Mii de rude, supravietuitori, salvatori sunt asteptati sa fie prezenti la ceremonia de marti de la World Trade Center in New York.
Presedintele Trump si sotia sa Melania vor participa la o ceremonie in apropiere de Shanksville, Pennsylvania, unde a fost inaugurat sambata un "Turn al vocilor", in memoria victimelor atentatelor.
Vicepresedintele Mike Pence participa la o ceremonie la Pentagon.
Gruparea de voluntari „9/11 Day” face apel in fiecare an catre candidati sa isi suspende campaniile si reclamele politice pe 11 septembrie. De asemenea, organizatorii ceremoniei de la World Trade Center le-au interzis incepand cu 2011 politicienilor sa tina discursuri sau sa citeasca numele celor decedati.
Turnul Vocilor de la Shanksville va include in viitor si cate un clopot de vant pentru fiecare dintre cei 40 de oameni ucisi acolo.
Citeste si: Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie- wowbiz.ro
In acest fel vor fi onorati cei care s-au imbolnavit sau chiar au decedat din cauza expunerii la toxinele eliberate dupa ce turnurile gemene s-au prabusit. In jur de 38.500 de persoane au depus cereri pentru a primi despagubiri iar peste 3,9 miliarde de dolari au fost alocati in acest sens.
Sunt barbati la care a fost descoperita o forma de cancer de san. Printre acestia este si John Mormando, un barbat de 51 de ani.
„Ne-am intors la munca la o saptamana de la atac, in timp ce turnurile inca ardeau si totul in jurul nostru era distrus. Ni s-a zis ca aerul este ok si ca trebuie sa ne intoarcem la munca. A fost ridicol.
Sambata, o statie de metrou distrusa in atacurile de la 11 septembrie a fost redeschisa iar in iunie a fost inaugurat al treilea turn World Trade Center, avand 80 de etaje.
Atacurile din 11 septembrie 2001, din Statele Unite, au schimbat pentru totdeauna modul in care lumea priveste terorismul si securitatea.
Nouasprezece barbati au deturnat patru avioane comerciale americane apartinand United Airlines si American Airlines. Doua au lovit Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), unul a vizat cladirea Pentagonului (Washington) si un altul s-a prabusit pe un camp din Shanksville (Pennsylvania).
Atacurile s-au soldat cu 2.996 de morti- cel mai sangeros atac strain din istorie comis pe teritoriul american. Bilantul l-a depasit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morti in randul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost raniti in atentatele din 11 septembrie.
Gruparea terorista al-Qaida a coordonat si a revendicat atacurile. Anterior, liderul gruparii teroriste Osama ben Laden declarase jihad impotriva Statelor Unite, ceea ce a fost perceput drept principalul factor motivant pentru atentatori.
Atacurile au intensificat lupta impotriva terorismului, nu numai in Statele Unite, ci in toata lumea. Administratia SUA a creat Departamentul pentru Securitate Interna, care coordoneaza eforturile intre agentiile de informatii. in plus, aeroporturile au sporit masurile de verificare a pasagerilor, iar cooperarea dintre state in domeniul culegerii de informatii a fost consolidata.