Decizia autorităților de la Moscova pare să fie primul transfer major de active private în mâinile statului, după ce oficialii ruși au amenințat că vor naționaliza întreprinderile occidentale care părăsesc țara din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.
Citeste si: Război Rusia-Ucraina, ziua 82. Noi bombardamente în Odesa. Armata rusă a distrus spitalul din Severodonețk. Soldații din Belarus, implicați în luptele de lângă graniță
„Am decis să listez fabrica ca un bun al orașului și să reiau producția sub marca istorică Moskvitch”, a anunțat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, potrivit
sursei citate.
„Vom deschide o nouă pagină în istoria lui Moskvitch în 2022”, a adăugat el, promițând că va păstra „majoritatea” din personalul și subcontractanții fabricii Renault.
Odiseea Renault în Rusia, stopată de războiul lui Putin
Renault a început producția de mașini în Rusia ca parte a unei asocieri în comun cu orașul Moscova în 2005.
Renault, care a avut cea mai mare expunere pe piața rusă dintre producătorii de mașini occidentali, și-a suspendat operațiunile la uzina din Moscova încă din martie 2022 din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citeste si: Războiul din Ucraina afectează industria auto. Anunțul făcut de Ministerul Economiei
Compania franceză evalua, de asemenea, opțiunile privind pachetul majoritar de acțiuni din principalul producător de automobile din Rusia, Avtovaz.
Mașinile Moskvitch au cunoscut gloria în era sovietică
Un brand sovietic emblematic, mașinile Moskvitch au fost omniprezente pe străzile Uniunii Sovietice timp de zeci de ani.
Compania de producție a fost declarată falimentară în 2006, la 75 de ani după lansarea primului său model și la cinci ani după producerea ultimului autoturism.
Citeste si: Ministrul rus de externe: „Occidentul a declarat un 'război hibrid total' împotriva Rusiei”
Într-o declarație transmisă Reuters, Renault a descris vânzarea pachetului majoritar de acțiuni din Avtovaz către NAMI și acțiunile de 100% din Renault Rusia către orașul Moscova drept „o alegere responsabilă”.
„Astăzi, am luat o decizie dificilă, dar necesară și facem o alegere responsabilă față de cei 45.000 de angajați ai noștri din Rusia”, a spus directorul executiv al Renault, Luca de Meo.
De Meo nu exclude capacitatea Renault de a reveni în Rusia în viitor, într-un context diferit.