Rusalii 2023. Sărbătoarea Rusaliilor este ziua când Duhul Sfânt îi înalță pe Apostolii lui Dumnezeu și le dăruiește acestora harul de a împrăștia învățăturile divine prin toată lumea.

În acest an, Rusaliile se sărbătoresc pe data de 4 Iunie 2023.

Semnificația Rusaliilor provine din latinescul "rosalia”, care simbolizează sărbătoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau. 

Citește și: Rusalii 2023. Câte zile libere vor avea românii?

Rusalii 2023.

Rusalii 2023: Tradiții și obiceiuri importante! Ce se face și ce nu se face în această zi?

Rusalii 2023. Tradiții și obiceiuri importante!

Zilele de Rusalii vin cu o serie de tradiții și obiceiuri din moși strămoși. O mare parte dintre acestea sunt păstrate cu sfințenie și astăzi.

„Dansul Călușarilor” este un obicei străvechi ce se practică de Rusalii, acesta este un joc ce binecuvântează satul, aducând sănătate și noroc în gospodăriile oamenilor. Vine din zona Olteniei și presupune ca feciorii din sat să meargă din casă în casă pentru a alunga spiritele rele și necazurile. Pentru dansul lor, călușarii sunt răsplătiți de locuitori cu frunze de pelin și nuc, usturoi, apă, sare și cu bani sau băutură;

„Purtarea frunzelor” este o  tradiție care presupune ca oamenii să își pună în sân plante precum leuștean, usturoi sau pelin, în scopul de a fi protejați de spiritele rele.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Sărbători creștine mai 2023. Când este cruce roșie în calendarul creștin-ortodox? Ce nu este bine să se facă în aceste zile?

Rusalii 2023.

Rusalii 2023: Tradiții și obiceiuri importante! Ce se face și ce nu se face în această zi?

Practica este considerată o modalitate de a respinge energiile negative și de a atrage bunăstarea și norocul. De obicei, oamenii adună frunzele de la aceste plante și le poartă în piept sau le pun în buzunar pentru a se proteja de spiritele rele și de ghinion.

Această tradiție este adesea practicată în zonele rurale ale României și este transmisă de la o generație la alta ca o parte importantă a culturii și tradițiilor locale. Purtarea frunzelor în ziua Rusaliilor este o manifestare a credințelor populare în protecția împotriva forțelor negative și de a îmbrățișa prosperitatea și norocul.

„Împănatul boului” este un obicei care își are originile în Ardeal și presupune decorarea cu flori a unui bou, urmând ca acesta să fie lăsat să se plimbe de unul singur pe străzile satului. Când ajunge în fața bisericii localității, preotul sfințește animalul și apoi oferă de băut persoanelor care au participat la acest eveniment. Tradiția spune că după ce boul va fi eliberat, o fată trebuie să-l prindă și să-l îmblânzească, apoi să înconjoare masa din biserică de trei ori. În bătrâni se zice că tânăra care reușește să ducă la bun sfârșit această misiune se va căsători în scurt timp;

Citește și: Paștele Blajinilor 2023. Ce se face și ce nu se face în această zi de mare sărbătoare?

„Udatul nevestelor” este un alt obicei practicat în Ardeal și presupune ca femeile din sat să fie stropite cu apă de bărbați pentru a rămâne frumoase și sănătoase tot anul.

Rusalii 2023.

Rusalii 2023: Tradiții și obiceiuri importante! Ce se face și ce nu se face în această zi?

Rusalii 2023. Ce nu se face de Rusalii?

Potrivit tradiției creștine, există anumite obiceiuri care trebuie respectate în zilele de Rusalii. Astfel, în aceste zile de sărbătoare nu trebuie să faceți treburi casnice, cum ar fi spălatul rufelor sau curățenie.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Noi acuzații grave la adresa rapperului Sean "Diddy" Combs. Artistul a primit numeroase plângeri în ultimele luni- radioimpuls.ro

De asemenea,  în zilele de Rusalii  nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi.
De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele.

La sărbătoarea Rusaliilor, creștinii merg la biserică și participă la Sfânta Liturghie, iar mai apoi iau frunze de nuc sfințite de preot și le așează acasă la icoane. Se spune că aceste frunze de nuc te feresc de toate relele.

Citește și: Mesaje creștine de Izvorul Tămăduirii 2023. Urări și felicitări superbe

Se mai spune că cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarece nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua.

Citește și: Moșii de vară 2023: Pe ce dată se fac pomeni în acest an?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si