cumpărăturile ne sărăcesc: „Cumpăr un cadou pentru cineva și mă trezesc că îmi iau și mie ceva”

„Importul este cam 70-80 la sută din ceea ce se consumă deci practic cam tot peștele oceanic. Producem crap, caras și păstrăv, dar nici aici nu suntem autosuficienși și se mai aduce din țările apropiate, în special din Bulgaria”, spune Cristian Dărmănescu, director general al unei companii de import și distribuție de pește și fructe de mare. 

Cele mai multe produse de la raft sunt aduse din import

Și la capitolul carne de porc suntem deficitari. Aproape 90 la sută din ce ajunge pe piața de la noi vine din țări precum Spania sau Ungaria. Importurile au crescut de la 240 de milioane de euro la 800 de milioane de euro în 10 ani. Dacă aruncăm o privire la rafturi vedem că multe dintre produsele de bază sunt aduse din import.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un avion a cerut aterizarea de urgență în România. După ce a zburat în cerc deasupra judeţului Vâlcea, a aterizat pe Otopeni- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

„Am pus în coș mai multe produse, dar niciunul românesc. Mălaiul și făina provin din Ungaria, fasolea este importată din Egipt. Țara de origine a orezului diferă de la Grecia, la Italia și până la Myanmar. Zahărul sau uleiul sunt aduse din afara Uniunii Europene”, ne spune reporterul Știrile Kanal D, Mădălina Bichir.

„Se importă o cantitate destul de mare de pâine congelată. În rețetele produselor de panificație ca de altfel în multe rețete ale alimentelor conținutul de zahăr există. O mare cantitate de zahăr este provenit din Ucraina. Zahăr importam peste 50 la sută din consum”, ne spune Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta.

Nu stăm bine nici măcar la capitolul patiserie. Locul prăjiturilor românești a fost luat de croissante și foietaje congelate.

Citește și: Cât zahăr se pune în colivă? Rețeta recomandată de preoți

Citeste si: Românii cu pensii între 1.300 şi 3.000 de lei urmează să primească bani în plus! Află care este motivul- kfetele.ro

Citeste si: Gest total neașteptat făcut de Dana Roba după ce a confirmat că este într-o relație- radioimpuls.ro

Citeste si: După ce orașele le-au fost luate cu asalt de americani, italienii s-au prins că pot cumpăra și ei case de 1 euro: „Am fost orbi”- antena3.ro

„Majoritatea vin din import. Din păcate suntem o țară de consum, nu mai suntem o țară care să avem producție proprie”, spune o femeie.

„Trimit afară ce e bun al nostru. Nu e normal”, spune o altă persoană.

Și 70% din necesarul de lapte și de produse lactate vine din import. În aceste condiții, aducem materie primă din Ungaria, Estonia sau Danemarca.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si