Close sidebar
Close sidebar

Roșiile românești, pline de pesticide. Ce alte legume și fructe conțin "otravă" pentru organism

Legumele și fructele aflate în comerț nu sunt tocmai sigure penttru consum. Autoritățile sanitare au descoperit prezența pesticidelor peste limitele admise atât în produsele de export, cât și în cele comercializate din producția internă.

Sorin Negru,

Ce fructe și legume sunt pline de pesticide. 

[Sursa foto: Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Autoritatea Fitosanitară a făcut mai multe controale în piețele și magazinele din România și testele de pesticide conțin tot mai multe neconformități.

Citește și: VIDEO Strugurii de solar, soluție la importuri! Primele astfel de fructe s-au copt mai repede decât cele din podgorii

În cursul acestei veri, autoritățile au găsit 25 de legume și fructe care conțineau pesticide peste limite, asta din cele 1.884 de probe care au ajuns în laborator.

Cele mai multe probleme au fost găsite la roșii, potrivit Antena3. Mai exact 7 probe de tomate au fost descoperite cu substanțe periculoase pentru consum, și toate probele au venit de la producătorii din Matca, județul Galați.

Problemele pentru sănătate apar atunci când substanțele periculoase sunt folosite de producători în exces, pentru a-și proteja recolta de dăunători.

Citeste si: Ce conțin pachetele cu alimente, în 2025. O nouă categorie de români poate beneficia de acest ajutor de la stat- kanald.ro

Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro

Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro

Aceste fructe și legume contaminate devin improprii pentru consum, dar producătorii speră să scape basma curată în lipsa unor analize de laborator.

Roșiile conțin pesticide.  

Ce alte fructe și legume din producția internă au pesticide

Autoritatea Fitosanitară a mai găsit 5 probe de ceapa verde, 3 probe de spanac, 3 probe de căpșune, 2 probe de mărar, 2 probe de pătrunjel, o probă de mere, o probă de fasole verde și o probă de

vinete.

Anul trecut în aceeași perioadă erau descoperite doar 10 neconformități, așadar este mai bine de o dublare a numărului de probe neconforme.

Atenție la legumele și fructele din import- pot fi periculoase pentru sănătate

Nici legumele care vin din afara țării nu sunt ferite de pesticide. În interiorul mai multor fructe şi legume precum portocalele, căpșunele, vinetele şi dovleceii, importate din Turcia şi Egipt, au fost descoperite pesticide.

Până în luna mai, ANSVSA a descoperit 22 de legume și fructe cu pesticide peste limite, cele mai multe din Turcia și Egipt.

Este vorba despre căpșuni, rodii, portocale, roșii, vinete și dovlecei. De asemenea, pesticide au fost găsite și la merele aduse din Ucraina și Polonia, dar și la mărarul adus din Iran.

Căpșuni românești, cu pesticide peste limita admisă

Trei probe din cele 233 analizate în laborator de inspectorii fitosanitari au fost depistate cu cantităţi peste limita legală a reziduurilor de pesticide, în urma unei acțiuni de control a Autorităţii Naţionale Fitosanitare, după cum a informat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Toate cele trei probe periculoase pentru sănătate au fost găsite la căpșune.

Citeste si: Românii se vor bucura în fiecare lună de un ajutor în valoare de 660 de lei! Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Patrick, câștigător al sezonului 3 „Casa Iubirii”, enervat la culme de gestul iubitei sale, Bianca: "Ești cea mai enervantă persoană pe care o cunosc"- radioimpuls.ro

Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro

Conform sursei citate, Ministerul Agriculturii, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF), a coordonat în perioada 30 mai- 5 iulie, acţiunea de control "Cireaşa şi Căpşuna".

"După constatarea acestor abateri s-au aplicat sancţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare, respectiv amendarea producătorului şi interzicerea comercializării produselor neconforme. Fermierii ale căror produse sunt conforme au posibilitatea de a afişa rezultatele analizelor la punctele de vânzare, dovedind astfel calitatea produselor româneşti", se menţionează în comunicat.

Potrivit ministerului, necesitatea acestei acţiuni s-a impus în condiţiile în care suntem în plin sezon de comercializare a legumelor şi fructelor româneşti, iar obiectivul principal avut în vedere îl constituie verificarea acestora din punct de vedere al conformităţii şi al siguranţei pentru consum.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI