Close sidebar
Close sidebar

Rusia anunță o măsură dură la adresa României

Relații tot mai tensionate între România și Rusia. Moscova a decis să expulzeze 10 funcționari de la Ambasada României din Federația Rusă, la doar o zi după ce ambasadorul rus la București, Valery Kuzmin, a fost convocat de urgență la Ministerul Afacerilor Externe, pentru a i se pune în vedere un avertisment legat de limbajul "nepotrivit, ofensator şi provocator" la adresa României şi NATO.

Sorin Negru,

Rusia ia măsuri concrete împotriva României

[Sursa foto: Twitter]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Rusia expulzează zece funcționari români de la Ambasada României de la Moscova, a anunțat vineri Ministerul român de Externe, precizând că decizia este o reacție la expulzarea unor diplomați ruși de la Ambasada Rusiei din București.

Citeste si: Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, convocat de urgență la Ministerul de Externe român. Care este motivul

Într-un comunicat transmis presei, MAE confirmă declararea de către Federația Rusă ca personae non gratae a 10 reprezentanți ai Ambasadei României la Moscova.

Moscova condamnă România pentru furnizarea de arme Ucrainei

Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă, Cristian Istrate, a fost convocat vineri la sediul Ministerului rus de Externe, unde i s-a comunicat oficial decizia.

"Partea rusă respinge cu hotărâre încercările nefondate ale părţii române de a pune pe seama Rusiei vina pentru crime de război în Ucraina şi condamnă linia Bucureştiului de albire a nelegiuirilor comise de batalioanele naţionaliste împotriva populaţiei civile, precum şi pentru furnizarea de arme, echipamente şi alt fel de asistenţă regimului de la Kiev", menţionează MAE rus în comunicatul său.

MAE: Cum justifică Rusia expulzarea celor 10 funcționari români

Ministerul Afacerilor Externe informează că Federaţia Rusă a declarat ca personae non gratae 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei României la Moscova, aceasta fiind o reacţie la declararea personae non gratae de către România, la 5 aprilie 2022, a 10 persoane care activau în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

MAE a amintit în mesajul de azi că decizia autorităților române a avut la bază activitățile şi acțiunile celor 10 persoane, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Putin: Occidentul va avea mai mult de suferit decât Rusia de pe urma sancțiunilor

"MAE reiterează condamnarea fermă a agresiunii ilegale, nejustificate și neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei și a crimelor de război și a altor crime internaționale comise în această țară de către forțele ruse", se mai spune în comunicatul ministerului condus de Bogdan Aurescu.

Și România a expulzat 10 diplomați ruși

În data de 5 aprilie, România a decis expulzarea a 10 funcționari ruși. Măsura a fost comunicată atunci părții ruse, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice.

Cu prilejul convocării de atunci, MAE a declarat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei. 

Ambasadorul Valery Kuzmin, convocat la MAE

Ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, a fost convocat joi la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut o întrevedere, miercuri, cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, Iulian Fota.

În cadrul întrevederii, Iulian Fota  a atras atenţia că este "inacceptabilă"  folosirea repetată de către misiunea rusă a unui limbaj "nepotrivit, ofensator şi provocator" la adresa României şi a NATO, alianţă din care ţara noastră face parte "ca urmare a deciziei sale democratic asumate".

Potrivit unui comunicat al MAE, autoritățile de la București au transmis pe data de 22 aprilie o notă verbală prin care şi-au exprimat dezacordul, în scris, în termenii cei mai fermi, cu referire la declaraţiile postate pe pagina de internet a misiunii diplomatice ruse privind războiul din Ucraina (text intitulat "Despre război şi pace în Ucraina").

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si:  LIVE UPDATE Război în Ucraina, ziua 78. Primarul Kievului, îngrijorat că Putin ar putea să folosească o armă nucleară tactică

Oficialul român a atras atenţia şi asupra "modului dezumanizant şi neconform cu realitatea" în care e descris războiul din Ucraina, "pentru care partea rusă deţine întreaga responsabilitate".

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI