Roșiile românești au apărut în piețe. Cât costă. Nu vă lăsați păcăliți! Iată cum le recunoști
Roșiile românești au început să apară în piețe. Deocamdată prețul e destul de piperat: 20-25 de lei pe kilogram. Vă oferim câteva sfaturi pentru a nu vă lăsa păcăliți. Iată cum recunoașteți roșiile românești!
Roșii românești. De o săptămână au apărut în piețe primele roșii românești de anul acesta! Sunt deosebit de gustoase, dar misiunea de a le găsi e destul de grea printre soiurile aduse din import.
Roșii românești. Toate soiurile tradiționale de roșii au forme neregulate. Dacă le privești cu atenție, vei vedea că cele românești cu coaja ușor crăpată sau ondulate la codiță. Roșiile din import sunt întotdeauna perfect rotunde, netede, lucioase. Au cam aceeași dimensiune și sunt aproape de perfecțiune.
Roșiile românești au zone portocalii sau galbene în jurul codiței. Aceste pete gălbui arată de fapt concentrația de zahăr din fruct și arată cât este de gustoasă.
Cum să recunoşti roşiile tratate cu substanţe interzise
Multe dintre roşiile de import care se comercializează la noi sunt modificate genetic. Acestea pot fi uşor depistate pentru că au o caracteristică specifică.
Roșii românești. Unele firme din afara ţării produc un soi de roşii modificate genetic pentru a le face rezistente la transport. Străinii exportă foarte mult şi uneori transportul durează şi 10 zile.
La aceste roşii se constată, după tăierea longitudinală, că în dreptul codiţei există o parte de culoare verde care se continuă în interiorul fructului şi care este uşor lemnos.
Asta îi permite fructului să reziste o perioadă mai îndelungată, uneori şi 40 de zile.
Roșii românești. Valoarea alimentară şi terapeutică a tomatelor este, în primul rând, de natură mineralizantă, vitaminizantă şi catalitică şi mai puţin de natură trofică şi energetică.
Recoltate la maturitatea fiziologică, roşiile se consumă imediat în stare proaspătă sub formă de salată simplă sau în amestec cu alte legume (ardei, castraveţi, ceapă, usturoi, mărar, pătrunjel).
Roșii românești. În bucătării intră în componenţa diferitelor preparate alimentare, ca ciorbe, sosuri, tocane, ghiveci, roşii umplute, iar pentru conservare se prelucrează sub formă de sucuri, paste, bulion, conserve, ketchup, sosuri picante şi făină de tomate.
Este adevărat că prin fierbere şi conservare se degradează o mare parte din vitamine, dar se păstrează sărurile minerale şi, mai ales, licopenul, care este uşor absorbit de organismul uman.
Roșii românești. Sucul de roşii este mult folosit în alimentaţie datorită efectului său alcalinizant dat de conţinutul ridicat în săruri minerale, îndeosebi cu potasiu şi magneziu. Sucul se poate consuma în stare simplă (două-trei pahare pe zi), eventual amestecat cu suc de ţelină, realizând o băutură energizantă, reconfortantă şi de detoxificare, pentru toate persoanele, indiferent de vârstă.