Ministerul Muncii a publicat în transparență decizională noua formă a OUG -ului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Citeste si: Protest al polițiștilor în fața Guvernului. Care este motivul nemulțumirii lor

Potrivit proiectului de OUG (care poate fi văzut aici), toți bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii Salarizării vor primi o pătrime dintre suma prevăzută în această grilă și salariile în plată.

Citeste si: Ce ministere pierd bani la rectificarea bugetară din august. Vezi proiectul Guvernului Ciucă

"Da, acordăm începând cu 1 august o pătrime din diferența salarială care vor fi încasate în luna septembrie", a confirmat ministrul Muncii, Marius Budăi la Antena 3.

Ministrul Muncii: "Nu este o majorare mare, undeva de la 70-150 lei"

Sursa de finanțare este bugetul de stat, a precizat ministrul Muncii, cu încadrare în actualele prevederi legale.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"Au mai fost posturi vacante care nu au fost ocupate, deci sunt surse de finanțare pentru a face aceste majorări. Suntem

într-o perioadă în care timp de doi ani de zile nu s-a întâmplat nimic pozitiv. Practic, trebuie să creăm acest echilibru pentru a sprijini cetățenii şi economia", a declarat Budăi.

"Nu putem să stăm în spate să spunem că nu putem. Nu este o majorare mare, undeva de la 70-150 de lei. Impactul real este după ce facem prima luna de plată", a mai spus ministrul Muncii.

Ce proiect de OUG a fost retras

Un proiect de Ordonanţă publicat la începutul lunii arăta că începând cu luna august, salariile de bază ale personalului plătit din fonduri publice urmau să fie majorate cu o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază, prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, pentru anul 2022.

Surse din Coaliţia de guvernare au declarat însă pentru „Adevărul” că Ordonanţa de Urgenţă a fost retrasă din Consiliul Economic şi Social (CES).

Dat fiind că lipseau din lista celor care au parte de beneficii mai multe categorii socio-profesionale, în unele cazuri fiind create discrepanţe, mai multe categorii de bugetari au ameninţat sau au anunţat proteste, astfel că membrii Coaliţiei au hotărât retragerea proiectului, urmând ca acesta să fie rescris de Ministerul Muncii, dar împreună cu Ministerul Finanţelor pentru a fi stabilit şi un impact bugetar.

Ce prevede noul proiect de OUG

Majorarea se va aplica pentru salariile din luna august, care urmează a se plăti în septembrie.

Față de proiectul inițial de OUG, sunt scoase, spre exemplu, majorările de 50% pentru angajații care lucrau cu fonduri europene.

În perioada 2019 – 2022, potrivit art. 38 din Legea-cadru nr. 153/2017, se acordă anual o creștere a salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de
încadrare, fiecare creștere reprezentând o patrime din diferența dintre salariul de bază,
solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/cea din luna decembrie 2018.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Creșterea respectivă și data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat cu respectarea prevederilor art. 6 lit. h) din această lege, se spune în Nota de fundamentare.

Ministerul Muncii mai spune că drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar nu au fost majorate în ultimii doi ani ca urmare a măsurilor fiscal-bugetare adoptate în contextul economic actual, cu excepția personalului care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. II "Familia ocupaţională de funcţii bugetare Sănătate şi asistenţă socială" la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, precum și a personalului didactic.

"Luând în considerare cele de mai sus, precum și contextul economic actual, care a determinat în principal o scădere a puterii de cumpărare cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei, se justifică urgența emiterii prezentei ordonanțe de urgență", mai scrie în proiectul de OUG.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si