Rusalii 2020. Mai multe zile libere în luna iunie pentru români
Rusalii 2020. În acest an, credincioșii vor sărbători Rusaliile pe data de 7 iunie.
Rusalii 2020. Numele sărbătorii de Rusalii vine de la Rosalia, sărbătoarea romană a trandafirilor sau rozelor, peste care se suprapune sărbătoarea creștină, ce în vechime era închinată și strămoșilor. Pe 7 și 8 iunie, când sunt Rusaliile 2020, angajații au două zile libere legale.
Rusalii 2020. Rusaliile reprezintă cea mai veche sărbătoare creştină împreună cu cea a Învierii Lui Iisus Hristos și simbolizează Pogorârea Sfântului Duh peste Sfinții Apostoli și naşterea bisericii.
Sarbatoarea pogorarii Duhului Sfant mai este cunoscuta ca Rusalii, de la sarbatoarea trandafirilor din lumea romana, consacrata cultului mortilor. Crestinii au preluat obiceiul roman, facand din sambata dinaintea Rusaliilor una dintre zilele de pomenire a mortilor.
Citeste si: Un laborator din China anunţă că ar putea opri pandemia Covid-19 ”fără vaccin”
In unele zone ale tarii, in sambata Rusaliilor se impart oale impodobite cu flori si cu un colac deasupra, pentru pomenirea mortilor. In duminica Rusaliilor, se impart farfurii frumos impodobite pentru vii.
Intrucat Tatal, Fiul si Sfantul Duh sunt intr-o legatura nemijlocita, lunea de dupa duminica Rusaliilor este consacrata proslavirii Sfintei Treimi, sarbatoarea Rusaliilor avand astfel doua zile.
Cuvantul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizeaza sarbatoarea trandafirilor, dar reprezinta si fetele imparatului Rusalim, despre care se credea ca aveau puteri magice si seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.
In credinta populara, Rusaliile sunt spiritele mortilor care, dupa ce au parasit mormintele la Joimari si au petrecut Pastile cu cei vii, refuza sa se mai intoarca in locurile lor de sub pamant si incep sa faca rele oamenilor.Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Pentru a le imbuna, oamenii, care evitau sa le spuna Rusalii, le-au dat diferite nume: iele, zane sau frumoase. Exista superstitia ca aceste spirite stau pe langa izvoare si pot, prin cantecele lor, sa ia mintile oamenilor si sa-i imbolnaveasca. Boala seamana, se spune in popor, cu o transa ce nu poate fi inlaturata decat de puterea dansului calusarilor.
Citeste si: Aglomeraţie în majoritatea punctelor de trecere a frontierei, şi pentru autoturisme, şi pentru camioane
Obiceiul calusarilor de Rusalii, foarte vechi, este cunoscut mai ales in localitatile Contesti, Lisa, Nasturelu, Bragadiru si Zimnicea. Batranii satelor cred ca, daca esti bolnav, de Rusalii te poti face bine dupa ce vataful calusarilor trece cu pasul peste tine. In Oltenia, grupuri de cate sapte-opt calusani merg din casa in casa pentru a colinda si a alunga spiritele rele, iar oamenii ii intampina cu frunze de nuc, cu pelin, usturoi, apa si sare.
De Rusalii se mai leaga si alte traditii si obiceiuri, care difera de la o regiune la alta. In unele zone, oamenii isi impdobesc casele si gospodariile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga raul si bolile. Ramurile de tei au o simbolistica aparte in aceasta sarbatoare: se crede ca teiul fereste gospodariile de grindina sau de duhurile rele ale zanelor. Flacaii le aduc din paduri, dupa care se sfintesc la biserica, iar credinciosii le iau acasa si le pun la icoane.
Ramurile de tei, soc sau mure sfintite de Rusalii se folosesc ca leacuri tot restul anului. In traditia populara se zice ca numai pana la Sanziene plantele au puteri vindecatoare. Tot de Rusalii, in unele regiuni se danseaza “Jocul Calusarilor”. Se spune in popor ca leacul cel mai folosit pentru cei atinsi de Rusalii este jocul calusarilor.
In unele zone, femeile fac descantece pentru a alunga Ielelor, iar usile se ung cu usturoi, pentru ca se crede ca asa va fi pazita casa de rele si ghinion tot restul anului. Spiritele rele se mai alunga prin ritualuri galagioase si pocnituri cu ramuri de tei.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
In unele gospodarii se prepara unsori care se dau pe ugerele vacilor, pentru a spori laptele. In Ardeal este obiceiul cunoscut ca “udatul nevestelor”. Femeile sunt stropite cu apa, pentru a fi sanatoase si frumoase tot restul anului. In unele zone se spune ca toata vara va fi frumoasa si rodnica dacă va fi cald și frumos de rusalii 2020.