Rugăciune pentru Sfânta Muceniță Filofteia, făcătoarea de minuni
În fiecare an, la data de 7 decembrie, Biserica Ortodoxă o prăznuieşte pe Sfânta Filofteia, ocrotitoarea copiilor, a tinerelor și a fetelor care vor să se căsătorească.
Author: Alina Raducu luni 06 decembrie 2021 , 11:50
În tradiţia populară, Sfânta Filofteia este considerată o soră îndepărtată a Sfântului Ilie. De aceea, Muceniţa a fost învrednicită cu harul de a alunga seceta, fiind numită şi "aducătoarea de ploi". Tradiţia spune că prin mijlocirea ei în faţa lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate în anul respectiv.
Rugăciune către Sfanta Muceniță Filofteia
„Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți.
Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la naștere, întocmai ca mrejele păianjenului. Întru aceste mreji fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Dânsul. Că El însuși te-a preamărit și te-a trimis în această țară, ca s-o aperi și s-o păzești de toate răutățile. Așa, Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, milostivește-te spre lacrimile bătrânilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile tale cele sfinte, ajutor
și mântuire din supărările ce ne cuprind. Căci știm, Sfântă muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică: boli, sărăcire, prigoniri de la vrăjmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele. Pentru aceasta cădem la milostivirea ta, ca să nu pătimească și cei nevinovați din pricina noastră. Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: bucură-te, fecioară, mare muceniță Filoftee. Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele și ca un îndurat, cu dreapta Ta cea atotputernică stinge-mi focul ce m-a cuprins, încetează-mi boala și cu milostivirea Ta ridică-mă din patul
durerilor, pentru slava numelui Tău. Ca Tu ești doctorul sufletelor și al trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.
Tinerele care vor să se căsătorească trebuie să ceară ajutorul Muceniţei Filofteia în ziua praznicului din 7 decembrie. Totodată, sunt de mare ajutor slujbele făcute timp de 40 de zile.
În ziua în care este sărbătorită Sf. Filofteia este bine ca mamele să împartă copiilor săraci hrană caldă, iar în familia care dăruieşte astfel de ofrande, copiii vor fi ocrotiţi de boli şi de întâmplări dramatice.
De-a lungul vieții sale, Sfânta Filofteia a dovedit milă faţă de cei sărmani pe care îi întâlnea în calea sa, însă ea a fost omorâtă de tatăl sau, la vârsta de numai 12 ani. M oaştele sale se află la Curtea de Argeş de la sfârşitul sec. al XIV-lea din în anul 1950, însă Sinodul BOR a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia.
În fiecare an, pe 7 decembrie, sfintele moaşte ale Muceniţei Filofteia sunt scoase din paraclis şi aşezate într-un pavilion special, amenajat în faţa bisericii Mănăstirii Curtea de Argeş, pentru pelerinaj.
Astfel, în ziua praznicului, credincioşii veniţi în număr mare din toată ţara la marele praznic, au posibilitatea să se închine la Sfintele Moaşte.