In articol:
Deputaţii au modificat, miercuri, în plen art.65 alin.(5) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel că beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora.
S-au înregistrat 228 de voturi 'pentru', 1 'împotrivă' şi 24 de 'abţineri'. Camera Deputaților este for decizional, deci legea merge spre promulgare la Cotroceni. Proiectul, iniţiat de senatorul PNL Carmen Hărău, a fost votat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, pe 3 octombrie 2017.
Citeste si: Surpriză de proporții: alocațiile se dublează de la 1 septembrie! Legea merge la Iohannis, spre promulgare
Care sunt localitățile unde scade vârsta de pensionare
Localităţile menţionate în proiectul adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor sunt: Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele şi Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara.
Alte localităţi incluse în listă sunt: Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba; Slobozia din judeţul Ialomiţa; Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava; Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş; Berbeşti şi Râmnicu-Vâlcea din judeţul Vâlcea.
Ce spune Iohannis despre majorarea pensiilor
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că toată lumea îşi doreşte să câştige mai bine, dar nu e posibil să împarţi banii pe care nu îi ai, referindu-se la majorarea cu 40% a punctului de pensii şi la dublarea alocaţiilor.
Citeste si: VIDEO- Studenta criminală, eliberată pentru bună purtare
Întrebat, miercuri, ce părere are despre majorarea punctului de pensie cu 40% şi dublarea alocaţiilor, Iohannis a răspuns că nu se pot împărţi bani care nu există.
„Nimeni nu şi-a dorit această epidemie care s-a transformat în pandemie, nimeni nu şi-a dorit pentru Români o criză economică. Toată lumea îşi doreşte să câştige mai bine, iar guvernanţii să dea bani mai mulţi oamenilor care au aşteptări mai mari, însă trebuie să existe aceşti bani. Nu e posibil să împarţi bani care nu există”, a spus Iohannis.