15 ianuarie 2023: S-au împlinit 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Detalii neștiute din viața „Luceafărului poeziei românești”
Mihai Eminescu este unul dintre cei mai îndrăgiți poeți români. Viața lui a fost una controversată din mai multe puncte de vedere. Iată detalii neștiute din viața marelui poet!
Astăzi, pe dată de 15 ianuaie 2023, se împlinesc 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Cel mai mare poet român s-a născut la Botoșani, fiind al șaptelea copil, dintre cei 11, al familiei formate din Gheorghe și Raluca Eminovici.
Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română.
Poetul a copilărit la Ipotești, mutându-se în adolescență la Cernăuți pentru a urma cursurile gimnaziale unde, la vârsta de 16 ani, a publicat primul poem „ De-aș avea”.
Acesta a publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Mihai Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).
Mihai Eminescu a murit la data de 15 iunie 1889 în sanatoriul doctorului Alexandru Șuțu. Poetul a fost înmormântat două zile mai târziu la cimitirul Bellu din Capitală.
Detalii neștiute despre Mihai Eminescu
Data de naștere
Într-un registru al societății Junimea, cel mai mare poet român a scris ca loc al nașterii Botoșani, iar ca dată de naștere a trecut 20 decembrie 1849
În registrul școlii primare a fost consemnată data de 6 decembrie 1850.
În documentele gimnaziului din Cernăuți este trecută data de 14 decembrie 1849.
Aglae Drogli, sora sa, într-o scrisoare către Titu Maiorescu, susținea ca dată a nașterii poetului este 20 decembrie 1849.
Fratele poetului, Matei, a susținut că, de fapt, poetul ar fi născut pe dată de 8 noiembrie 1848 și ca localitate Dumbrăveni, iar mai târziu a susținut că a găsit o psaltire veche unde tatăl poetului notase data de 20 decembrie 1849.
În cele din urmă, s-a stabilit data de 15 ianuarie 1850, în Botoșani, precum a fost consemnat în registrul de nașteri și botez în arhiva bisericii Uspenia (Domnească) din Botoșani.
Mihai Eminescu a cunoscut-o pe Veronica Micle la Viena, în anul 1872, pe vremea când el era doar un student la filosofie, iar ea venise pentru a-și trata o boală de piele.
La acea vreme, Veronica Micle era deja căsătorită de câțiva ani și avea doi copii. Cu toate acestea, sentimentele celor doi au fost prea puternice, astfel încât au început o relație pasională. Idila lor a durat 17 ani, timp în care au avut loc numeroase despărțiri, răzbunări și împăcări.
Se vehiculează că Mihai Eminescu era gelos și răzbunător, motiv pentru care avea ieșiri de furie, din cauza obsesiei sale pentru Veronica Micle. Atunci când unul dintre cei doi greșea, se răzbunau unul pe altul prin înșelat.
Oricum, Veronica avea o deosebită influență asupra lui Eminescu, motiv pentru care îl manipula cum dorea ea și obținea orice de la el.
La un moment dat, Eminescu a plecat la București și s-a angajat ca redactor la „Timpul” și s-a îndrogstit de Mite Kremntiz, secretara regelui Carol 1. Din acest motiv, Eminescu a devenit indiferent față de Veronica Micle și nu îi mai răspundea des la scrisori. Pentru a se răzbuna, femeia îl înșela pe poet cu prietenul lui Ion Luca Caragiale.
Datorită relației lor, Veronica devine muza poetului Mihai Eminescu pentru poeziile sale de dragoste, precum floarea albastră”, „floarea albă de cireş”, „liana”, „copilul cu păr bălai”. Se presupune că poezia „Luceafărul” este defapt povestea lor de dragoste, pe care Eminescu a ales să o transcrie în versuri, pentru a rămâne veșnic vie.
A primit un diagnostic greșit, fiind victima unui asasinat
Mihai Eminescu a ajuns să fie internat la sanatoriul doctorului Șuțu, pe 28 iunie 1883, cu diagnosticul de „manie acută”. Potrivit doctorului Ion Nica, exprimată în cartea „Eminescu, structura somato-psihică” (1972), poetul suferea de psihoză maniaco-depresivă.
Zvonul asasinării lui Mihai Eminescu este reprezentat de înscenarea îmbolnăvirii lui și aplicarea unui tratament cu injecții cu mercur. Varianta declarată oficială a bolii lui Mihai Eminescu este că a avut sifilis netratat la timp și care a condus spre accese de furie și nebunie. Din acest motiv, medicul a hotărât să înceapă tratamentul care urma să îl ucidă.