Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva. Rostește-o astăzi pentru a face minuni
Astăzi este mare sărbătoare pe teritoriul României. Credincioșii de pretutindeni o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă de la Iași. Rostește rugăciunea închinată Sfintei Parascheva pentru a avea parte de sănătate.
În fiecare an, pe data de 14 octombrie, Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită în calendarul ortodox. Enoriașii mergeau anual în preajma zilei de 14 octombrie la Iași pentru a se închina moaștelor. Anul acesta situația este diferită în contextul pandemiei de Sars-Cov-2. Tradiționalul pelerinaj care datează din anul 1641 a fost anulat.
În cadrul pelerinajului au voie să vină pentru a se închina raclei cu sfintele moaște doar credincioșii care locuiesc în municipiul Iași, cei din alte localități vor fi legitimați și întorși înapoi.
Aceste măsuri au fost luate pentru a opri răspândirea virusului COVID-19.
Cine este Cuvioasa Parascheva
Născută în Epivat, Tracia răsăriteană, nu departe de Constantinopol, într-o familie de neam bun şi cu credinţă în Dumnezeu, Sfânta Parascheva a primit o creştere aleasă şi educaţie religioasă.
Când era tânără a intrat într-o mănăstire închinată Maicii Domnului din oraşul Ieracleea Pontului. Petrecând cinci ani în acea mănăstire, s-a dus apoi să viziteze Mormântul Domnului, din Ierusalim, unde a rămas până la vârsta de 25 de ani, într-o mică aşezare de călugăriţe pustnice de pe Valea Iordanului.
Nevoinţele Sfintei Parascheva erau multe şi grele: "ca băutură întrebuinţa apa de izvor- şi de aceasta foarte puţină; trebuinţa aşternutului o împlinea cu o rogojină, iar îmbrăcămintea era o haină- şi aceasta foarte zdrenţăroasă, cântarea pe buze neîncetată, lacrimile de-a pururea; peste toate acestea înflorea dragostea, iar vârful bunătăţilor, care este smerita cugetare, le cuprindea pe toate acestea" ('Vieţile Sfinţilo'r- n.r.).
De la mănăstirea de călugăriţe din pustiul Iordanului s-a reîntors în locurile natale, într-un loc numit Calicratia, unde s-a nevoit doi ani în Biserica Sfinţilor Apostoli, înainte de a trece la cele veşnice.
Trupul Cuvioasei nu a putrezit așa că a fost depus în Biserica Sfinţilor Apostoli din satul Epivat, pentru închinare şi cinstire. Apoi, Sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva au fost duse din Epivat în cetatea Tîrnovei şi de aici au fost strămutate la Belgrad, iar de acolo în Constantinopol.
De la Constantinopol, sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva au ajuns la Iaşi, în 1641, când au fost dăruite domnului Moldovei, Vasile Lupu (1634-1653), drept recunoştinţă pentru achitarea datoriilor Patriarhiei către turci.
RUGĂCIUNE CĂTRE SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA
„Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.
Roagă-te lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.
Cheamă și pe Duhul Sfânt- izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună-, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea
osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.
Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”
Anual sute de pelerini treceau pragul catedralei din Iași pentru a i se închina Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.