"Să mutăm Pământul mai departe de Soare". Astronomii au găsit soluția la încălzirea globală?
Astronomii propun o soluție extremă la încălzirea globală. Nu este vorba neapărat de încălzirea prin care trecem în prezent, ca urmare a modificărilor climatice și a poluării, ci a viitorului și mai incandescent care ne așteaptă.
Oamenii de știință susțin că ar trebui să mutăm Pământul ceva mai departe de soare- iar ideea chiar lor ar putea funcționa cu adevărat, potrivit Daily Mail.
Astronomii știu foarte bine că soarele devine din ce în ce mai puternic și, în aproximativ un miliard de ani, va face Pământul prea fierbinte pentru a trăi.
Un om de știință propune o soluție radicală pentru viitor care va permite oamenilor să trăiască pe această planetă mai mult timp- îndepărtându-l fizic de soare.
Avem nevoie de un an calendaristic cu 15 zile în plus
Albert Zijlstra, profesor de astrofizică la Universitatea din Manchester, sugerează deplasarea Pământului mai departe de soare cu aproape 5 milioane de km.
În acest moment, Pământul orbitează în jurul Soarelui la o distanță de 150 de milioane de km, dar aceasta trebuie extinsă la cel puțin 155 de milioane de km, spune el.
Această mișcare s-ar extinde pe un an la 380 de zile, ceea ce înseamnă că ar trebui să introducem 15 zile în plus într-un an calendaristic printr-o metodă de schimbare a orbitei.
Deplasarea Pământului mai departe de Soare ar necesita ca un asteroid să efectueze o manevră de asistență gravitațională sau de „praștie”, folosită în mod obișnuit deja pentru accelerarea sateliților.
Problema este alta: ajungerea la distanța necesară ar dura 1 miliard de ani. „Pământul se va încălzi din ce în ce mai mult – cele mai bune estimări sunt că peste unul sau două miliarde de ani, oceanele vor începe să fiarbă”, a declarat profesorul Zijlstra pentru MailOnline.
„La scurt timp după aceea vom fi ca Venus, cu temperaturi de câteva sute de grade Celsius, așa că va trebui să ne mutăm înainte să se întâmple asta.
„Pentru a face ca lumea vie să dureze mai mult de un miliard de ani, trebuie să ne depărtăm la câteva milioane de kilometri de soare”.
La fel ca toate planetele sistemului solar, Pământul se îndepărtează treptat în spirală de soare – dar nu suficient pentru a răci substanțial planeta.
Cum funcționează "efectul de praștie"
Conceptul profesorului Zijlstra pentru îndepărtarea de soare ar implica o manevră de asistență gravitațională sau „praștie”, folosită în mod obișnuit deja pentru accelerarea navelor spațiale după ce au fost lansate de pe Pământ.
Apropiindu-se de o planetă, o astfel de navă spațială poate folosi atracția gravitațională a planetei pentru a-și crește viteza, ceea ce, la rândul său, face ca planeta însăși să încetinească ușor pe orbita sa.
Și după cum știm, datorită legilor fizicii, pe măsură ce o planetă încetinește, se apropie mai mult de Soare.
Este un mai fapt puțin cunoscut că "praștiile gravitaționale" pot fi folosite și pentru a reduce viteza navei spațiale, care au efectul opus asupra planetei, accelerând-o pe orbita ei. Și când planeta accelerează pe orbita sa, se îndepărtează mai mult de soare.
Acesta este conceptul de bază pe care ar lucra proiectul, dar în loc de o navă spațială (care ar fi mult prea mică), profesorul Zijlstra sugerează să se folosească un asteroid masiv – de aproximativ 50 km în diametru, de dimensiunea unui oraș important.
El propune să modifice cumva orbita asteroidului în timp ce acesta se află încă în spațiu, poate împingând-o cu o sondă robotică la un anumit unghi și viteză.
Dacă este împins cu succes, asteroidul ar face o buclă în jurul Soarelui și s-ar întoarce spre Pământ, înainte de a se lansa pe orbita Pământului.
Acest lucru ar încetini asteroidul și, cel mai important, ar accelera Pământul- deși nu ar fi suficient să faci întregul proces o singură dată.
„Deoarece Pământul trebuie să accelereze pentru a se îndepărta de soare, trebuie să lăsăm asteroidul să piardă viteza pe măsură ce se deplasează către sistemul solar interior”, a spus profesorul Zijlstra.
„Fă asta de un milion de ori și Pământul își va crește viteza cu cifrele de care avem nevoie", mai spune savantul.