Rusia amenință România cu un atac cu rachete dacă va ceda Ucrainei sistemul de apărare Patriot
România a fost rugată de către președintele SUA, Joe Biden, la întâlnirea avută la Washington cu Klaus Iohannis, să livreze Ucrainei sistemul de apărare anti-aeriană Patriot. Autoritățile de la București vor lua o decizie în acest sens în Consiliul Suprem de Apărare al Țării, însă cele mai multe voci se opun acestui demers, în condițiile în care România ar rămâne descoperită în fața unui atac extern.
Oficiali de rang înalt din Rusia au amenințat România și Polonia în cazul în care aceste două state vor acorda sistemul Patriot de apărare aeriană Ucrainei.
Sunt doar trei state cu sistemul Patriot în acest moment: Polonia, România şi Germania, însă doar țara noastră are o singură baterie de apărare.
Amenințările Rusiei la adresa României
Senatorul Konstantin Dolgov, membru al Consiliului Federației, fost reprezentant permanent adjunct al Federației Ruse la ONU, a amenințat direct România și Polonia cu lovituri de rachete rusești în cazul în care una dintre aceste state vor lua „măsura sinucigașă” de a pune la dispoziția Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană, cu utilizare directă de pe teritoriul românesc sau polonez.
Declarația oficialului rus a fost preluată de portalul rus de propagandă pro-război Vzglyad, într-un material intitulat „Germania expune Polonia și România la rachetele rusești”, scrie Defense Romania.
Premierul Marcel Ciolacu: "Nu avem suficiente Patriot pentru a le putea oferi în acest moment”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică într-o emisiune la Antena 3 că ”preşedintele Iohannis va avea discuţii cu primul ministru, cu ministrul apărării, CSAT” pe tema ajutorului pentru Ucraina.
”În fapt, dacă noi avem, acum vorbesc în nume personal, avem un sistem de apărare, îl montăm în România să ne apere tot de partea estică, da? Dacă este al nostru, dar îl montăm un pic mai încolo, adică în Ucraina şi ne apără tot pe noi, adică chiar e mai bine cumva şi pentru noi. E o decizie strategică care va fi luată. Am spus, sunt argumente şi pentru acest lucru.”
Polonia are două baterii, a câte 16 lansatoare. Fiecare baterie are opt. „Noi nu avem suficiente Patriot pentru a le putea oferi în acest moment”, a spus Ciolacu.
”Suntem trei state cu sistemul Patriot. Este Polonia, România şi Germania. Ştim poziţia Germaniei. Acum, domnul Donald Tusk este primul ministru al Poloniei. La noi, conform Constituţiei, comandantul suprem al armatei este domnul preşedinte Klaus Iohannis. Eu nu am avut o discuţie încă, după vizita preşedintelui în Statele Unite, am avut discuţii cu ministrul Apărării.
Domnul ministrul al apărării Are reţineri mari în ceea ce priveşte să dăm acest sistem, unul dintre sisteme, în Ucraina. Dar decizia, repet, se ia împreună în CSAT, împreună cu preşedintele României”, a mai spus premierul.
Ce spune fostul premier Nicolae Ciucă despre donarea sistemului Patriot către Ucraina
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni despre donarea unui sistem Patriot către Ucraina că este un subiect care nu trebuie politizat şi este o decizie care se va lua după analiza structurilor responsabile în acest domeniu, în CSAT.
”Este un subiect care nu trebuie politizat, este o decizie care se va lua, aşa cum a anunţat şi domnul preşedinte, după analiza structurilor responsabile în acest domeniu, se va analiza în CSAT şi, pe baza detaliilor care însoţesc o astfel de decizie, va urma o decizie asumată de la cel mai înalt nivel”, a declarat preşedintele PNL, despre un ajutor către Ucraina cu un sistem de rachete Patriot.
Întrebat dacă ar fi oportun ca România să doneze Ucrainei un astfel de sistem, Nicolae Ciolacu a spus: „Aici nu contează părerea personală a cuiva, nici măcar a mea, este o chestiune atât de complexă încât trebuie să avem pe masă o analiză cât se poate de bine dezvoltată, cât se poate de acoperitoare la toţi factorii şi la toate consecinţele”.
Ce scenarii agresive iau în calcul rușii
Rușii înaintează scenariul prin care sistemele Patriot poloneze și românești ar intercepta rachete rusești deasupra Ucrainei, dar fiind utilizate de pe teritoriul național polonez și românesc. Un astfel de scenariu nu a fost exclus de către membri ai Bundestagului german, însă sunt scenarii pur teoretice pe care presa rusă le-a ridicat la rangul de realitate.
Rușii scriu că în contextul în care „Occidentul e extrem de îngrijorat de ofensiva rusă pe direcția Harkov”, tot mai mulți politicieni vorbesc despre apărarea Ucrainei de pe teritoriul României și Poloniei.
Propaganda rusă nu face apel la intenția României de a transfera un sistem Patriot Ucrainei, ci insistă pe faptul că sistemele ar putea proteja cerul Ucrainei direct din România.