Disperați, unii lasă la amanet tot ce au prin casă: de la bijuterii, electronice până la obiecte vestimentare. Iar în plasă cad și cei dependenți de jocurile de noroc. Nu întâmplător, mai toate casele de amanet au apărut lângă cazinouri sau săli de păcănele.

Disperarea îi aruncă pe români în brațele viciilor

Petrică este unul dintre împătimiții jocurilor de noroc și recunoaște că un asemenea viciu l-a făcut să treacă pe la amanet la fel de des ca pe acasă.

După ce a tocat toți banii la păcănele, a vândut și lucrurile pe care le avea mai de preț ca să joace în continuare. Ar vrea să scape de groaznica dependență, mai ales că asta l-a îndepărtat și de familie. Are o fetiță de doi ani.

Citește și: Salarii scăzute pentru 1,8 milioane de angajați din România

„Am amanetat televizor, telefon... multe! Laptop... aur... Tot ce ai mai bun prin casă, te gândești să scoți un ceas... te duci la amanet și-l lași!”, a povestit bărbatul.

Se pare că între viața de familie și viciu nu poate exista niciun fel de relație de prietenie. Bărbatul povestește că nu și-a mai văzut soția de ceva timp și nici copilașul din cauza păcănelelor.

„Deja nu o văd de două luni și...

cred că asta o să mă facă să mă schimb. Practic m-a lăsat (n.r. soția), a luat fata și de două luni nu o mai văd. Eu tot mai vin să pierd vremea, dar nu pot... nu mă mai ajută nici jocurile acum. Azi am avut noroc că am luat șeptarii, m-am scos... 10 milioane! Acum trei zile am pierdut 20 de milioane!”, a spus Petrică.

Pe asta mizează atât patronii care fac averi din păcănele, cât și cei de la amanet. Astfel de afaceri au înflorit mai ales în preajma sălilor de joc de noroc, unde românii, în disperarea de moment, duc tot de prin casă. De la bijuterii până la televizoare, telefoane sau chiar biciclete sau mașini.

Amanetul și sălile de jocuri de noroc, „prietenul cel mai bun” al românului aflat în nevoie de bani

Amanetul servește, iar românul merge să joace din nou și din nou.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

„Am amanetat multe. Pungi de aur, am avut lanțuri! De exemplu, când ai nevoie de un ban atunci te duci repede (n.r. la sălile de jocuri de noroc) și ți-ai luat banul și ți-ai făcut ce îți trebuie. Ne servește amanetul... și atunci este foarte bine!”, explică un bărbat.

Iar motivele pentru care românii amanetează lucruri de valoare sunt la fel de diverse ca obiectele lăsate gaj.

„N-am avut pampers la copil și a trebuit să facem efortul ăsta”, spune un alt bărbat

Alții critică situația în care a ajuns țara noastră.

„E casă de amanet, de jocuri și cam atât se găsește în România. Cu situația care e în România, omul este obligat să lase la amanet”, povestește un alt bărbat.

Citește și: VIDEO- După ce a pierdut 100 de lei la păcănele, un gălățean s-a enervat și a jefuit localul

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Experții spun că proximitatea sălilor de jocuri și amanetelor este unul dintre factorii care agravează situația în care se află românii.

„Bineînțeles că această proximitate fizică, până la urmă, reprezintă un factor agravant pentru oamenii care poate se află specific în acest tip de dependență și întotdeauna, dacă un stimul este la îndemână, îl poți vedea, accesa ușor, crește mult mai mult probabilitatea să apelezi la această alternativă”, explică sociologul Flavia Dobrescu.

Una peste alta, profitul caselor de amanet a devenit uriaș în ultimii ani. Anul trecut, cifra de afaceri în România a crescut cu 23% față de 2021 și a fost de 2 ori mai mare decât în 2013, la cel mai ridicat nivel din istorie.

„Vedem o creștere substanțială a pieții caselor de amanet cu aproape un sfert într-un singur an, la 1,6 miliarde de lei! Casele de amanet furnizează servicii unei pături sociale cu venituri mai reduse, nu vorbim despre cei cu venituri medii sau peste medii, deși nevoia poate apărea și în cazul lor”, a explicat Diana Florescu, consultant furnizor pentru soluții de business.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în România există 3.700 de case de amanet, cele mai multe dintre el fiind în București, Constanța, Prahova, Bacău și Cluj.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si