Close sidebar
Close sidebar

Rusia amenință că oprește livrarea gazelor în Europa

Rusia a avertizat că nu va furniza gaze ţărilor europene dacă acestea refuză să achite în ruble livrările de gaze, aşa cum a cerut Moscova, relatează agenția TASS.

Sorin Negru,

Rusia amenință Europa cu oprirea livrării gazelor

[Sursa foto: Twitter]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Decizia Moscovei a stârnit îngrijorare în Occident, unde mai multe ţări au anunţat că nu sunt dispuse să cumpere gaze şi petrol dacă plata trebuie făcută în ruble ruseşti.

Citeste si: Primarul din Mariupol cere "evacuarea completă" a orașului

Kremlinul a anunţat luni că în situaţia actuală nu se poate dedica "actelor de caritate". Un astfel de comportament "nu este nici posibil, nici convenabil", spune purtătorul de cuvânt al lui Putin, pentru că Moscova se confruntă cu numeroase sancţiuni impuse de Occident.

Kremlin: "Nu vom furniza gaze gratuit"

"Este evident că nu vom furniza gaze în mod gratuit. Asta se poate spune cu siguranţă", a declarat Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Citeste si: Kremlin: Afirmațiile lui Joe Biden despre sfârșitul puterii lui Putin sunt "îngrijorătoare"

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că Rusia nu va accepta plăţi pentru gaze în valută, inclusiv dolari şi euro, şi că va percepe doar ruble pentru livrările de hidrocarburi către ţările "neprietenoase", între care figurează toate statele membre ale Uniunii Europene, SUA şi Marea Britanie.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Roman Abramovici şi mai mulți ucraineni ar fi fost otrăviţi la Kiev în timpul negocierilor. Ce simptome au prezentat aceștia

La 31 martie, gigantul rus de gaze Gazprom, care a menţinut deocamdată neschimbate livrările de gaze către Europa, Banca Centrală şi guvernul Rusiei urmează să-i raporteze preşedintelui Vladimir Putin despre măsurile care trebuie luate pentru a trece la plata în ruble pentru hidrocarburile livrate.

Gigantul rus de gaze Gazprom va prezenta raportul oficial către Vladimir Putin în data de 31 martie

[Sursa foto: Twitter]

Nici țările G7 nu vor plăti gazul în ruble

Grupul G7, al principalelor state industrializate, a respins cererea Rusiei ca gazul exportat să îi fie plătit în ruble, a declarat luni ministrul german al economiei, Robert Habeck, potrivit Agerpres.

Citeste si: Premierul Nicolae Ciucă: "Avem nevoie de apărare mai puternică și de descurajarea Rusiei"

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Vorbind după o reuniune online a miniştrilor energiei ai statelor G7, pe care a prezidat-o, Habeck a precizat că aceştia au convenit că cererea de plată în ruble constituie "o încălcare unilaterală şi clară a contractelor existente".

Contractele care au fost încheiate se aplică în continuare, a spus el. "Aceasta înseamnă că plata în ruble nu este acceptabilă", a subliniat ministrul german.

"Tentativa lui Putin este de a ne diviza"

"Tentativa lui Putin de a ne diviza este evidentă. Nu vom fi divizaţi, iar răspunsul ţărilor din G7 este clar: acordurile vor fi respectate", a mai afirmat ministrul german.

Grupul celor Șapte (G7) reprezintă un forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI