Ministrul Muncii spune că vrea să introducă în viitoarea lege a salarizării grile de salariu pentru mai multe instituţii publice ai căror angajaţi au în prezent venituri lunare de mii de euro.

Potrivit ministrului Muncii, Raluca Turcan, sunt vizate Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii -  ANCOM, Autoritatea de Supraveghere Financiară -  ASF  sau Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei -  ANRE.

Citeste si: Vești din Parlament. Pensiile speciale pentru parlamentari au fost anulate

Raluca Turcan: A ceste salarii sunt disproporţionate cu ceea ce există în sistemul bugetar  

Raluca Turcan a anunțat miercuri seară la un post TV că speră ca legea să fie finalizată ”în următoarele două luni, maxim”, după care să e discutată cu alte ministere, iar proiectul să fie trimis la Parlament şi întreaga procedură ar putea fi finalizată în aproximativ un an

În paralel cu grila de salarizare din administraţia publică, mai luăm în calcul introducerea unei grile şi în anumite instituţii cu rol de reglementare, cum ar fi ANCOM-ul, cum ar fi ANE-ul, cum ar fi ASF-ul, pentru că acelea sunt instituţii publice unde toţi angajaţii practic sunt remuneraţi din bani publici, însă aceste salarii sunt disproporţionate cu ceea ce există în sistemul bugetar ”, a declarat Raluca Turcan, la Antena 3.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Turcan: Eu cred că într-un an de zile am putea avea o nouă lege a salarizării unitare

Cine sunt angajații cu spor de 85%

Există categorii de angajaţi plătiţi din bugetul statului care au sporuri de 85% din salariul de bază, a spus ministrul Muncii Raluca Turcan.

Nivelul sporurilor la ora actuală reprezintă 13% din totalul cheltuielilor salariale, însă sunt categorii ocupaţionale pentru care acest nivel se ridică la 85%, ceea ce este foarte mult, a declarat, miercuri, ministrul Muncii Raluca Turcan.

"Nivelul sporurilor reprezintă 13% (din cheltuielile salariale), din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult, însă sunt categorii ocupaţionale salariale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Rolul nostru ca Ministerul al Muncii este să ne uităm la ce raportare se fac salariile în plată. Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate şi sistemul de justiţie. Acolo sunt aceste sporuri de 85%", a declarat Raluca Turcan, miercuri seara.

Aceste sporuri nu pot fi tratate cu uşurinţă, spune ministrul, pentru că "vorbim de fapt de fapt de sporuri care completează veniturile celor din sănătate care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei".

"Ne trebuie foarte multă precauţie şi înţelepciune şi să găsim nişte instrumente cu adevărat echitabile care să stimuleze", a precizat șefa de la Ministerul Muncii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si