Adevărul despre coastele de porc! Cât de sănătoase sunt?
Coaste de porc la cuptor rețetă. Când vine vorba de cât de santoasă este carnea de porc, se pot purta discuţii până până la anul.
Coaste de porc la cuptor rețetă. Vă prezentăm în acest articol riscurile consumului de carne de porc, beneficiile acesteia, precum și o rețetă delicioasă de coaste de porc la cuptor!
În general porcii pot foarte uşor să contacteze Trichinella spiralis, este un parazit care trăieşte în muşchii animalului-gazdă.
Ca să evitaţi acest pericol cumpăraţi numai din centrele avizate, să verificaţi dacă are ştampilă şi să nu o cumpăraţi dacă vi se pare că miroase ciudat ori are o coloraţie neobişnuită.
În plus, coastele de porc se numără printre acele părți ale porcului care au destul de multă grăsimi.
Un aspect important îl reprezintă modul în care gătiţi carnea de porc. Evitaţi prăjelile (sunt bogate în grăsimi şi calorii), optaţi pentru o porţie de carne de porc gătită la cuptor sau pe grătar. În ceea ce priveşte grăsimile folosite în prepararea cărnii şi acestea pot creşte numărului de calorii, de aceea mai bine gătiţi cu uleiuri vegetale.
Coaste de porc la cuptor rețetă. Pentru a economisi câteva calorii, tranşaţi carnea în bucăţi mici şi serviţi-o alături de legume (crude în salată sau pregătite la aburi).
Nu uitaţi să eliminaţi pe cât posibil din grăsimea vizibilă şi nu încercaţi să consumaţi din abundenţă, riscaţi să suferiţi de indigestie.
De exemplu o porţie de file de porc (cu puţine lipide, de 180 de grame) pregătit la cuptor are 710 calorii, iar două felii (95 de grame) de pulpă de porc, fără grăsimi, prăjită are 685 de calorii.
Indiferent de modul de preparare, carnea tot grasă este. Numai muşchiul de porc şi coastele sunt ceva mai sărace în lipide.
Restul de carne (inclusiv şuncă) conţin colesterol şi grăsimi saturate care favorizează formarea cheagurilor de sânge în artere, blocând astfel fluxul sangvin.
Coaste de porc la cuptor rețetă. Carnea de porc a devenit in ultimul timp unul dintre alimentele cele mai iubite si consumate, in ciuda efectelor daunatoare.
Unele persoane considera carnea de porc o alternativa sanatoasa la carnea de vita, insa specialistii avertizeaza ca aceasta optiune culinara solicita precautii speciale: carnea de porc poate dauna starii de sanatate sau poate provoca chiar deces, scrie sfatulmedicului.ro.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Carnea de porc in stare naturala este saraca in clorura de sodiu si are un continut bogat de proteine.
Reprezinta de asemenea o sursa buna de vitamine si minerale, necesare unui organism sanatos: fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc, si o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina
Coaste de porc la cuptor rețetă. Carnea de porc este o sursa minunata de proteine. O portie de carne de 100 de grame ofera aproximativ jumatate din necesarul zilnic al unei persoane adulte.
- Continutul de grasimi al carnii de porc depinde de partea din care provine (piept, cotlet, etc); carnea "cea mai slaba" are un continut de 6g grasime per 100g de carne;
- Carnea de porc contine mai multe grasimi nesaturate decat grasimi saturate;
- Carnea de porc contine Acidul linoleic conjugat, considerat de catre experti ca fiind un bun aliat al organismului impotriva cancerului sau al bolilor cardiovasculare;
- Inainte de gatire, se recomanda indepartarea partilor cu grasime de pe bucata de carne;
- Se recomanda metodele dietetice de preparare a carnii, cum ar fi rotisorul, gratarul, prajirea fara ulei, fierberea;
- Carnea de porc trebuie consumata in portii rezonabile; portia recomandata este de 100 de grame.
- Carnea de porc este o sursa buna de fier pentru organism si este recomandat a fi introdusa in dieta, cu masura, in cazul anemiei feriprive (prin carenta de fier);
- O portie de 100 de grame de carne de porc ofera 15% din necesarul zilnic de fier;
- prin consumarea a 100 de grame de carne de porc se asigura 30% din necesarul zilnic de zinc;
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
- conform studiilor, persoanele care exclud din dieta carnea, de orice tip, se confrunta cu deficienta de zinc;
- fierul, zincul si vitamina D continute de carnea rosie sunt absorbite mai eficient de catre organism, spre deosebire de alte alimente care le contin;
Coaste de porc la cuptor rețetă. Consumata in cantitati moderate, carnea de porc este o buna sursa de energie, avand efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor si performantelor mentale.
Prin continutul de antioxidanti esentiali, carnea de porc asigura o mai buna imunitate a organismului.
Negatita, carnea de porc poate fi purtatoare de paraziti sau boli latente.
Servita dupa indepartarea partilor pline de grasime si gatita fara a fi prajita in ulei, carnea de porc are un continut scazut de grasimi.
Coaste de porc la cuptor rețetă. In schimb, consumarea partilor pline de grasime reprezinta un factor de risc pentru nivelul de colesterol ca urmare a continutului bogat de grasimi saturate.
Tocam marunt cimbrul si frunzele de salvie. Pregatim un bol mare in care zdrobim usturoiul. Adaugam salvia, cimbrul, mustarul, pasta de rosii, mierea, uleiul de masline si boia de ardei. Condimentam cu sare si piper macinat. Amestecam bine toate ingredientele pana cand obtinem o pasta, conform gustos.ro
Coaste de porc la cuptor rețetă. Punem coastele de porc in pasta pregatita si le ungem bine. Acoperim bolul cu folie alimentara si il introducem in frigider pentru minim o ora.
Dupa aproximativ 45 de minute, incalzim cuptorul si pregatim o tava. Scoatem carnea de porc marinata din frigider si o asezam in tava pregatita.
Turnam peste bucatile de coaste cele 4-5 linguri cu apa si punem deasupra sosul ramas in bol. Introducem tava in cuptorul incalzit pentru aproximativ 45 de minute.
Coaste de porc la cuptor rețetă. Din cand in cand scoatem vasul din cuptor si stropim coastele de porc cu sosul din tava.
Cand carnea este rumenita si se indeparteaza usor de pe oase, scoatem preparatul din cuptor.
Coaste de porc la cuptor rețetă. Servim cald, cu garnitura preferata si salate sau muraturi.