Rusalii 2023: Tradiții, obiceiuri și superstiții! Ce se face și ce nu se face duminică și luni?
Rusalii 2023. În fiecare an, în România, Rusaliile sunt sărbătorite și sunt una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Această sărbătoare marchează sfârșitul sezonului pascal creștin-ortodox. Data exactă când sunt sărbătorite Rusaliile poate varia în funcție de calendarul bisericesc. Rusaliile sunt prăznuite la 50 de zile după Paște.
Rusalii 2023. Sărbătoarea Rusaliilor este ziua când Duhul Sfânt îi înalță pe Apostolii lui Dumnezeu și le dăruiește acestora harul de a împrăștia învățăturile divine prin toată lumea.
Semnificația Rusaliilor provine din latinescul "rosalia”, care simbolizează sărbătoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.
Zilele de Rusalii vin cu o serie de tradiții și obiceiuri din moși strămoși. O mare parte dintre acestea sunt păstrate cu sfințenie și astăzi.
„Dansul Călușarilor” este un obicei străvechi ce se practică de Rusalii, acesta este un joc ce binecuvântează satul, aducând sănătate și noroc în gospodăriile oamenilor.
Vine din zona Olteniei și presupune ca feciorii din sat să meargă din casă în casă pentru a alunga spiritele rele și necazurile. Pentru dansul lor, călușarii sunt răsplătiți de locuitori cu frunze de pelin și nuc, usturoi, apă, sare și cu bani sau băutură;
„Purtarea frunzelor” este o tradiție care presupune ca oamenii să își pună în sân plante precum leuștean, usturoi sau pelin, în scopul de a fi protejați de spiritele rele.
Practica este considerată o modalitate de a respinge energiile negative și de a atrage bunăstarea și norocul. De obicei, oamenii adună frunzele de la aceste plante și le poartă în piept sau le pun în buzunar pentru a se proteja de spiritele rele și de ghinion.
Această tradiție este adesea practicată în zonele rurale ale României și este transmisă de la o generație la alta ca o parte importantă a culturii și tradițiilor locale. Purtarea frunzelor în ziua Rusaliilor este o manifestare a credințelor populare în protecția împotriva forțelor negative și de a îmbrățișa prosperitatea și norocul.
„Împănatul boului” este un obicei care își are originile în Ardeal și presupune decorarea cu flori a unui bou, urmând ca acesta să fie lăsat să se plimbe de unul singur pe străzile satului.
Când ajunge în fața bisericii localității, preotul sfințește animalul și apoi oferă de băut persoanelor care au participat la acest eveniment. Tradiția spune că după ce boul va fi eliberat, o fată trebuie să-l prindă și să-l îmblânzească, apoi să înconjoare masa din biserică de trei ori. În bătrâni se zice că tânăra care reușește să ducă la bun sfârșit această misiune se va căsători în scurt timp;
„Udatul nevestelor” este un alt obicei practicat în Ardeal și presupune ca femeile din sat să fie stropite cu apă de bărbați pentru a rămâne frumoase și sănătoase tot anul.
Rusalii 2023. Ce nu se face de Rusalii?
Potrivit tradiției creștine, există anumite obiceiuri care trebuie respectate în zilele de Rusalii. Astfel, în aceste zile de sărbătoare nu trebuie să faceți treburi casnice, cum ar fi spălatul rufelor sau curățenie.
De asemenea, în zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi. De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele.
La sărbătoarea Rusaliilor, creștinii merg la biserică și participă la Sfânta Liturghie, iar mai apoi iau frunze de nuc sfințite de preot și le așează acasă la icoane. Se spune că aceste frunze de nuc te feresc de toate relele.