Close sidebar
Close sidebar

Rusia, decizie-șoc în privința unui vechi conflict cu Japonia. Noile "Insule Rusești", motiv de furie la Tokyo

Rusia și Japonia nu au semnat un tratat de pace care să pună capăt oficial ostilităţilor celui de-al doilea război mondial din cauza unei disputa nesoluționate între cele două țări. Este vorba de disputa teritorială asupra insulelor Sahalin și Kurile, despre care Rusia spune că îi aparţin şi pe care Japonia le numeşte „teritoriile sale nordice”.

Sorin Negru,

Rusia, tot mai agresivă la adresa țărilor considerate "neprietenoase"

[Sursa foto: Twitter]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Rusia a anunțat miercuri că ar putea schimba denumirea regiunii Sahalin, care include insula cu același nume, în „Insulele Rusești”, relatează presa internațională. Anunțul vine în contextul în care Rusia și Japonia țări și-au expulzat reciproc diplomați după izbucnirea războiului din Ucraina și escaladarea tensiunilor legate de Insulele Kurile. 

Citeste si: Avertismentul unui miliardar american: Invazia din Ucraina ar putea marca începutul celui de-al Treilea Război Mondial

În urmă cu o zi, și directorul general al Roscosmos, Dmitri Rogozin, a propus ca Insulele Kurile să fie redenumite cu nume rusești.

Un nou motiv de scandal între Rusia și Japonia

O propunere în sensul redenumirii insulei Saharin în "Insulele Rusești" a fost transmisă autorităților din regiunea Sahalin de către Serghei Mironov, președintele partidului Rusia Corectă- Pentru Adevăr, potrivit Hotnews.ro.

Citeste si: Anunț îngrijorător al lui Vasile Dîncu: „Marea Neagră este blocată! Există mai multe câmpuri de mine!”

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

„Partidul a trimis guvernatorului regiunii Sahalin Valeri Limorenko și președintelui adunării legislative a regiunii o propunere de inițiere a unui amendament la Constituție, fiind dreptul subiectului de a schimba numele. Propunem să numim Sahalinul regiunea Insulele Rusești”, le-a spus miercuri Mironov jurnaliștilor.

"Cele patru insule despre care Japonia pretinde în mod regulat că sunt ale ei sunt și vor fi rusești, au fost descoperite și cartografiate de navigatorii noștri”, a adăugat oficialul rus.

Insulele Kurile și Insula Saharin primesc nume rusești

[Sursa foto: Twitter]

Kremlinul, de acord cu noile schimbări de nume 

Dmitri Rogozin, fost viceprim-ministru care a supravegheat industria de armament a Rusiei, a propus ca una dintre insule să fie redenumită drept „Variag” în onoarea unui crucişător a cărui scufundare a declanşat în 1904 războiul ruso-japonez de la începutul secolului XX.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a salutat propunerea lui Rogozin, amintind și de inițiativa de lungă durată a Societății Geografice Ruse, al cărei președinte este ministrul Apărării Serghei Șoigu și al cărui Consiliu de Administrație este condus de Președintele Putin.

Disputa este legată de suveranitatea insulelor Kurile de Sud, cuprinzând insula Etorofu, insula Kunashiri, insula Shikotan și insula Habomai.

Japonia și Rusia își revendică proprietatea teritorială asupra pământului. În prezent, în calitate de stat succesor al URSS, Rusia a ocupat regiunea, dar Japonia continuă să își aducă pretențiile asupra insulelor.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI